W trapezie ABCD AB||CD poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie P.
Kudłaty: W trapezie ABCD AB||CD poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie P. Pola trójkątów
ABP I CDP są odpowiednio równe 120 i 30. Oblicz pole trapezu ABCD
15 cze 19:55
wredulus_pospolitus:
rysunek chociaż zrobiony

mając pola trójkątów i znając regułę 'gdzie przecinają się przekątne' w trapezie
jesteś w stanie znaleźć długości podstaw oraz wysokość trapezu ... do dzieła
15 cze 19:58
Kudłaty: no rysunek zrobiony, przekątne przecinają się w połowie i dalej nie wiem, co zrobić ;c
15 cze 20:00
Eta:
P(tr)= 270[j2]
15 cze 20:00
Kudłaty: ale proszę o pełne wyjaśnienie ;c
15 cze 20:01
wredulus_pospolitus:
"Kudłaty: no rysunek zrobiony, przekątne przecinają się w połowie i dalej nie wiem, co zrobić
;c" niekoniecznie

co więcej ... przeważnie tak nie będzie
15 cze 20:05
15 cze 20:08
15 cze 20:09
15 cze 20:10
15 cze 20:11
15 cze 20:13
Eta:
Wystarczy? wyszukiwarka nie gryzie
15 cze 20:13
Kudłaty: dzięki
15 cze 20:15
Eta:
15 cze 20:17
Kudłaty: ale jednak dalej mi nie wychodzi ;c jestem komplentym debilem z matmy, al4e z tego co wysłałaś
to P mojego trapezu = (pierwiastek z P1+ pierwiastek z P2) kwadrat
i tam wychodzi:
30+ 2pierwiastki z 460+ 120?
15 cze 20:25
Eta:
P(tr)= (√P1+√P2)2= (√120+√30)2= (2√30+√30)2= (3√30)2= 9*30= 270
15 cze 20:29
Eta:
lub P(tr)= (√120+√30)2=120+2*√120*30+30=150+2*√3600=150+2*60=150+120=270
15 cze 20:36