całka nieoznaczona
Monika: | | 1 | | x | | 2 | |
∫ |
| = | t=tg( |
| ) dt= |
| |
| | cosx+1 | | 2 | | 1+t2 | |
| | 1−t2 | | 1 | | 2 | |
cosx= |
| |=∫ |
| * |
| =∫1=x |
| | 1+t2 | | | | 1+t2 | |
czy to jest dobrze
11 lip 22:53
ZKS:
| | 1 | |
A czy pochodna z x da Ci |
| ? |
| | cos(x) + 1 | |
11 lip 23:08
Monika: no właśnie nie
11 lip 23:08
ZKS:
Można zrobić bez żadnego podstawienia ponieważ jest to zbędne.
| | dx | | 1 − cos(x) | |
∫ |
| = ∫ |
| dx = |
| | cos(x) + 1 | | sin2(x) | |
| | 1 | | cos(x) | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | sin2(x) | | sin2(x) | |
11 lip 23:11
Monika: to złe zrobiłam podstawienie
11 lip 23:30
Monika: Dzięki wielkie
11 lip 23:30