cosx | ||
∫ | dx | |
sinx−2sin2x−cosx−2cos2x |
cosx | ||
wychodzi wtedy ∫ | dx i dalej nie wiem jak to ruszyć ![]() | |
sinx−cosx−2 |
cosx | cosx | |||
z tej postaci do której doprowadziłeś rozbij to na ∫( | − | − | ||
sinx | cosx |
cosx | cosx | cosx | ||||
)dx i to na osobne całki ∫ | dx − ∫dx − ∫ | dx = | ||||
2 | sinx | 2 |
cosx | ||
∫ | dx = ∫ctgxdx = i metodą przez części | |
sinx |
cosx | 1 | 1 | ||||
∫ | = | ∫cosxdx = | sinx + C | |||
2 | 2 | 2 |
cosxdx | cosxdx | |||
, a więc ...= ∫ | = ∫ | = | ||
sinx−cosx−2(sin2x+cos2x) | sinx−cosx−2 |
x | 2t | 1−t2 | dt | |||||
| tg | =t ⇒ sinx= | , cosx= | , dx= | |= | ||||
2 | 1+t2 | 1+t2 | 1+t2 |
(1−t2)dt | (1−t2)dt | |||
= ...= ∫ | = ∫ | = | ||
(1+t2)(2t−1+t2−2−2t2) | (1+t2)(−t2+2t−3) |
(t2−1)dt | (t2−1)dt | |||
= ∫ | = i ∫ | = i teraz całka | ||
(1+t2)(t2−2t+3) | (1+t2)(t2−2t+3) |
2dt | ||
pigor thx za pomoc tylko pomyliłeś podstawienie dx, powinno być dx= | ![]() | |
1+t2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |