cd.
pomoc Justyna: Ósmym wyrazem ciagu an=n2−4n+9 jest
a) 31 b)41 c)23 d) 105
a8=82−4*8+9
a8=64−32+9
a8=41
7 lip 12:29
5-latek: Dobrze
7 lip 12:33
pomoc Justyna: liczby w podanej kolejności 5,8,x,−3 tworza ciag geometryczny wyznacz x
r=8−5
r=3
a3 = 8+3
a3 = 11
x −3 = 11
x = 11+3
x = 14
7 lip 12:35
use: jezeli ciąg geometryczny to źle
7 lip 12:37
pomoc Justyna: tak zrobiłam na sprawdzianie i zaliczyłam...
7 lip 12:39
bezendu: to chyba nauczycielka się nad Tobą zlitowała bo tak jest źle zrobione.już od samego początku...
7 lip 12:42
pomoc Justyna: albo on nie umie uczyc

bo 15 osob w klasie mialo tak samo zrobione to zadanie. i wszystkim
zaliczył.
7 lip 12:51
AS: Sam temat jest źle ułożony , nie można znaleźć x tak
by podany ciąg był arytmetyczny bądź geometryczny
7 lip 13:01
pomoc Justyna: A to zadanie jest dobrze rozwiazane?
liczby w podanej kolejnosci −4,1, 3, + x tworzą ciąg arytmetyczny ile wynosi x
r=1−(−4)
r=5
a5=1+5
a5=6
x+3=6
x= 6+5
x=11
7 lip 13:04
bezendu: Popraw treść zadania −4,1,3+x a u Ciebie jest −4,1,3,+x
a2−a1=a3−a2
1+4=3+x−1
5=2+x
3=x
7 lip 13:10
bezendu:
a to zadanie jest źle bo chyba nie wiesz ale iloraz w ciągu geometrycznym nie wyznaczamy
odejmując dwa kolejne wyrazy...
Nauczyciel zaliczył, bo nie chciał mieć połowy klasy w sierpniu
7 lip 13:14
pomoc Justyna: i tak 8 osob uniego ma poprawkę. z naszej klasy.
7 lip 13:17
5-latek: Justyna zle . Przede wsztstkim w ciagu geometrycznym nie ma roznicy r tylko jest iloraz .
Przeciez to juz tlumaczylem CI w pierwszym poscie gdzie prosilas o pomoc . Zajrzyj tam
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html tutaj tez przede wszystkim na ostatni wzor .
jest to twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach ciagu geometrycznego
Jesli masz 3 kolejne wyrazy w ciagu geometrycznym to wyraz srodkowy do kwadratu = iloczynowi
wyrazow skrajnych
Masz tu wyrazy a
1=5 a
2=8 i a
3=x−3
Na mocy tego twierdzenia mozemy zapisac ze a
22=a
1*a
3 to 8
2=5*(x−3) to 64=5x−15 to
−5x=−64−15 to −5x=−79 to 5x=79 to x=79/5 to x=15,8
To w takim razie bedziemy mieli takie wyrazy tego ciagu a
1=5 a
2=8 a
3=15,8−3=12,8
| | a2 | | 8 | |
Sprawdzienie |
| = |
| =1,6 czyli iloraz q tego ciagu =1,6 sprawdzmy jeszcze czy |
| | a1 | | 5 | |
| | a3 | | a3 | | 12,8 | |
|
| =1,6 jesli tak to jest to ciag geometryczny czuyli |
| = |
| =1.6 |
| | a2 | | a2 | | 8 | |
czyli te liczby tworza ciag geometryczny.
Jesli natomiast mial byc to ciag ayrtmetycznyi to chcialas rozwiazac po swojemu to powinnas
rozumowac tak.
Skoro to ciag arytmetyczny to to roznica r ciagu ma byc stala . Roznice r wilicze sobie z
tego ze a
2−a
1=r to 8−5=3 czyli r=3
Teraz tak samo roznica pomiedzy wyrazem a
3 i wyrazem a
2 powinnatak samo wynosic 3
czyli zapisuje x−3−8=3 to x=3+8+3 to x=14 to moje wyrazy tego ciagu arytmetycznego sa takie
a
1=5, a
2=8 a
3=14−3=11 a
4=14 a
5=17 a
6=20 a
7=23 itd
Zobacz ze tak samo mozesz to zrobic dla ciagu geometrycznego
| | a2 | | 8 | | a+3 | |
skoro a1=5 i a2=8 to q= |
| = |
| =1,6 Teraz tak samo |
| =1,6 to |
| | a1 | | 5 | | a2 | |
| | x−3 | |
|
| =1,6 (mnoze obie strony rownania przez 8 i mam x−3=8*1,6 to x=8*1,6+3 to x= |
| | 8 | |
A tam masz zapisane zle bo wyraz a
3 nie rowna sie 8+3 tylko rowna sie x−3 i to x musisz
wyliczyc . Proponuje CI robic jednak wzorami
7 lip 13:46
5-latek: To jest do zadania z 12.35
7 lip 13:48
5-latek: | | a+3 | | a3 | |
I tam gdzie jest |
| ma byc |
| pomylka z rozpedu .  |
| | a2 | | a2 | |
7 lip 13:54
pomoc Justyna: sorki juz wiem po prostu ktoś mnie w błąd wprowadził.
7 lip 14:18
pomoc Justyna:
1) Trzy liczby 7;8 − x ,3 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Liczba x jest
równa
A)3 B)4 C)5 D)6
a2−a1=a3−a2
8 − 7= − x − 8
1=
i co dalej bo niewiem co z tym zrobic
bo − x − 8
− i − daje + wiec x+8= 9
a inny sposob
−x−8= 7
7 lip 19:50
bezendu:
2(8−x)=10
16−2x=10
−2x=−6
2x=6
x=3
7 lip 19:54
Janek191:
7,8− x , 3 − trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc
( 8 − x) − 7 = 3 − ( 8 − x) a2 − a1 = a3 − a2
1 − x = − 5 + x
1 + 5 = 2 x
2 x = 6 / : 2
x = 3
======
7 lip 20:15
bezendu: albo tak jak u mnie 2b=a+c
7 lip 20:23
pomoc Justyna: kur. te ciągi to jakas masakra wrr
7 lip 21:39
5-latek: Opanuj slownictwo zwlaszcza pisane . To co teraz masz z ciagow to pikus w porownaniu np z
takim zadamiem z ciagow
| | 3−2√3 | | √3−2 | |
Oblicz wartosc wyrazenia (4√3+8)[√3(√3−2)+ |
| + |
| +......] |
| | √3 | | √3 | |
wykazawszy poprzednioo ze wyrazy w nawiasiekwadratowym sa wyrazami ciagu geometrycznego
zbieznego .
Masz nastepne trudne dla Ciebie . W ciagu arytmetycznym wyraz a
2=14 a wtraz a
3=16 . Utworz
taki ciag geometryczny ktorego iloraz bylby rowny roznicy ciagu atrytmetycznego a suma 3
pocztkowych wyrazow obu ciagow bylaby rowna .
Teraz co macie to musisz znac praktycznie 4wzory i wiedzic jak powstaje ciag arytmetyczny i
geometryczny.
7 lip 22:09
bezendu:
a
1+r=14 /(−1)
a
1+2r=16
−a
1−r=−14
a
1+2r=16
r=2
a
1=12
7a
1=42
a
1=6
a
2=12
a
3=24
7 lip 22:24
pomoc Justyna: i ta cala reszta moze byc w 3 klasie? czy to tylko w materiale 2 klasy jest?
7 lip 22:29
bezendu: jaka reszta ?
7 lip 22:36
pomoc Justyna: ciag dalszy ciagów?
7 lip 22:45
bezendu: jaki ciąg dalszy ciągów

o czym Ty mówisz, bo nie rozumiem ?
nie ma czegoś takiego jak dalszy ciąg dalszy ciągów to tak jak byś przerobiła w szkole funkcje
kwadratową do połowy i zaczynała funkcję wymierną nie mając opanowanej kwadratowej
7 lip 22:48
pomoc Justyna: bo my ciagi skonczylismy tylko na geometrycznym. i sie zastanawiam czy poprostu beda jeszcze
dalej ciagniete ciagi w sensie chodzi mi o ciagi ograniczony nieograniczony i tp.
7 lip 23:00
5-latek: No to Justynko nastepne zadanie dla Ciebie
Potrzebny bedzie wzor na sume S pocztkowych wyrazow ciagu arytmetycznego . i wzor na a
n
Z ilu wyrazow powinien skadac sie ciag arytmetyczny 5,9 13,17,21 ,............. aby suma tych
wyrazow byla rowna 10877.
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html popatrz tutaj i zastosuj 2 i 3 wzor i bedzie gitara .
Takie tez moga byc zadania z ciagow .
Troche CI pomoge Widzimy ze a
1=5 i a
2=9 to a
2−a
1=r wiec 9−5=4 czyli nasze r=4
reszte kombinuj
7 lip 23:04
pomoc Justyna: Dobra jutro to zrobię tylko proszę tego nie rozwiązywać chce sama spróbować
7 lip 23:11
5-latek: No Justyna . Ja czekam na rozwiazanie
8 lip 18:59
pomoc Justyna: Jednak to jest za trudne. oleje te ciągi bo to jakas masakra. zreszta chyba nawet nie podejde
do poprawki oleje szkole.
8 lip 21:10
bezendu:
i trzeba było tak od razu
8 lip 21:12
pomoc Justyna: przerosły mnie te ciągi...
8 lip 21:23
bezendu: mnie też
8 lip 21:23
pomoc Justyna: szkoda roku . troche i kasy też bo tu poprawka kosztowała 50 zł.
8 lip 21:26
Mila:
Justynko, i co powiesz córeczce za kilka lat?
Weź się do roboty, musisz być twarda. To nie jest trudne!
Masz rozwiązywać proste zadania z ciągów.
8 lip 21:44
pomoc Justyna: Ona oby nie miała takich problemów jak ja.. jej ojciec jest matematykiem. wiec napewno jej
pomoże. szkoda ze ja znim nie moge się dogadać.
8 lip 22:06
Mila:
Tym bardziej powinnaś pokazać, że potrafisz.
8 lip 22:15
pomoc Justyna: no trzeba to ogarnąć.
8 lip 22:19
Mila:
Koniecznie kup ( pożycz) podręcznik.
8 lip 22:43
5-latek: Justyna musisz zapamietac tych kilka wzorow z ciagow arytmetycznych i geometrycznych . Masz je
tu wszyskie na tej stronie a takze zadania To nie powinien byc duzy problem .
| | a1+an | |
Ten 3 wzor w tym linku co podalem CI jest taki Sn= |
| *n −−wiemy co to wszystko w |
| | 2 | |
tym wzorze oznacza . S
n to suma n poczatkowych wyrazoew ciagu a
1 to 1 wyraz ciagu a
n
n
ty wyraz ciagu n−− to ilosc wyrazow ciagu
I tak jesli masz policzc sume 10 wyrazow ciagu i np masz dany wyraz a
1=5 i a
10=61 to
| | a1+a10 | | 5+61 | |
suma tych 10 wyrazow jest rowna z tego wzoru S10= |
| *n= |
| *10=330 |
| | 2 | | 2 | |
No ale problem pojawi sie gdy musisz policzyc np sume 20 poczatkowych wyrazow ciagu
arytmetycznego gdy znasz wyraz pierwszy a
1 niech =10 i roznice r tego ciagu −niech r=5
Tutaj z pomoca przychodzi nam wzor na wyraz a
n=a
1+(n−1)*r Z tego wzoru mozemy juz policzyc
ile rowna sie wyraz 20 tego ciagu . DO wzoru za n wstawiasz 20 a a
1i r masz dane
czyli a
20=10+(20−1)*5=10+19*5=10+95=105
| | a1+a20 | |
No to suma 20 poczatkowych wyrazow tego ciagu S20= |
| *20 podstaw i polcz |
| | 2 | |
sobie .
| | a1+an | |
Popatrz tez jesli do tego wzoru Sn= |
| *n wstawimy wzor na an=a1+(n−1)r to |
| | 2 | |
| | a1+a1+(n−1)*r | | 2*a1+(n−1)*r | |
otrzymamy Sn= |
| *n to Sn= |
| *n −−−−−jak policzylas tamto |
| | 2 | | 2 | |
to teraz wstaw te same dane do tego ostatniego wzoru i zobacz czy wyjdzie to samo

Teraz juz musze spac bo jutro do pracy na rano
8 lip 23:24
5-latek: Pisz jeszcze czego nie rozumiesz to bedzie sie tlumaczyc. Zobacz ze chca CI pomoc i ja lubie
duzo pisac
8 lip 23:33
pomoc Justyna: Z ilu wyrazow powinien skadac sie ciag arytmetyczny 5,9 13,17,21 ,............. aby suma tych
wyrazow byla rowna 10877.
jak obliczyć liczbę n?
9 lip 20:03
Mila: a1=5
r=4
ciąg arytmetyczny
Napisz odpowiedni wzór na sumę i przyrównaj do 10877.
Otrzymasz równanie z niewiadomą n.
9 lip 20:35
5-latek: | | 2a1+(n−1)*r | |
Wlasnie z tego ostatniego wzoru z godz 23.24. Czyli Sn= |
| *n |
| | 2 | |
Tylko jeszcze jutro sprawdze to zadnie bo chyba jest blad − dzisiaj jestem zmeczony a nie chce
popelnic bledu . NO chyba ze ktos sprawdzi
https://matematykaszkolna.pl/strona/267.html sprobuj rozwiazac dzisiaj moze te zadanie
9 lip 21:17
pomoc Justyna: a
1=5
r=4
S
4+9/2*4
S
4=18
to jest dobrze?
9 lip 21:24
Mila:
Mój komentarz był dla 5−latka.
Justynko, źle to policzyłaś.
Liczysz Sn i nie wiesz ile n wynosi.
Zobacz wzór, który podał Ci 5−latek 21;17
9 lip 21:33
5-latek: Justyna co Ty napisalas? .
Milu czyli jest OK. . To zadanie jest ze zbioru zadan z matematyki elementarnej Antonowa
. Znalazlem go jeszce w domu u rodzicow
9 lip 21:39
pomoc Justyna: S
4=10+4−1*4/2*4
S
4+13*4/2*4
S
4=104
9 lip 21:48
Mila: Do, 5−latka, zadanie w porządku.
Justyna!
Sn=10877
a1=5
r=4
Teraz podstaw do wzoru.
9 lip 22:09
5-latek: Dziekuje
Milu
9 lip 22:22
pomoc Justyna: Sn=2a1+(n−1)*r}{2}*n
S10877=2*a5+10877−1*4/2*10877
S10877=10+10886*4=43544/2=21772
S10877=236814044
10 lip 15:40
10 lip 16:02
5-latek: No Justyna co CI wyszlo ?
10 lip 17:49
5-latek: No to patrz na post Agi1 z 16.02
bedziemy to liczyc dalej
| | 4n2+6n | |
10877= |
| zobacz ze prawa strone mozemy zapisac tak |
| | 2 | |
| | 4n2 | | 6n | |
10877= |
| + |
| i dostaniemy |
| | 2 | | 2 | |
10877=2n2+3n czyli dostalismy do rozwiazania rownanie kwadratowe bo
−2n
2−3n+10877=0 teraz pomnoze sobie dla lepszego liczenia obie strony rownania przez (−1) l
dostane 2n
2+3n−10877=0 −−−−−−−−−no to teraz kalkulator do reki i policz delte i n
1 i n
2 (a
nie x
1i x
2) bo rozwiazujes po n dlatego n
1 i n
2 i rozwiazanie ujenbe odrzuc bo liczba
wyrazow nie moze byc ujemna.
10 lip 18:22
pomoc Justyna: 2n2+3n−10877=0
Δ=b2−4ac
to jest dobry wzór na deltę?
10 lip 21:03
10 lip 21:41
pomoc Justyna: 2n2+3n−10877=0
Δ=b2−4ac
Δ=3n2−4*10877=9n+43508=43499
√208
10 lip 22:54
Mila:
Oj, nie umiesz czytać wzorów.
a=2
b=3
c=−10877
Δ=32−4*2*(−10877)=9+8*10877
dokończ
10 lip 23:10
pomoc Justyna: a=2
b=3
c=−10877
Δ=32−4*2*(−10877)=9+8*10877=184909
10 lip 23:16
Mila:
źle, jaka jest kolejność działań?
10 lip 23:21
pomoc Justyna: Δ=32−4*2*(−10877)=9+8*10877=8*10877=87016+9=87025
10 lip 23:27
Mila:
Dobrze licz dalej .
10 lip 23:34
5-latek: Justyna. czego ja czulem ze beda problemy z rozwiazaniem rownania kwadratowego.
| | −b+√Δ | | −3+295 | |
To teraz policz √Δ to √87025=295Teraz liczymy n1= |
| = |
| = ....... |
| | 2a | | 4 | |
| | −b−√Δ | | −3−295 | |
policz i n2= |
| = |
| =......... policz i dlaczego musimy to |
| | 2a | | 4 | |
rozwiazanie odrzucic .
11 lip 16:46
pomoc Justyna:
Odrzucić ponieważ liczba wyrazów nie może byc ujemna
11 lip 18:20
Mila: Nareszcie.
n=73
sprawdź, czy suma 73 początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 10877.
11 lip 18:33
pomoc Justyna: a jak to sprawdzić?
11 lip 18:52
Mila: podstawić do wzoru na sumę S
n
11 lip 18:57
5-latek: Justyna . Musisz zrozumiec taka rzecz . Jesli mamy ciag liczbowy skladajacy sie z takich liczb
a
n={−4 −2 0 ,2 4 6 8 } to poszczegolne wyrazy moga miec wartosc ujemna bo zobacz np a
1=−4
i a
2=−2 ale liczba wyrazow n jest zawsze dodatnia np w tym ciagu skladajacym sie z 7
wyrazow (czyli n=7 ) zapiszemy a
7={−4.−2 0 2 4 6 ,8} . Nie zapiszemy a{−7} =itd Bo to
przeciez jest nie prawda.
Tali ciag ktory napisalem teraz jest ciagiem skonczonym bo sklada sie z 7 wyrazow czyli z
ilosci skonczonej .
Sa tez ciagi nieskonczone . Ciagiem takim bedzie np taki ciag a
n={1,4 7,10.13 16.19., 22 25 28
31 ........} W tym wypadku nie wiemy ile jest wyrazow w tym ciagu
Jednak znajac sume Sn wyrazow mozemy obliczyc ilosc wyrazow −−−−−tak jak w naszym zadaniu ,
Mozemy tez to dzialanie odwrocic czyli obliczyc jak bedzie suma np 50 pocztkowych wyrazow tego
ciagu
jak popatrzysz sie na ten ciag ktory teraz napisalem to mozesz zauwazyc ze bedzie to ciag
arytmetyczny . Pierwszy wyraz tego ciagu a
1=1 drugi a
2=4 trzeci a
3=7 to roznica r tego
ciagu =3 bo r=a
2−a
1=4−1=3 tak samo r=a
3−a
2=7−4=3 . Sprawdz sobie np r=a
7−a
6 ile wyjdzie
. Jesli 3 to jest to ciag arytmetyczny
Terz popatrz na post
Mili z 18.57 i wzor ktory napisala . Masz wszystkie dane czyli
a
1=1 r=3 i n=50 to policz ile bedzie wynosic S
n 50 wyrazow tego ciagu.
Teraz zauwaz ze tak samo sprawdzisz czy suma tych 73 wyrazow ciagu z zadania poprzedniego
wynosi 10877
Bo do wzoru patrz post z 18.57 podstaw swoje dane czyli a
1=5 r=4 i n=73 i liczysz czy lewa
strona =prawej stronie
| | 2a1+(n−1)*r | | 2*5+(73−1)*4 | |
Sn= |
| *n to 10877= |
| *73 −−−jesli to prawda to OK . |
| | 2 | | 2 | |
11 lip 20:10
pomoc Justyna: S
73=U{10+(73−1)*4=298
S
73=298/2=149*73
S
73=10877
11 lip 20:11
pomoc Justyna: jestem zdolnym leniem
11 lip 20:15
ff:
100% racji

dla zdolnego lenia
11 lip 20:16
5-latek: 
tez i nastepne zadanie
| | 3n+1 | |
Nr1. dany ciag liczbowy jest okreslony wzorem an=5n2+2 i drugi ciag an= |
| wypisz |
| | 4n−2 | |
6 pocztkowych wyrazow obu ciagow (najpierw pierwszego potem drugiego )
11 lip 20:44
5-latek: No to moze zaczne 1 ciag zeby Cie osmielic

a
n=5n
2+2 to
a
1=5*1
2+2=5*1+2=5+2=7
a
2= 5*2
2+2=5*4+2=20+2=22
a
3=......;iicz
11 lip 20:58
pomoc Justyna: an=5n2+2
a1=5*12+2=5*1+2=5+2=7
a2=5*22+2=5*4+2=20+2=22
a3=5*23+2=5*6+2=30+2=32
11 lip 21:07
pomoc Justyna: dobra i licze dalej
11 lip 21:08
5-latek: a3 masz zle bo a3=5*32+2=5*9+2=47
Musisz za n wstawiac wyraz ciagu
11 lip 21:13
5-latek: I jeszce jedno 23 to nie jest to samo co 2*3=6 bo 23=2*2*2=8
11 lip 21:14
pomoc Justyna: an=5n2+2
a1=5*12+2=5*1+2=5+2=7
a2=5*22+2=5*4+2=20+2=22
a3=5*23+2=5*6+2=30+2=32
a4=5*2*4+2=5*8+2=40+2=42
a5=5*2*5+2=5*10+2=50+2=52
a6=5*2*6+2=5*12+2=60+2=62
11 lip 21:16
pomoc Justyna: a1=5*12+2=5*1+2=5+2=7
a2=5*22+2=5*4+2=20+2=22
a3=5*23+2=5*8+2=40+2=42
a4=5*24+2=5*12+2=60+2=62
a5=5*25+2=5*18+2=90+2=92
a6=5*26+2=5*24+2=1200+2=122
11 lip 21:23
5-latek: Justyna przeciez napisalem CI ze a3 masz zle i tez a4 ,a5 i a6 zle
a3 Ci policzylem
a4=5*42+2= 5*16+2=
a5=5*52+2= 5*25+2=
a6=5*62+2=5*36+2= policz to i zauwaz z eza n do wzoru wstawiam numer wyrazu ciagu
11 lip 21:24
Eta:
Zapamiętaj,że
2
4=2*2*2*2=.........
2
5=2*2*2*2*2=.........
popraw resztę
11 lip 21:25
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
. Troche trudny przypadek Z Justyny . Ale damy rade
11 lip 21:36
pomoc Justyna: a4=5*42+2= 5*16+2= 80+2=82
a5=5*52+2= 5*25+2= 125+2=127
a6=5*62+2=5*36+2= 180+2=182
11 lip 21:36
Eta:
Witaj
5−latku
Justyna poćwiczy i da radę

ważne ,że chce się nauczyć
Tak trzymaj
Justynko 
nie załamuj się, będzie dobrze.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
11 lip 21:39
5-latek: Teraz dobrze Justynko.Dziecko spi? czy jeszce do tego zajmujesz sie dzieckiem?
Wiec rozwiazujemy drugi ciag tak samo za n do wzoru wstawiaj numer wyrazu ciagu
No to czekam
11 lip 21:45
pomoc Justyna: dziecko jeszcze nie spi. oki juz się za to zabieram.
11 lip 21:51
pomoc Justyna: | | 31+1 | | 3*12=3+2=5 | |
a1= |
| = |
| |
| | 41−2 | | 4*12−2=4−2=2 | |
dobrze?
11 lip 21:54
5-latek: Justyna . Przeciez zle . Przeciez nie ma tam we wzorze ciagu ze n jest do kwadratu
Poza tym 1
2=1 bo 1*1=1 a nie jak napisalas 2
| | 3n+1 | |
Ten ciag jest opisany wzorem an= |
| wiec do wzoru za n podstawiam numer wyrazu ciagu |
| | 4n−2 | |
| | 3*1+1 | | 4 | |
Dla wyrazu pierwszego bedzie a1= |
| = |
| =2 |
| | 4*1−2 | | 2 | |
| | 3*2+1 | | 7 | | 1 | |
Dla wyrazu drugiego bedzie a2= |
| ={6+1}{8−2}= |
| =1 |
| |
| | 4*2−2 | | 6 | | 6 | |
Juz po tych wyliczeniach widzimy ze bedzie to ciag malejacy bo wyraz nastepny bedzie mniejszy
| | 1 | | 1 | |
od poprzedniego bo zobacz a1=2 a a2=1 |
| wiec 1 |
| <2. w odrozniemniu do tamtego |
| | 6 | | 6 | |
ciagu ktory byl rosnacy bo kazdy nastepny wyraz byl wiekszy od poprzedniego a
6>a
5
Wobec tego licz pozostale wyrazy tego ciagu . Prosze wez sie troche w garsc.
11 lip 22:08
pomoc Justyna: | | 3*3+1 | | 10 | |
a3= |
| =9+1 12−2= |
| =1 |
| | 4*3−2 | | 10 | |
| | 3*4+1 | | 13 | |
a4= |
| =12+1 16−2= |
| |
| | 4*4−2 | | 14 | |
| | 3*5+1 | | 16 | |
a5= |
| =15+1 20−2= |
| |
| | 4*5−2 | | 18 | |
| | 3*6+1 | | 19 | |
a6= |
| =18+1 24−2= |
| |
| | 4*6−2 | | 22 | |
11 lip 23:21
5-latek: Justyna . Dobrze tylko tak sie nie zapisuje
| | 3*4+1 | | 13 | |
np a4= |
| = |
| tak . |
| | 4*4−2 | | 14 | |
Teraz wypisz 5 poczatkowych wyrazow takiego ciagu opisanego wzorem
| | 3n2+6 | |
an= |
| zaczynaj sama |
| | 5n+2 | |
12 lip 16:33
pomoc Justyna: | | 3*12+6 | | 9 | | 2 | |
a1= |
| = |
| =1 |
| |
| | 5*1+2 | | 7 | | 7 | |
reszte zrobie ok 19 bo ojciec malej przyjechał.i nie chce mieć przypału.
12 lip 16:52
5-latek: OK
12 lip 17:01
pomoc Justyna: | | 3*22+6 | | 18 | | 6 | |
a2= |
| = |
| =1 |
| |
| | 5*2+2 | | 12 | | 12 | |
| | 3*32+6 | | 30 | | 13 | |
a3= |
| = |
| =1 |
| |
| | 5*3+2 | | 17 | | 17 | |
| | 3*42+6 | | 54 | | 32 | 10 | |
a4= |
| = |
| =2 |
|
| |
| | 5*4+2 | | 22 | | 22 | 22 | |
| | 3*52+6 | | 81 | |
a5= |
| = |
| =3 |
| | 5*5+2 | | 27 | |
12 lip 17:50
pomoc Justyna: 3 nie jestem pewna.
12 lip 17:50
pomoc Justyna: znaczy a4
12 lip 17:54
12 lip 18:15
5-latek: | | 3*9+6 | | 33 | | 16 | |
a3=U3*32+6}{5*3+2}= |
| = |
| =1 |
| |
| | 17 | | 17 | | 17 | |
| | 3*42+6 | | 54 | | 10 | | 5 | |
a4= |
| = |
| =2 |
| =2 |
| |
| | 5*4+2 | | 22 | | 22 | | 11 | |
a
5 ok
Nie rob takich glupich bledow jak w a
3
| | 2n−3 | |
No to ostatnie zadanie z oblicznia wyrazow ciagu an= |
| |
| | n2−5 | |
policz 6 wyrazow poczatkowych
12 lip 18:22
Mila:
Witaj5−latek nic nie pomagam, po pierwsze jesteś tu, po drugie nie chcę mącić w głowie
Justynie zbyt dużą liczbą komentarzy.
Życzę sukcesu.
12 lip 18:36
5-latek: Dzien dobry
Milu 
. jak zapewne zauwazylas ma duze klopoty z liczeniem wiec daje
wlasnie takie przyklady do rozwiazania
Z drugiej strony naprawde by sie jej przydal dobry korepetytor .Wiadomo tez ze to forum nie
zastapi lekcji . No ale jesli choc troche cos z tego zrozumie to bedzie juz dobrze −tak mysle
. Pozdrawiam serdecznie
12 lip 18:49
pomoc Justyna:
| | 2*3−3 | | 4 | | 1 | |
a3= |
| = |
| =1 |
| |
| | 32−5 | | 3 | | 3 | |
12 lip 18:50
Mila:
Zadanie dobre, może niech przerobi te, które Jakub dał.
12 lip 18:51
5-latek: | | 2*1−3 | | 2−3 | | −1 | | 1 | |
Justyna przeciez a1masz zle |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−5 | | −4 | | −4 | | 4 | |
| | 0 | |
Poza tym jesli masz 0 podzielic przez cos to zawsze jest 0 i |
| =0 a nie −4 |
| | −4 | |
Teraz popatrz na ten link i przerob te zadania tam zamieszczone
https://matematykaszkolna.pl/strona/1422.html W razie klopotow pisz
ale juz zaloz nowy temat .Dobrze?
12 lip 19:02
pomoc Justyna: ok
12 lip 19:05