Wyznacz x, jeżeli liczby x - 3, 10, 2x + 8 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetyc
bestqueen2: Witam, próbuję pomóc synowi w rozwiązaniu zadań na zaliczenie matematyki w szkole dla
dorosłych. Staram się korzystać z pięknie przez Pana opracowanych materiałów, ale i tak błądzę
− niestety.... Zadań jest pięć, a 4. brzmi tak: Wyznacz x, jeżeli liczby x − 3, 10, 2x + 8 są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Skorzystałam z przykładów i obliczyłam tak:
10 = U (x − 3) + (2x + 8) : 2 więc x = 5 Czy tak jest dobrze?
Dziękuję za pomoc!
15 cze 14:05
zero:
2a2 = a1 + a3
20 = 3x + 5
3x = 15
x = 5
15 cze 14:42
bestqueen2: Dziękuję z odpowiedź. Widzę, że wynik jest ten sam, ale droga inna... skąd ten wzór?
15 cze 15:19
15 cze 15:23
15 cze 15:27
bestqueen2: Teraz rozumiem wielkie dzięki i dziękuję za cierpliwość...
15 cze 15:43
daras: a pozostałe 4 ?
15 cze 15:47
bestqueen2: Jedno jest już wstawione wyżej. Pozostałe wpiszę tylko mam kłopoty z wpisywaniem....
1. Oblicz:
a) 8 x 2 do potęgi 1/2 x 2 do potęgi −2 =
b) w liczniku: 2 x 5 do potęgi 20 − 5 do pot.18 w mianowniku 25 do pot. 9
15 cze 15:59
zero:
a syn nie może sam wpisać
15 cze 16:06
bestqueen2: Tak się składa, że jest drugą dobę w pracy...., więc próbuję mu pomuc − matki tak mają, jeżeli
wiesz o czym mówię...
15 cze 16:11
5-latek: Nie chce byc w tym momencie niemily ale niech syn ruszy swoje 4 litery i sam zacznie
korzystac z forum
Jesli syn chodzi do szkoly dla doroslych to oznacza ze Ty masz ponad 50 lat(albo wiecej (wiec
by mu pomoc sam musisz miec duzo wiadomosci . jest tak ?
Wydaje mi sie ze to jednak Ty chodzisz do tej szkoly zaocznie i potrzebujesz rozwiazan . Mam
racje?
Nie ma w tym nic zlego ze chcesz miec srednie wyksztalcenie (moze obecna praca Ciebie do tego
zmusza
15 cze 16:11
5-latek: A jednak nie sam tylko sama musisz miec duzo wiadomosci
Zeby nie bylo zycze CI powodzxenia w nauce . Ja tez sie ucze a swoje lata mam
15 cze 16:14
bestqueen2: Tak, mam przeszło 50 lat i jestem dość inteligentną osobą, więc wracam do swoich już trochę
zmurszałych zasobów. Trochę to dziwne, że 25 − latek podszywał się pod matkę, nie uważacie...
Jeżeli nie chcenie pomóc − wasze prawo... ale po co niemiłe komentarze?
15 cze 16:15
bestqueen2: Forumowicz o nicku "daras" zapytał o pozostałe zadanie, więc zaczęłam wpisywać, ale nie
potrafię z podanych tu wiadomości skopiować wzorów, żeby wpisać dane z zadań syna..., więc
wygląda to dziwnie...
15 cze 16:18
5-latek: Zauwaz ze nikt z nas Cie nie obrazil tylko napisal aby syn sie wzial sam do roboty.
SPrawdzianu za niego nie napiszsesz
W to ze jestes osoba inteligentna to nie watpie (trzeba miec duzo odwagi w sobie ze tak napisac
Zebys nie mowila ze nikt nie chce pomoc to np b)
| 2*520−518 | |
| = ( teraz 25=52 to 259=(52)9=518 to mianownik |
| 259 | |
natomiast w liczniku wylaczamy wspolny czynnik 5
18 przed nawias i bedzie wtedy
| | 518(2*52−1) | |
= |
| ( 518 z licznika i zmianownika sie skroci i zostanie = 2*52−1= |
| | 518 | |
2*25−1= policz
skorzytalem tu tez ze wzoru a
n*a
m= a
n+m wiec 5
20= 5
18*5
2 przy jednakowych
podstawach wykladniki poteg msie dodaje .
Moze byc ?
15 cze 16:36
bestqueen2: Wpisuję pozostałe zadania, jeżeli ktoś zechce pomóc, będę wdzięczna...
Zad. 2. Narysuj wykres funkcji f(x) = 2 (do potęgi x + 2) − 3
Zad. 3. To logarytmy − obliczyłam według wzorów, ale nie wiem, czy dobrze...
a)a\loga b = b, czyli 8\log8 4 = 4
b) 2 log3 15 − log3 25 czyli wg wzoru na różnicę logarytmów jest 2 log3 15 − log3 25 = log3 30
− log3 25
15 cze 16:45
bestqueen2: Dziękuję! Bardzo zrozumiale, nawet przy moich starych zasobach

Co do syna, to tak jak
pisałam wcześniej ciężko pracuje, a jak podniesie kwalifikacje, może będzie miał lżej, a na
tym każdej matce zależy, więc jeszcze raz dziękuję.
15 cze 16:52
5-latek:

zadanie nr 2
narysuj wykres funkcji y=2
x i potem przesun go o wektor [2 −3]
czerwony y=2
x zielony y=2
x+2−3
15 cze 16:53
5-latek: | | 152 | | 225 | |
2log315−log325= log3 152−log325= log3 |
| = log3 |
| = log39= policz |
| | 25 | | 25 | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html zastosowane wzory to najpirew 4 od gory (tylko w druga strone i 7 od gory (tez w
druga strone
15 cze 16:58
bestqueen2: Jesteś wielki − na swoją obronę mam tylko to, że próbowałam, znalazłam wzory, ale źle
podstawiałam, a zadanie a) jest dobrze?
Ostatnie zadanie brzmi tak: W ciągu arytmetycznym an wyraz a1 = 5 i różnica r = 2. Ile
początkowych wyrazów tego ciągu trzeba dodać aby otrzymać 192? Obliczyła, tak "na chłopski
rozum", że 12, ale jak to policzyć z wzoru... jak podstawiłam do wzoru na sumę ciągu, to n =
8.... i co dalej?
Pan „zero” napisał:
an = 5 + 2(n − 1) = 2n + 3
1
192 = n(a1 + an)
2
Podstaw a1 i an, rozwiąż równanie
Podstawiam:
1
192 = n(5 + 2n+3)
2
I co dalej?
Mi z wzoru na sumę wyszło n = 8, chyba się pogubiłam w tych wzorach, uffff….
15 cze 17:02
bestqueen2: No tak, ominęłam wzór 4. i od razu podstawiałam pod 7. − gapa ze mnie...
Czyli w punkcie a) wynik wynosi 4. a w b) 3 , tak?
15 cze 17:07
bestqueen2: A jeszcze proszę, napisz jak to robisz, że wpisujesz wszystko tak, jak powinno wyglądać?
15 cze 17:12
5-latek: Zapisz to inaczej
384= 8n+2n
2
−2n
2−8n+384=0 /*(−)
2n
2 +8n−384=0 /:(2)
n
2+4n+192=0
delta = policz i wylicz n
1 i n
2 (jesli wyjdzie rozwiazanie ujemne to go odrzuczasz dlazcego
?
SPrawdz jeszce raz obliczenia bo mogle sie pomylic
15 cze 17:26
5-latek: Post 17:07 w b nie powinno byc 3 bo 3
3= ile wiec do jakiej potego nalezy podnies 3 zeby
dostac 9? wiec ile powinno byc w b?
teraz obroc glowe na lewo i masz wpisz a otrzymasz a pod tym kliknij po wiecej przykladow .
A wielki tez jestem bo mam 175 cm a waze 102kg

b
15 cze 17:30
bestqueen2: Sorki ale tym razem nie rozumiem... dlaczego i jak mam policzyć n1 i n2...
15 cze 17:33
5-latek: mialo byc n2+4n−192=0 (ale to chyba zauwazylas
15 cze 17:34
bestqueen2: Tak, wiem w b) powinno być 2, bo 3 x 3 jest 9, na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że jestem
już zmęczona tym, że sobie nie radzę i zawracam innym głowę...
Klikałam po więcej przykładów, ale oczywiście z tego też nie umiem skorzystać...
15 cze 17:36
5-latek: jak mam policzyc n1 i n2 .? Takie same wzory jak na x1 i x2 tylko zamiast x1 i x2
liczysz n1 i n2
wiec teraz policz to
Dlaczego ujemne odzrzucic? A czy liczba wyrazow moze byc ujemna ? czy liczba wyrazow moze
wynosin np −5 ? (chodzi o ilosc wyrazow
15 cze 17:37
5-latek: Nauczysz sie korzystac
15 cze 17:38
5-latek: No i ile wyszlo to n1 i n2?
15 cze 17:46
bestqueen2: Oczywiście, że nie może być ujemna, ale podpowiedz, gdzie te wzory na x, bo się pogubiłam w
tych ciągach logarytmach i funkcjach
15 cze 17:48
15 cze 17:52
bestqueen2: No i zostało jeszcze zad. 1. a) 8 x 2 do potęgi 1/2 x 2 do potęgi −2 =
Poproszę o ostatnie wskazówki i wtedy możesz prosić o co zechcesz

, bo i tak będę
miała w nocy koszmary i nie wstanę na szóstą do pracy
15 cze 17:53
5-latek: Co Cie zgubilo ? to ze zamiast x jest n?
Tam moze byc jakakolwiek litera i liczysz pierwiastki rownania po tej literze
Jesli bedzie np g2+4g+5=0 to lioczysz g1 i g2 ale zauwaz z eto jest rownanie kwadratowe
15 cze 17:56
5-latek: za chwile
15 cze 17:59
52: 8*21/2 * 2−2
tak ma wyglądać zapis ?
15 cze 18:00
bestqueen2: Obliczyłam deltę = 784, to n1 = −15, wię odrzucam, a n2 = 13, więc podstawiam pod wzór na an
an = a1 + (n − 1) r = 5 + (13 − 1) 2 = 5 + 24 = 27
Proszę, powiedz, że dobrze....
15 cze 18:07
bestqueen2: Tak, jeżeli chodzi o pytanie 1. a), to zapis tak wygląda
15 cze 18:10
52: 8*21/2 * 2−2=23 * 21/2 * 2−2= 23+1/2−2=23/2
15 cze 18:12
5-latek: A co pieczesz dobre ciasta ?

Naprawde nie chce abys to przepisywala bezmyslnie tylko rozumiala to co liczysz
Post 17:53
8*2
1/2*2
−2
Zauwaz ze mamy tu iloczyn 3 czynnikow
a*b*c gdzie
a=8 b=2
1/2 i c= 2
−2
Wiemy ze iloczyn jest przemienny to znaczy ze a*b*c= c*a*b= b*a*c
WIe zauwaz ze nasz iloczyn mozemy zapisac np tak 2
1/2*2
−2*8 (juz o godz 16 :36 pisalem
CI pewein wzor a mianowicie a
n*a
m= a
n+m wzorujac sie na tym napisz tu ile to jest
2
1/2*2
−2
15 cze 18:12
52: Δ dobrze, ale n1 i n2 to bym na twoim miejscu jeszcze raz policzył
15 cze 18:18
5-latek: Post 18:07 to jest policzone zle delta owszem 784 i
√784=28
| | −b−√784 | | −4−28 | |
n1= |
| = |
| = −322=−16 to odzrzucamy |
| | 2a | | 2 | |
| | −4+28 | | 24 | |
n2=U{−b+√784{2a}= |
| = |
| = ile ? |
| | 2 | | 2 | |
15 cze 18:19
bestqueen2: Oczywiście, zrobiłam błąd i n2 wynosi 12, więc a2 = 26, czy teraz dobrze?
a ostatnie jest a = 2* 1/2 + (−2) = 2* −1 i 1/2
15 cze 18:28
bestqueen2: No oczywiście znowu źle, a2 = 27
Robię już dziecinne błędy, przepraszam...
15 cze 18:35
5-latek: Musisz czytac polecenie w zadaniu ze zrozumieniem
Pytaja tam ile potrzeba dodac do siebie wyrazow aby otrzymana suma wynosila 192
Odp . nalezy dodac do siebie 12 wyrazow I tyle (wiecej juz nic nie liczysz > nie p[ytaja sie
Cie jaki jest wzor na ogolny wyraz ciagu an czy ile wynosi wyraz a2
Teraz 21/2*2−2= 2−1.5 czyli napisals dobrze (pomijac ze tam gdzie jest u Ciebie
mnozenie ma byc potegowanie
Teraz zauwaz ze 8=23 bo 2*2*2=8
czyli mamy 2−1.5*23= policz ile to jest (ten sam wzor )
15 cze 18:42
5-latek: I nie odpowiedzialas mi na pytanie zadane na poczatku z godz 18:12
15 cze 18:44
bestqueen2: 2* (−1,5 +3) = 2*1,5
Chyba teraz będziesz ze mnie zadowolony...
15 cze 18:47
bestqueen2: No widzisz tak jestem zakręcona (jak słoik), że nie zauważyłam tego pytania...
Oczywiście, że piekę nie tylko dobre ciasta, ale wręcz wyśmienite

Po takiej pomocy i cierpliwości, możesz wybrać, co tylko zechcesz..., więc jak?
15 cze 18:50
5-latek: Tak tylko ma byc 2
1,5 lub 2
3/2 potege zapisuj takin znaczkiem na klawiaturze
(nad
szostka )
Zapiszmy to tak 2
3/2 teraz popatrz na 6 wzor od gory w tym linku
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html masz tam tak
a
m/n =
n√am
wiec nasze 2
3/2 mozemy zapisac tak
2√23 ale ze to bedzie pierwiastek drugiego stopnia to
ta 2 przy stopniu ponijamy i zapiszemy to tak
√23 ale juz pisalismy ze 2
3=8 wiec mamy
=
√8 a teraz nastepny wzor z tego linku (przedostatni )
zauwaz ze 8=4*2 wiec
√8=
√4*2 =
√4*
√2 na postawie tego wzoru
√4= 2 to
√8= 2
√2
i taka bedzie odpowiedz
15 cze 19:01
5-latek: Ja lubie szarlotke
15 cze 19:01
bestqueen2: A nie wystarczy 22/3
Ciepła szarlotka z lodami jest mniam, ale trzeba poczekać na odpowiednie jabłuszka, bo niestety
moje zapasy przecierów jabłkowych się wyczerpały.... może więc kolejny "strzał"?
15 cze 19:09
5-latek: Dla mnie jesli to zaoczne to powinno wystarczyc ale naucz sie tez tego
Ale przeciez jablka nie sa takie drogie , za taka pomoc
15 cze 19:21
bestqueen2: Ja mogę to przyjąć do wiadomości i wyszkolę w tym mojego syna, będzie kwiczał, ale będzie umiał

co do jabłek, nie są drogie, ale smak nie ten, sorki....
15 cze 19:24
5-latek: No to na zdrowie i powodzenia w nauce syna

)
15 cze 19:26
5-latek: Poprosze swoja corke zeby mi upiekla (pewnie jest w wieku Twojego syna ma teraz 30 lat
15 cze 19:29
bestqueen2: Co do nauki to ciężki kawałek chleba, ale damy radę, bo co nas nie zabije, to nas wzmocni....
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, której udzieliłeś mi z taką, wręcz stoicką cierpliwością....
zajęło to sporo czasu, więc mam u Ciebie ogromny dług wdzięczności.
Pozdrawiam serdecznie i życzę bardziej pojętych uczniów. Miłego wieczoru!
15 cze 19:31
5-latek:
15 cze 19:32
bestqueen2: Moja córka miałaby 30 lat, a synowie mają 28, 25 i 23...
Życzę więc smacznego!
15 cze 19:33