Pierwiastki zespolone
Janek: Przy użyciu schematu Hornera znajdź wszystkie zespolone pierwiastki wielomianu
w = x4 − x³ + 2x² – x + 1, jeżeli jednym z pierwiastków tego wielomianu jest i € C.
18 lut 16:20
wredulus_pospolitus:
skoro znasz juz jeden z pierwiastków ... to dzielisz hornerem i 'patrzysz' dalej
18 lut 16:28
wredulus_pospolitus:
tak patrząc na ten wielomian bym obstawiał, że żaden z pierwiastków nie będzie w R ... więc od
razu baw się w zespolonych
18 lut 16:30
ICSP: rozbij 2x2 na x2 + x2
Równanie do zrobienia w pamięci.
18 lut 17:31
PW: Powiedziane "przy użyciu schematu Hornera", więc tego się trzymajmy. Nikt jednak nie zabroni
stosować innych wiadomości o wielomianach.
Wiadomo, że jeśli liczba zespolona z0 jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach
rzeczywistych, to również z0− (sprzężona) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Wobec tego
dzielić nie przez (x−i), ale przez (x−i)(x+i) = x2+1.
18 lut 17:57
ICSP: Schematu Hornera można używać tylko do dzielenia przez dwumian. Zatem najpierw trzeba podzielić
przez z + i a potem z − i
18 lut 18:00
Trivial: Hej, ICSP.
18 lut 18:08
ICSP: Witaj
pana inżyniera
18 lut 18:09
Trivial:
Używanie schematu Hornera to zły pomysł!
x
4 − x
3 + 2x
2 − x + 1 = x
2(x
2 − x + 1) + (x
2 − x + 1) = (x
2+1)(x
2 − x + 1).
I prawie koniec.
18 lut 18:10
Trivial: ICSP, ostatnio zgłębiłem kwaterniony i ich praktyczne zastosowanie. Masz jakieś ciekawe
zadanka?
18 lut 18:11
ICSP: Niestety nie, nigdy się nimi nie zajmowałem
18 lut 18:12
Trivial: A chcesz zadanko z kwaternionów?
18 lut 18:15
ICSP: Może na weekendzie się skusze
18 lut 18:17
Trivial:
Zadanko będzie obliczeniowo trywialne.
Przy pomocy kwaternionów obrócić punkt P = (2,0,0) wokół osi Oz o 60o.
Odpowiedź: P' = (1, √3, 0).
18 lut 18:21
ICSP:
18 lut 18:26
Trivial: Nie rób takiej miny, to są 3 linijki prostych obliczeń.
18 lut 18:27
ICSP: najpierw trzeba mieć pomysł

Pomyśle w sobotę/niedzielę
18 lut 18:32
Trivial:
To może najpierw takie zadanko z liczb zespolonych.
Przy pomocy liczb zespolonych obrócić punkt P = (2,0) o 60
o.
Odpowiedź: P' = (1,
√3).
18 lut 18:34
PW: Nie wiem z tym schematem Hornera, bo go nigdy nie stosuję (nauczyłem się na kolokwium. po czym
starannie wymazałem z pamięci), ale podpowiedź z podzieleniem przez (x2+1) była sensowna.
Skoro wiemy, że i jest pierwiastkiem, to −i też, więc nie odkrywajmy oczywistości i
podzielmy przez x2+1.
18 lut 18:35