prosze o pomoc bo wychodza mi bzdety
abc: biore za t=cosx
−sinxdx=dt
sinx=−dt i nicniee wychodzi sensownego
12 kwi 21:16
ICSP: sin2x + 2cos2x = 1 + cos2x
a teraz ?
12 kwi 21:16
Trivial:
Ależ wychodzi. sin
2x + 2cos
2x = 1 + cos
2x. Podstawiasz u = cosx i masz:
| | sinx | | du | |
∫ |
| dx = −∫ |
| = ... |
| | 1+cos2x | | 1+u2 | |
12 kwi 21:18
Trivial: Cześć,
ICSP.
12 kwi 21:18
ICSP: Witaj,
Trivial 
Pamiętasz to zadanie z kwartenionów które mi kiedyś dałeś ?
12 kwi 21:23
Trivial: Nie pamiętam, ale pamiętam że dałem.
12 kwi 21:25
abc: dzieki za pomoc juz wiem jak to rozgryzc
12 kwi 21:25
ICSP: a pamiętasz może rozwiązanie ?
12 kwi 21:25
12 kwi 21:27
12 kwi 21:27
abc: arctg(cosx)+C
| | x | |
Macie moze jakies calki w ktorych treba podtawic tg |
| ?  |
| | 2 | |
12 kwi 21:27
ICSP: nie widziałem tego zadania z liczb zespolonych

Chodzi w nim o zwykłe mnożenie ?
12 kwi 21:28
12 kwi 21:30
abc: dzieki
12 kwi 21:31
ICSP: Punkty na płaszczyźnie można interpretować jako liczby zespolone P(x;y)
Czyli nasz punkt P będzie liczbą zespolona 2 + 0i , argφ = 0
Chcą ją obrócic o 60
o szukam liczby zespolonej o module równym 1 i argumencie φ = 60
o. Łatwo
| | 1 | | √3 | |
zgadnąć, że tą liczbą jest |
| + i |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mnożąc dwie liczby przez siebie dostane liczbę zespoloną która będzie reprezentowała obrót
punktu P o 60
o :
| | 1 | | √3 | |
2 * ( |
| + i |
| ) = 1 + i√3 |
| | 2 | | 2 | |
P'(1 ;
√3)
O to chodzi ?
12 kwi 21:34
Trivial: Dokładnie.
12 kwi 21:35
ICSP: to teraz jak się zabrać za tamto zadanie ?
12 kwi 21:39
Trivial: Tak samo.

Wyraź punkt jako kwaternion i poszukaj kwaternionu który realizuje obrót o 60
o
wokół osi (0,0,1).
12 kwi 21:42
Trivial: A raczej o 30o, gdyż potrzebujesz dwóch "półobrotów".
12 kwi 21:42
ICSP: na płaszczyźnie wydaje się to prostsze
12 kwi 21:48
Trivial:
Ależ obroty na płaszczyźnie muszą być prostsze − mamy tylko jedną możliwą oś obrotu. W 3D mamy
do wyboru dowolną oś i kąt.
12 kwi 21:51