potrzebuję pomocy. Mianowicie w rozwiązywaniu równań trygonometrycznych. Konkretnie:
umiem rozpisać zadanie np: rozwiąż równanie 2cosxcos2x+3sin2x=4cosx
i dochodzę już praktycznie do rozwiązania:
| π | ||
1. cos x=0 ⇒ x= | ||
| 2 |
| 1 | π | |||
2. sin x= | ⇒x= | |||
| 2 | 6 |
| π | ||
3. sin x=1 ⇒ x= | ||
| 2 |
| 5 | ||
π. | ||
| 6 |
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/428.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/429.html
| 1 | π | 5 | ||||
sinx= | ⇒ x= | +2kπ a w odpowiedziach jest jeszcze x= | π+2kπ | |||
| 2 | 6 | 6 |
| π | ||
i jescze do 1, ⇒ x= | +kπ −−>tak w odpowiedziach a sugerując się okresem funkcji | |
| 2 |
| π | ||
powinno być x= | +2kπ | |
| 2 |