Zadania
atE: Zadania tylko..dla bezendu typu "wykaż"
zad1/ Wykaż,że jeżeli środkowa i wysokość poprowadzona z jednego wierzchołka trójkąta
dzielą kąt przy tym wierzchołku na trzy równe części, to trójkąt jest prostokątny
zad2/ Wykaż,że jeżeli α,β,γ są kątami wewnętrznymi trójkąta
i sin2α= sin2β+sin2(α+β)
to trójkąt jest prostokątny
26 cze 20:42
bezendu:
znowu twierdzenie sinusów
26 cze 20:46
atE:
| | 1 | |
zad3/ Wykaż,że : cos105o*cos75o = |
| (√3−2) |
| | 4 | |
| | a | | b | | c | |
zad4/ Wykaż,że jeżeli liczby a,b,c>0 i |
| + |
| + |
| =1 |
| | b+c | | a+c | | a+b | |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
to: |
| + |
| + |
| =0 |
| | b+c | | a+c | | a+b | |
26 cze 20:48
atE:
Masz podać rozwiązania! .... a nie pisać "znowu"....
26 cze 20:49
use: wykaż że w dowolnym trojkacie prawdziwa jest nierownosc :
| √3(a+b+c) | |
| >√a2+b2+c2 gdzie a,b,c oznaczaja dlugosci bokow trojkata |
| 2 | |
26 cze 20:50
bezendu:

Zadanie 2
C.N.D
26 cze 20:54
atE:

....... popraw błędy
26 cze 20:57
Godzio:
Kiedysiowe zadanie Etowe
zad5/ Udowodnij, że jeżeli długości a,b,c boków trójkąta spełniają warunek:
| 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| = |
| |
| a + b | | b + c | | a + b + c | |
to jeden z kątów ma miarę 60
o
26 cze 20:58
atE:
Hej
Godzio
26 cze 20:59
Godzio:
Witam
26 cze 21:00
bezendu: korekta do 2
26 cze 21:04
bezendu:

zadanie 1
26 cze 21:12
bezendu: można podpowiedź do 3
26 cze 21:15
Godzio:
A co to tak szybko się poddajesz, nad niektórymi zadaniami Ety siedziało się kilka godzin
!
26 cze 21:16
bezendu: No to nie chcę żadnych wskazówek już
26 cze 21:19
Godzio:
26 cze 21:19
bezendu: zadanie od
use
| √3(a+b+c) | |
| >√a2+b2+c2 /2 |
| 2 | |
6(ab+ac+bc)>a
2+b
2+c
2
26 cze 21:29
Godzio:
| 3 | |
| , a nie 6 |
| 4 | |
26 cze 21:33
Godzio:
A dobra, bo Ty już to trochę uprościłeś, nie było komentarza
26 cze 21:34
Godzio:
Ja to widzę tak:
a(b + c) + bc > a2 + bc
b(a + c) + ac > b2 + ac
c(a + b) + ab > c2 + ab
Dodaj i działaj dalej, praktycznie już wychodzi.
26 cze 21:36
use: juz prawie jestes w domu bezendu pomysl troche
26 cze 21:36
use: mała podpowiedz;
mozesz przeciez skorzystac z tw cosinusow

w sumie to juz jest duza podpowiedz^^
26 cze 21:40
bezendu: a+b+c>0
koniec ?
26 cze 21:43
use: nie wiem jak do tego doszedles ja mam tak;
3(2ab+2bc+2ac)>a2+b2+c2
z tw cosinusow wynika;
a2=b2+c2−2bccosα
b2=a2+c2−2accosβ
c2=a2+b2−2abcosγ
dodajac sronami mam ;
a2+b2+c2=2abcosγ+2accosβ+2bccosα≤2ab+2ac+2bc
czyli tamta nierownosc jest oczywista
26 cze 21:48
Godzio:
To ja dokończę moje, może się przyda

a(b + c) + bc > a
2 + bc
b(a + c) + ac > b
2 + ac
c(a + b) + ab > c
2 + ab
(to z nierówności trójkąta)
Po dodaniu i uproszczeniu wychodzi:
2(ab + ac + bc) > a
2 + b
2 + c
2 / * 3
6(ab + ac + bc) > 3(a
2 + b
2 + c
2) > a
2 + b
2 + c
2
Czyli to co otrzymałeś
26 cze 21:53
atE:
Hej
pomagacze
bezendu ma sam myśleć nad poprawnymi rozwiązaniami ... aż do skutku
26 cze 21:54
bezendu:
| | √6−√2 | | √6−√2 | |
cos(90o+150)*cos(90o−15o)=−sin15*sin15=−( |
| )* |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| −√6+√2 | | √6−√2 | | −2+√3 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| (√3−2) |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
C.N.D
26 cze 21:55
bezendu: Eta zobacz zadanie 3
26 cze 21:56
atE:
sin15
o = .... podaj dokładnie....skąd ten wynik
zad3/ można dokończyć tak: −sin15
o*sin15
o= −sin
215
o
cos2α= 1−2sin
2α
| | cos30o−1 | | 1 | |
cos30o = 1−2sin215o ⇒ −sin215o = |
| = ....= |
| (√3−2) |
| | 2 | | 4 | |
26 cze 22:02
26 cze 22:07
Saizou : tak szczegółowej tablicy na maturce nie ma

witam
Wszystkich
26 cze 22:08
atE:
Ano właśnie

Witaj
Saizou
26 cze 22:10
Godzio:
Cześć
26 cze 22:10
bezendu: Na maturze może i nie będzie ale to nie moja wina, że akurat na tej stronie są dokładne tablice
26 cze 22:12
atE:
To masz nowe
wyzwanie 
Oblicz sin15
o =.......
26 cze 22:14
Saizou : mogę ja, mogę ja
26 cze 22:16
Godzio:
Saizou Ty masz obliczyć sin18
o
26 cze 22:17
bezendu: nie nie możesz
26 cze 22:17
atE:
Właśnie

sin18
o =...
26 cze 22:18
Saizou : a nie cos7
o
26 cze 22:19
atE:
Ooooo

to też.......... cały czas czekam
26 cze 22:20
Godzio:
Jeśli masz na myśli niewykonalność to Cię wyprowadzę z błędu, da się to zrobić, a ja powinienem
się uczyć na egzamin, a nie tu siedzieć
26 cze 22:20
Ajtek:
Ale się "znęcacie nad
bezendu 
.
Witam
Eta,
Godzio, bezendu,
Saizou,
use 
.
26 cze 22:20
Saizou : | | 1 | |
jedyny pomysł jaki mam w głowie to sin( |
| *90o) |
| | 5 | |
26 cze 22:20
atE:
Witam
Ajtek 
( ale gdzie tu jest
Eta?
26 cze 22:22
bezendu:
sin15
0=sin(45
0−30
0)=sin45
0*cos30
0−sin45
o*cos30
0=
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 cze 22:22
atE:
26 cze 22:23
Godzio:
| | sinα = x | |
Hmm, no to luźny pomysł: sin(5α) = W(sin(α)) |
| W(x) |
| | = | |
W(x
0) = 0 ⇒ x
0 = sin18
o = ...

(nie gwarantuje zwycięstwa

)
26 cze 22:24
bezendu: Cześć
Ajtek
Eta ja zacząłem robić to z tym cos7
0 zaraz poszukam
26 cze 22:24
atE:
26 cze 22:24
26 cze 22:25
Ajtek:
Eta widzę, bo mam taką wadę wzroku

.
26 cze 22:29
bezendu: Eta rzuć jeszcze okiem na to zadanie 2 (poprawiłem )
26 cze 22:29
ZKS:
Niech 18
o = x wtedy
sin(5x) = sin(2x + 3x)
5x = 90
o ⇒ 2x = 90
o − 3x
sin(2x) = sin(90
o − 3x)
sin(2x) = cos(3x)
2sin(x)cos(x) = 4cos
3(x) − 3cos(x) / : cos(x) ≠ 0
2sin(x) − 4 + 4sin
2(x) + 3 = 0
4sin
2(x) + 2sin(x) − 1 = 0
Δ = 1 + 4
√Δ =
√5
| | −1 − √5 | | −1 + √5 | |
sin(x) = |
| < 0 ∨ sin(x) = |
| > 0. |
| | 4 | | 4 | |
Dobra idę kończyć projekt.
26 cze 22:40
atE:
Zad2 do poprawki..........jeżeli chcesz uzyskać max. pkt
26 cze 22:41
Godzio:
No, to ja wracam do moich funkcjonałów
26 cze 22:42
atE:
| | √5−1 | |
Bardziej elegancki zapis sin(x)= |
| |
| | 4 | |
Pozdrawiam
ZKS
26 cze 22:43
atE:
No to ja też idę .......... ?
26 cze 22:44
bezendu: jeszcze do poprawki ?
chodzi o to że zamiast r2 napisać R2 ?
26 cze 22:45
bezendu: To ja też idę

Dobranoc (resztę zadań jutro)
26 cze 22:46
Godzio:
Jak
Ty idziesz

Przecież Ty masz wolne praktycznie
26 cze 22:47
bezendu:
26 cze 22:51
Ajtek:
Godzio,
bezendu na randkę leci
26 cze 22:52
Godzio:
A to nie zatrzymuję w takim razie
26 cze 22:55
bezendu: Nie na randkę ,ale rano muszę wstać do pracy
26 cze 22:56
Saizou : jak to mówią Arbeit macht frei, miłej nocy
26 cze 22:57
atE:
Odkurzam zad.

wykaż,że sin47
o+sin61
o−sin11
o−sin25
o= cos7
o
korzystam ze wzorów na różnicę sinusów i sumę sinusów:
oraz 2*sinα*cosα= sin2α i cos(−α)= cosα
L=(sin47
o−sin25
o)+(sin61
o−sin11
o)= 2cos36
o*sin11
o +2cos36
o*sin25
o=
=2cos36
o(sin11
o+sin25
o)= 2cos36
o*2sin18
o*cos7
o=
| | 2sin18o*cos18o *2cos36o*cos7o | |
= |
| =P |
| | cos18o | |
| | sin36o*2cos36o*cos7o | | sin72o*cos7o | |
= |
| = |
| = cos7o |
| | cos18o | | cos18o | |
bo sin72
o= cos18
o
Dobranoc Wszystkim
26 cze 23:14
atE:
Hej
Saizou
27 cze 20:33
bezendu:
27 cze 20:35
27 cze 20:36
bezendu: Witam
Eta 
a za jabłuszka dziękuję
27 cze 20:38
atE:
Hehe.... jedno było robaczywe
27 cze 20:40
bezendu: Wiedziałem, że tu kryję się jakiś podstęp

bo niby czemu dwa,skoro zawsze jest jedno ?
27 cze 20:43
atE:

( całe zdrowiuśkie)

.........za prawidłową
dedukcję
27 cze 20:46
bezendu: Jakie jest prawdopodobieństwo, że to jest zdrowiutkie ?
27 cze 20:49
atE:
P(z)= 5
log32−2
log35+log
22=..........
27 cze 20:55
bezendu: 1 % ?
27 cze 20:58
bezendu:
dla
Ety
27 cze 21:01
ICSP: to może coś ode mnie
Równanko :
(5−x)x3 − 4x2 + x + 6 = 1
z dokładnym opisem rozwiązania.
27 cze 21:03
atE:

P(z)= 1 = 100%
27 cze 21:03
bezendu: nie wiem nie miałem prawdopodobieństwa, wyszło 1 więc obstawiałem 1 %
27 cze 21:05
bezendu: ICSP pierwszy raz widzę takie równanie wykładnicze
27 cze 21:11
ICSP: mam jeszcze dwa.
Póxniej pokażę Ci fajną metodę rozwiazywania układów równań.
27 cze 21:12
use: ICSP msc zerowe wielomianu i juz jest gitarka bo kazda liczba do potego 0 daje 1
27 cze 21:13
bezendu:
x
3−4x
2+x+6=0
x=4 lub x=2 lub x=3 lub x=−1
ale use tu miało być ze szczególnym opisem rozwiązania
27 cze 21:17
use: a co tu opisywac ?
27 cze 21:18
atE:
i 5−x >0
27 cze 21:23
bezendu: ICSP układ z trzema niewiadomymi ? byłbym bardzo wdzięczny
27 cze 21:24
ICSP: źle !
27 cze 21:29
ICSP: nie opisałeś i od razu masz błędy
27 cze 21:29
bezendu: use napisał 21:13

wracam za 15 minut
27 cze 21:31
Eta:
@
bezendu
Równanie trzeciego stopnia ........... ma cztery pierwiastki?
27 cze 21:31
ICSP: Eta x = 6 też pasuje D
27 cze 21:32
Eta:
No tak źle wpisałam : 5−x>0 i (5−x)=1
27 cze 21:34
bezendu:
1 −4 1 6
−1 1 −5 6 0
W(x)=(x+1)(x2−5x+6)
W(x)=(x+1)(x−2)(x−3)
x=−1 x=2 x=3
27 cze 21:41
use: Poleci mi ktos jakis ciekawy film na dzisiejszy wieczor
27 cze 21:47
Dominik: wstret polanskiego.
27 cze 21:48
ICSP: Ksiega ocalenia
27 cze 21:51
Trivial: ICSP, widziałem. Całkiem dobry.
27 cze 21:53
27 cze 21:54
Mila: "Spaleni słońcem" −poważny
"Pożegnania"− romantyczny
"Powiększenie".
27 cze 21:55
ICSP: nierówność tak.
Trivial. Jeżeli masz metodę rozwiązywania układu równań to co możesz dla niej
policzyć ?
27 cze 21:55
5-latek: Jesli wezniesz pod uwage trojkat rownoramienny o katach 36,72,72 i gdzie podstawa tego
trojkata jest bok dziesieciokata foremnego wpisanego w okrag a ramieniem promien tego okregu
| | x | |
to mozemy zapisac ze sin18= |
| :R |
| | 2 | |
Bok dziesieciokata foremnego( wpisanego w okrag o promieniu R ma dlugosc
| | R | |
x= |
| (√5−1) wylicz z tego ile =sin18 |
| | 2 | |
Lub policzyc cos 72 w tym trojkacie i zauwazyc ze cos72=sin18
Bedziesz wtedy nie zielony bezendu a zloty .
27 cze 21:57
bezendu: jeśli chcesz się pośmiać to : ''Dyktator''
27 cze 21:57
Trivial: Admiral General?
27 cze 21:58
Trivial: ICSP, nie rozumiem. Co mogę policzyć dla metody?
27 cze 21:59
bezendu: ICSP a dałbyś radę zrobić to zadanie innym sposobem ? Tam trzeba było skorzystać z
granicy,a w informatorze maturalnym granica ciągu nie obowiązuje, więc skoro jest to zadanie
maturalne to chyba można jakoś bez tej granicy policzyć ?
27 cze 22:00
ICSP: jaką granicę ? Tam nie ma żadnej granicy
27 cze 22:01
27 cze 22:03
Saizou : Witam Wszystkich
nieskończonego ciągu geometrycznego też nie ma na maturce
27 cze 22:04
bezendu:
| | 1 | |
tylko tam jest ( |
| ) n  |
| | 3 | |
27 cze 22:05
bezendu: Cześć
Saizou
27 cze 22:06
ICSP: | | 1 | |
a to |
| nie należy do przedziału (−1;1) ? |
| | 3 | |
27 cze 22:09
bezendu: dobra nie było pytania

możesz teraz pokazać to z tym układem równań ?
27 cze 22:11
ICSP: później napiszę
27 cze 22:13
bezendu: ok ale dla 3 niewiadomych ?
27 cze 22:13
Trivial: ICSP, o co chodziło z tą metodą?
27 cze 22:16
ICSP: wydawało ze kiedys porównywałeś jakoś eliminację Gaussa z metodą kolumn jednostkowych
27 cze 22:16
Trivial: aha.
ICSP, już po sesji?
27 cze 22:19
ICSP: sesję to ja mam dopiero w styczniu/luitym
27 cze 22:32
Trivial: jak to? nie ma sesji letniej?
27 cze 22:32
ICSP: coś w tym stylu

Co tam u Ciebie?
Kiedy obrona?
27 cze 22:33
Trivial: Ja już prawie po sesji. Zdecydowanie najcięższa od początku studiów. Obrona nie wiem kiedy,
nawet nie wybrałem tematu.
27 cze 22:35
ICSP: Jak to nie wybrałeś tematu ?
Masz 7 semestrów licencjatu ?
27 cze 22:41
Trivial: Ja robię inżyniera.

7 semestrów.
27 cze 22:42
ICSP: czyli rozumiem że obronę będziesz miał gdzieś w okolicach lutego/marca ?
27 cze 22:48
Trivial: pewnie początek lutego/koniec stycznia. czemu pytasz?
27 cze 22:49
ICSP: czysta ciekawość
27 cze 23:05
Mila: Pytam, bo mnie bardzo zdenerwowały ostatnie wydarzenia i chciałabym aby wykryto , kto to
zrobił.
27 cze 23:39
use: jakie wydarzenia
27 cze 23:52
ICSP: tak więc :
rozwiazać układ równań :
x + 8y − 5z = 6
3x − 4y + 10z = 9
7x − 6y − 15z = 15
możemy użyć następującego schematu :
1
o Mnożymy drugie równanie przez u , trzecie przez v. Dodajemy równania stronami przy okazji
porządkująć wszystko ze względu na x,y,z
2
o Liczymy x zerując współczynniki przy y oraz z
3
o Liczymy y zerując współczynniki przy x oraz z
4
o Liczymy z zerując współczynniki przy x oraz y
Na powyższym przykładzie. Wykonuje pkt 1
o :
(1 + 3u + 7v)x + (8 − 4u − 6v)y + (−5 + 10u − 15v)z = 6 + 9u + 15v
2
o Zaruje współczynniki przy y oraz przy z
8 − 4u − 6v = 0
−5 + 10u − 15v = 0
stąd :
Podstawiając do równania :
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
(1 + 3 * |
| + 7 * |
| )x = 6 + 9 * |
| + 15 * |
| ⇒ x = 3 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
3
o Zaruje współczynniki przy z oraz x
1 + 3y + 7v = 0
−5 + 10y − 15v = 0
więc :
| | 1 | |
po wstawieniu do równania dostajemy że y = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
W identyczny sposób obliczamy z w pkt 4o : z = |
| |
| | 5 | |
x = 3
Pytanie dodatkowe do bardziej doswiadczonych osób

Jaka jest nazwa tej metody
28 cze 02:18
ICSP: i masz przykładowy układ równań :
x − 2y + 4z = 10
3x + y − 2z = 2
2x + 5y + 6z = −8
28 cze 02:20
use: ICSP jak myslisz mam 86 z matmy dostane sie na jakies lepsze kierunki
28 cze 02:26
ICSP: nie wiem : /
Popatrz na ubiegłoroczne progi i wyniki matur. Popatrz na tegoroczne wyniki.
28 cze 02:28
use: no wlasnie sie boe troche o to ze innym tez poszlo w miare obrze ale co tam poki co wazne ze
zdalem trzeba teraz premyslec dobrze plan dzialania gdzie by tu uderzyc
28 cze 02:30
ICSP: masz wyniki szkoły i województwa (chyba) w systemie. Sprawdź
28 cze 02:31
use: no wlasnie w gminie jestem nalepszy

a w woewodztwie est jakies 800 ludzi lepszych ode mnie
\;0
28 cze 02:32
use: gdzies napewno sie zalapie

no nic ide spac dobranoc ^^
28 cze 02:34
ICSP: Gratuluje

Pytanie tylko czy oliimpijczycy się wliczają.
28 cze 02:34
bezendu: Dziękuje
ICSP
28 cze 08:15
bezendu:
Mam nadzieję, że
ICSP nie obrazisz się ? ale zrobiłem to metodą wyznaczników (Twojego
sposobu do końca nie ogarniam

)
x−2y+4z=10
3x+y−2z=2
2x+5y+6z=−8
1 −2 4
3 1 −2
W= 2 5 6
1 −2 4
3 1 −2
W=6+60+8−(8−10−36)=112
10 −2 4
2 1 −2
W
x= −8 5 6
10 −2 4
2 1 −2
W
x=60+40−32−(−32−100−24)=224
1 10 4
3 2 −2
W
y= 2 −8 6
1 10 4
3 2 −2
W
y=12−96−40−(16+16+180)=−336
1 −2 10
3 1 2
W
z= 2 5 −8
1 −2 10
3 1 2
W
z=−8+150−8−(20+10+48)=56
28 cze 18:26
Trivial:
bezendu, dobre wyniki. Teraz rozwiąż to równanie tak jak się to powinno robić − metodą
Gaussa (takie ogólniejsze przeciwne współczynniki).
28 cze 20:44
bezendu: ok, chwilkę potrwa wpisywanie tego
28 cze 20:46
bezendu: Trivial ciężko jest znaleźć takie liczby żeby po wymnożeniu została tylko jedna niewiadoma
28 cze 21:02
28 cze 21:07
bezendu: Dzięki, przeanalizuje
28 cze 21:17
Godzio:
bezendu wcześniejsze zadania rozwiązane już

?
28 cze 21:33
Saizou : coś takiego
x − 2y + 4z = 10
3x + y − 2z = 2
2x + 5y + 6z = −8
1 −2 4 l 10
3 1 −2 l 2 odejmuje w
2−3w
1 oraz w
3−2w
1
2 5 6 l −8
1 −2 4 l 10
0 7 −14 l −28 dzielę w
2 przez 7
0 9 −2 l −12
1 −2 4 l 10
0 1 −2 l −4 dodaję w
1+2w
2 i odejmuję w
3−9w
2
0 9 −2 l −12
1 0 0 l 2
0 1 −2 l−4
0 0 16 l−4 dzielę w
3 przez 16
1 0 0 l 2
0 1 −2 l−4 dodaję 2w
3+w
2
1 0 0 l 2
x=2
28 cze 21:33
Mila:
(1) x−2y+4z=10
(2) 3x+y−2z=2 /*2
(3) 2x+5y+6z=−8
(4) x−2y+4z=10
(5) 6x+2y−4z=4
(6) 2x+5y+6z=−8 dodaję stronami (4) i (5)
7x=14⇔x=2 podstawiam do (1) i (2) i (3)
2−2y+4z=10
3*2+y−2z=2
2*2+5y+6z=−8⇔
(7) −2y+4z=8
(8) y−2z=−4 /*3
(9) 5y+6z=−12
−2y+4z=8
3y−6z=−12
5y+6z=−12 dodaję stronami (8) i (9) itd
albo metodą podstawiania.
28 cze 21:35
Trivial: Saizou, nie zgodził Ci się wynik. <:
28 cze 21:35
Saizou : no to idę szukać błędu
28 cze 21:36
bezendu: Cześć
Godzio,
Saizou
jeszcze nie

ale mam już pomysł na ''kiedysiowe''
28 cze 21:37
Trivial: Saizou, błąd w pierwszym kroku. −8 − 2*10 = −28, a nie −12.
28 cze 21:39
Saizou : 1 −2 4 l 10
3 1 −2 l 2 odejmuje w2−3w1 oraz w3−2w1
2 5 6 l −8
1 −2 4 l 10
0 7 −14 l −28 dzielę w2 przez 7
0 9 −2 l
−28
1 −2 4 l 10
0 1 −2 l −4 dodaję w1+2w2 i odejmuję w3−9w2
0 9 −2 l −28
1 0 0 l 2
0 1 −2 l−4
0 0 16 l 8 dzielę w3 przez 16
1 0 0 l 2
0 1 −2 l−4
1 0 0 l 2
0 1 0 l−3
x=2
y=−3
28 cze 21:42
Saizou : właśnie zauważyłem i poprawiałem
28 cze 21:43
Trivial: Teraz się wynik zgadza.
28 cze 21:43
Saizou : brawa dla mnie

udało mi się
28 cze 21:47
Trivial: Pierwszy Gauss w życiu?
28 cze 21:48
Saizou : tak
28 cze 21:49
Trivial:
Chcesz jeszcze jednego?

Taki przykład: Znajdź wszystkie rozwiązania układu:
x + y + 2z = 0
2y + z = 0
x + 3y + 3z = 0
Rozwiązanie (c jest dowolną liczbą).
z = c
28 cze 21:55
Godzio:
Będę czekać na "kiedysiowe"
28 cze 21:59
Saizou :
1 1 2 l 0
0 2 1 l 0
1 3 3 l 0
1 1 2 l 0
0 2 1 l 0
0 2 1 l 0 zauważam że w2=w3, zatem mogę skreślić jeden wers
1 1 2 l 0
0 2 1 l 0 i teraz nie wiem co dalej
28 cze 22:02
Trivial:
Eliminuj do postaci
1 0 ...
0 1 ...
Potem powróć do zapisu równań ze zmiennymi x,y,z i zobacz co wyjdzie.
PS: Zer po prawej nie musisz pisać, bo i tak zawsze będą zerami.
28 cze 22:04
Saizou : 1 1 2 ← sto dwanaście co się stało

0 2 1
1 1 2
28 cze 22:10
Trivial: OK, teraz powróć do x,y,z. Wybierz z jako parametr c i masz rozwiązanie.
28 cze 22:11
Saizou : no i tu się pojawia problem bo ja laki w tych sprawach
28 cze 22:12
Trivial:
Powraca się tak samo jak przechodzi do formy macierzowej, tylko w drugą stronę.
28 cze 22:13
Saizou : jakie to proste się teraz to wydaje
28 cze 22:14
Trivial: Pozostało wybrać z jako parametr i masz wszystkie rozwiązania.
z = c.
28 cze 22:16
Trivial:
No to
Saizou, kolejny przykład!
x + 2y + z = 12
x + 2y − z = 4
2x − y + z = 5
Rozwiązanie:
(x,y,z) = (2,3,4)
Uwaga! Pojawi się nowy haczyk, ale będzie prosty do rozwiązania nawet dla początkującego.
28 cze 22:24
Saizou : już się boję
28 cze 22:27
bezendu: ''kiedysiowe''
| | 3(ab+ac+b2+bc) | |
a+b+b+c= |
| mnożę obustronnie (a+b+c) |
| | a+b+c | |
a
2+2ab+ac+ab+2b
2+bc+ac+2bc+c
2=3ab+3ac+3b
2+3bc
a
2+2ab+ac+ab+2b
2+bc+ac+2bc+c
2−3ab−3ac−3b
2−3bc=0
a
2−b
2+c
2−ac=0
−b
2=−c
2−a
2+ac=0 /(−1)
b
2=c
2+a
2−ac
Godzio sprawdź i ewentualnie popraw

( jak masz wolną chwilę oczywiście

)
28 cze 22:34
bezendu: jeszcze jak byś mógł to zobacz 2, poprawiłem ale nie wiem o co chodziło
Ecie
28 cze 22:37
ZKS:
Zauważamy że jest to wzór Carnota
b
2 = a
2 + c
2 − ac
| | 1 | |
b2 = a2 + c2 − 2 * ac * |
| |
| | 2 | |
b
2 = a
2 + c
2 − 2ac *
cos(60o) tak więc jeden z kątów w tym trójkącie ma 60
o.
28 cze 22:48
bezendu: ZKS moje rozwiązanie nie jest poprawne ?
28 cze 22:51
Saizou : 1 2 1 l 12
1 2 −1 l 4
2 −1 1 l 5
1 2 1 l 12
0
0 −2 l −8 każda liczba y spełnia ten układ

0 −5 −1 l −19
28 cze 22:56
Trivial: Saizou, podałem rozwiązanie.

Pogłówkuj trochę.
28 cze 23:00
ZKS:
Przecież miałeś udowodnić że w tym trójkącie jeden z kątów jest równy 60o a ja tam tego
udowodnienia nie widzę chyba że ślepnę. Ciągle robisz to samo obliczasz wszystko dobrze a
zapominasz zawsze o końcowym udowodnieniu które właśnie dopisałem do Twojego rozwiązania.
28 cze 23:01
bezendu: Dobra, dzięki od teraz już będę pisał wszystko od A do Z
28 cze 23:02
ZKS:
I na samym początku mnożysz obustronnie przez (a + b)(b + c) a nie jak napisałeś
(a + b + c).
28 cze 23:05
ZKS:
A nie przepraszam jest dobrze źle spojrzałem.
28 cze 23:07
Saizou :
1 2 1 l 12 →x+2y+z=12→x=12−6−4→x=2
0 0 −2 l −8 →−2z=−8→z=4
0 −5 −1 l −19 →−5y−z=19→−5y=−19+4→−5y=−15→y=3
ale to za pewne o inną metodę chodzi
28 cze 23:12
Trivial: podpowiedź: zamień wiersze.
28 cze 23:15