trapez pomocy
agniecha: W trapezie ABCD (AB II DC) przekątne przecinają się w punkcie E. Pole trójkata AED jest równe
15cm,a pole trójkąta DEC wynosi 10cm. Oblicz:
a) EC : AE
b)pole trapezu ABCD
17 paź 12:30
Bogdan:

Podaję zależności potrzebne do rozwiązania zadania.
Pole trapezu ABCD: P
ABCD = (
√P1 +
√P2 )
2 = P
1 + P
2 + 2
√ P1*P2
P
3 =
√ P1*P2 ⇒ P
32 = P
1*P
2
Informacje o tych zależnościach znajdziesz tu
56604 i tu
35230.
P
2 = 10, P
3 = 15,
15
2 = P
1*10 ⇒ P
1 = 22,5.
Pole trapezu P
ABCD = 22,5 + 10 + 2*15 = ...
Z podobieństwa trójkątów: CDE i ABE otrzymujemy (k − skala podobieństwa):
| P2 | | 10 | | 4 | | 2 | |
k2 = |
| = |
| = |
| ⇒ k = |
| |
| P1 | | 22,5 | | 9 | | 3 | |
17 paź 16:07
Eta:

Inny sposób:
P
3=k*P
2 i P
1=k
2*P
2 , k >0 −− skala podobieństwa ΔABE i DCE
P(trapezu)= (k+1)
2*P
2
W tym zadaniu:
| 3 | | AE | | 3 | | EC | | 2 | |
k*10=15 ⇒ k= |
| to |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| 2 | | EC | | 2 | | AE | | 3 | |
| 3 | | 25 | |
P(trapezu)=( |
| +1)2*10 = |
| *10= 62,5 |
| 2 | | 4 | |
16 gru 17:43