Oblicz pole trapezu, mając stosunek pól dwóch trójkątów, w nim zawartych.
failedmission:

Stosunek pól 2 trójkątów w trapezie wynosi 4/9. (p1 do p2). Oblicz pole trapezu.
8 paź 19:53
failedmission: Jak się za to zabrać? Poproszę o wskazówki.
8 paź 20:04
tad:
... trójkąty podobne ... k=

?
8 paź 20:21
failedmission: Co dla Ciebie oznacza litera "k"?
8 paź 20:28
tad:
skalę podobieństwa
8 paź 20:31
failedmission: Czy mogę założyć, że suma pól tych dwóch trójkątów to połowa pola trapezu?
8 paź 20:33
failedmission: Niestety nie potrafię wykorzystać skali prawdopodobieństwa do rozwiązania tego zadania.
Rozumie, że mam znaleźć podstawy i wysokość trapezu i z tego obliczyć jego pole?
8 paź 20:43
failedmission: | | 2 | |
k= |
| ale nie wiem do czego tego użyć. |
| | 3 | |
8 paź 21:28
Mila: Zaraz zrobię.
8 paź 21:37
Bogdan:
| | P1 | | 4 | |
Jeśli dany jest tylko stosunek pól trójkątów: |
| = |
| |
| | P2 | | 9 | |
to nie można obliczyć pola trapezu, potrzebne są jeszcze jakieś dane
8 paź 21:38
failedmission: Też mi się wydaje, że bez dodatkowych danych nie da się tego rozwiązać.
8 paź 21:44
8 paź 21:46
failedmission: Mila mówi, że da radę rozwiązać więc cierpliwie czekam
8 paź 21:46
failedmission: Tad możesz wyjaśnić jak Ci to wyszło?
8 paź 21:48
tad: | | p1 | |
... ale tu Bogdan ma racje ... nie znamy p2 ...tylko |
| |
| | p2 | |
8 paź 21:51
Mila:

ΔABO∼ΔDCO − cecha kkk
| b | |
| =k skala podobieństwa tych trójkątów |
| a | |
Twierdzenie:
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
ΔCOB i ΔDOA mają równe pola ( zastanów się dlaczego)
OC

A=2:3 (boki trójkątów podobnych są proporcjonalne)
ΔCOB ma taką samą wysokość jak ΔBOA
8 paź 21:52
failedmission: | | 25 | |
Jak doszedłeś do tego, że Pole trapezu= |
| p2? |
| | 9 | |
8 paź 21:53
failedmission: @Mila
Dziękuję za wyjaśnienie.
8 paź 21:57
Bogdan:
Polecenie brzmi: "oblicz pole trapezu", a nie "wyznacz pole trapezu w zależności
od P1 lub P2".
Nie można w tym zadaniu obliczyć pola trapezu.
8 paź 22:01
tad:
| | 2 | | 5a | | 5 | | 25ah2 | |
| (h2+ |
| h2)= |
| * |
| h2= |
|
|
| 2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 18 | |
| ah2 | | 25 | |
| =p2 .... po wstawieniu ... |
| p2 |
| 2 | | 9 | |
8 paź 22:03
Mila:
8 paź 22:04
tad:
| | 7 | | 25 | |
... Mila liczyła i liczyła ... i p1+ |
| p2= |
| p2 |
| | 3 | | 9 | |
8 paź 22:07
Mila: Można też wyrazić za pomocą P1, ale ponieważ żadne nie jest dane...
8 paź 22:08
Bogdan:
Jeśli dane są pola P1 i P2, to pole trapezu można wyznaczyć z zależności:
PT = (√P1 + √P2)2
Tu mamy tylko stosunek pól.
8 paź 22:09
Mila: Wprawdzie nie wdaję się w utarczki słowne,lecz sprostuję:
Tad objaśniałam, na kartce mam 1 linijkę.
8 paź 22:12
tad:
... a do czegóż nam tu p
3 i p
4
?
8 paź 22:20
Bogdan:
Wielokrotnie na forum był wyprowadzany wzór na pole trapezu w zależności od pól P
1 i P
2,
m.in.: tu
56604
8 paź 22:25
Mati_gg9225535: tak sobie analizowałem to zadanko i mam pytanie odnośnie rozwiązania Mili
z daty 8 paź 21:52, skąd wiemy że "ΔCOB ma taką samą wysokość jak ΔBOA" ?
1 lis 14:46
Artur ..... :
ponieważ ich podstawy leżą na tej samej prostej (przekątna trapezu zawierająca punkty A,O,C)
oraz wspólny wierzchołek z którego spuszczana jest wysokość (punkt B).
1 lis 14:55
Mati_gg9225535: juz jasne
1 lis 15:06
Mila:
1 lis 16:11