matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Róża:
dx
prosze o pomoc lub wskazowke z calka; ∫
2+sinx
29 sie 22:05
Mila:
Próbowałaś podstawienia :
x
[ tg
=t ?
2
x
2dt
2t
=arctgt, dx=
, sinx=
]
2
1+t
2
1+t
2
Otrzymasz całkę:
1
2dt
dt
∫
*
=∫
2t
2+
1+t
2
1+t
2
t
2
+t+1
29 sie 22:47
Róża:
ok dzieki
29 sie 23:26
Mila:
29 sie 23:28