rozwiąż nierówność
ola: rozwiąż nierówność
51+13+19+ ..... + 13n ≥ 125 x+1x
19 cze 20:01
bezendu: zaraz napiszę ? znasz granicę ciągu ?
19 cze 20:26
Bogdan:
a po co granica?
19 cze 20:29
Bogdan:
To jest prosta nierówność wykładnicza, w wykładniku po lewej stronie jest suma
ciągu geometrycznego.
19 cze 20:31
bezendu:
ciąg geometryczny
(−3x−6)2x≥0
−6x(x+2)≥0
x∊<−2,0>
ale może niech wypowie się ktoś ogarnięty w tym temacie bo ja za to głowy nie daję
19 cze 20:34
bezendu: | | 1 | |
Bogdan granica dlatego że mam |
| n czyli licznik dąży do 0 tak mi się wydaję ? ale |
| | 3 | |
może to jest nie prawda
19 cze 20:38
Saizou : ale jak już to bez 0 bo zgubiłeś założenie x≠0
19 cze 20:42
Bogdan:
| | 1 | |
Jeśli tam jest ( |
| )n (tego nie widzę, bo zapis jest mało czytelny) to wycofuję swój |
| | 3 | |
zapis o granicy.
19 cze 20:43
bezendu:
Bogdan jak miałbyś chwilkę to sprawdź czy to jest dobrze ?
19 cze 20:45
Saizou : a mi wyszło że x∊(0:2>
19 cze 20:47
bezendu: a może jak jest odpowiedź w książce ?
19 cze 20:48
Bogdan:
| | 3 | | x + 1 | |
Można troszeczkę uprościć obliczenia od miejsca: |
| ≥ 3* |
| /:3 |
| | 2 | | x | |
po wykonaniu obliczeń: x∊<−2, 0)
19 cze 20:51
bezendu: a zapis jest poprawny ?
Saizou
19 cze 20:53
Saizou : | | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
51+ |
| + |
| +...( |
| )n≥(53) |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
1+ |
| + |
| +.....+( |
| )n≥3* |
| zał x≠0 |
| | 3 | | 9 | | 3 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L=1+ |
| + |
| +...+( |
| )n jest to suma ciągu geometrycznego o q= |
| a1=1 |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | x+1 | | 1 | |
| ≥ |
| lim−>∞( |
| )n=0 |
| 2 | | x | | 3 | |
2x(−x−2)≥0
x=0 x=−2
x∊<−2:0)
już wiem gdzie miałem błąd
19 cze 20:53
bezendu: To jest zadanie maturalne ?
19 cze 20:54
Saizou : nie przepadam za piwem, ale dla towarzystwa zawsze
19 cze 20:54
bezendu: a mówiłeś coś innego ostatnio
19 cze 20:56
Saizou : ostatni nie wyrażałem swojego subiektywnego zdania

wiec nie wiem skąd to wiesz
19 cze 20:58
bezendu: jasnowidz ?
19 cze 20:58
Saizou : ta, to co będzie za rok na maturce
19 cze 21:01
bezendu: Nie mogę Ci powiedzieć, bo zrobisz sobie podkład
19 cze 21:01
Saizou : niby jak? ogólnie matura jest po to żeby ją zdać
19 cze 21:02
bezendu: Już Ty byś coś wymyślił

za rok Ci powiem ok ?
19 cze 21:04
Saizou : jak mnie błędy rachunkowe nie pogrążą to będzie git
19 cze 21:05