logika?
wrrrrrrrrr: dopiero zaczęłam logikę a już jej nie umiem... mam nadzieje że pomożecie i co najważniejsze
wytłumaczycie... Proszę


Zadanie. Oznaczamy przez: p,q, r zdania logiczne, których wartości logicznych nieznamy.
Wykazać, że tautologią jest wyrażenie rachunku zdań:
a) (p→q) ←→ (~p v q)
b) [p /\ (i) (q v r)] ←→ [( p/\q ) v (p/\r)]
c) [p v (q /\r)] ←→ [(p v q) /\ (p v r)]
d) ~ (p v q) ←→ (~ p/\ ~q)
e) ~ (p/\q) ←→ (~p v ~q)
f) (p→q) ←→ (~q → ~p)
g) ( p v q) ←→ [(p/\ ~q) v (~p /\q)
mam nadzieje ze wytlumaczycie prosze
15 wrz 15:41
15 wrz 15:48
Bogdan:
Przepraszam, nie
19959, ale
19950
15 wrz 15:49
wrrrrrrrrr: nie no a moze chociaż jeden przykład bo naprawde mi jest ciezko przecież to ←→ to nie oznacza
to samo⇔

prawda
15 wrz 16:47
wrrrrrrrrr: mniej więcej wiem o co chodzi ale co z tym " r " pomóż
bo jako p i q to tak oznacze
p q
0 1
0 0
1 1
1 0
ale co z tym r
15 wrz 19:26
wrrrrrrrrr: mam rozumieć ze jak w przykladnie mam też r to podstawą jest
p q r
0 0 0
1 1 1
0 1 0
1 0 1
1 1 0
0 0 1
1 0 0
0 1 1
15 wrz 19:41
wer: ( p v q) ←→ [(p/\ ~q) v (~p /\q)
31 maj 22:21
a7: czy można prosić o nowy wątek? bp nic nie można zrozumieć
31 maj 22:54
a7: o ile dobrze pamiętam to trzeba podstawić po kolei wartości pod p, q r i sprawdzić czy dla
każdego przypadku wyjdzie tautologia czyli wartość 1 czyli zdanie prawdziwe
31 maj 23:18
a7: także rozpisz tu ten przypadek, a spróbuję podązyć za Twoim tokiem i sprawdzić czy poprawnie Ci
wychodzi
31 maj 23:19
31 maj 23:33
iteRacj@:
dla p=1 i q=1 równoważność jest fałszywa
31 maj 23:39
iteRacj@:
i skorzystałam z rozdzielności alternatywy względem koniunkcji − szybciej niż podstawianie
31 maj 23:44
Dziadek Mróz:
a)
A B
p | q | r | p⇒q | ~p⋁q | A⇔B
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1
1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1
1 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1
1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1
0 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1
0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1
0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1
0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1
Zdanie jest tautologią
b) ...
31 maj 23:44
a7: wrr chodzi o przypadek g
31 maj 23:46
a7: p|q|(p/\ ~q)|(~p /\q)|[(p/\ ~q) v (~p /\q)] |( p v q)|( p v q) <=> [(p/\ ~q) v (~p /\q)
1 1 0 0 0 1 0
tak jak pisała IteRacja dla p=1 i q=1 wartośc wyrażenia nie jest prawdziwa
31 maj 23:59
a7: jeśli chodzi o wytłumaczenie to
jeśli zdanie p=1 to zdanie przeciwne ~p jest równe 0
jeśli q=1 to zdanie przeciwne ~q jest równe 0
następnie koniunkcja ( choćby z wzorów) zdania prawdziwego i fałszywego będzie fałszywa 0
koniukkcja zdania fałszywgo i prawdziwego też będzie fałszywa (~p/\q) = 0
następniesuma tych koniunkcji (bo ona ma pierwszeństwo, gdyż jest w nawiasie będzie (z tabelki)
=0
no i ostatnie z działań jeśli 0 <=> 1 to też będzie 0
czyli ostatecznie dla p=1 i q=1 całe zdanie nie jest prawdziwe
1 cze 00:05
a7: b) [p /\ (q v r)] ←→ [( p/\q ) v (p/\r)]
1. "Obliczamy" pierwszy krok q lub r (qvr) z tabelki
https://matematykaszkolna.pl/strona/1071.html
p|q|r| qvr| p/\(qVr)|pvq|p/\r| ( p/\q ) v (p/\r)|[p /\ (i) (q v r)] ←→ [( p/\q ) v (p/\r)]
1|1|1| 1 |
1|1|0| 1 |
1|0|1|1 |
1|0|0|0 |
0|1|1|1 |
0|1|0|1 |
0|0|1|1 |
0|0|0|0 |
2. "obliczamy" p/\(qVr)|
[p /\ (q v r)] ←→ [( p/\q ) v (p/\r)]
p|q|r| qvr| p/\(qVr)|pvq|p/\r| ( p/\q ) v (p/\r)|[p /\ (i) (q v r)] ←→ [( p/\q ) v (p/\r)]
1|1|1| 1 | 1 |
1|1|0| 1 | 1 |
1|0|1|1 | 1 |
1|0|0|0 | 1 |
0|1|1|1 | 1 |
0|1|0|1 | 1 |
0|0|1|1 | 1 |
0|0|0|0 | 0 |
3.analogicznie "obliczamy" kolejne "działania", które w końcu są np. sumą itd. któregoś z
poprzednich działań jak np.( p/\q ) v (p/\r)
p|q|r| qvr|p/\(qVr)|p/\q|p/\r|(p/\q)v(p/\r)|[p/\(q v r)] ⇔ [( p/\q )v(p/\r)]|
|||___

______

___

__ |___________

__________________

_
1|1|1| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
1|1|0| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
1|0|1| 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 |
1|0|0| 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
0|1|1| 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
0|1|0| 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
0|0|1| 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
0|0|0| 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
gdyby w ostatniej kolumnie wyszły same jedynki to znaczyłoby,
że dla każdego p, q, r (równego zero lub jeden) to wyrażenie ma wartość 1
czyli jest prawdziwe czyli jest tautologią, ale tak nie wyszło ( o ile nie ma pomyłki),
więc wniosek to wyrażenie NIE jest tautologią
1 cze 04:33
iteRacj@:
@a7 (p∧(q∨r))⇔((p∧q)∨(p∧r))
to jest prawo rozdzielności koniunkcji względem alternatywy, jest to tautologia
masz pomyłki w rubryce |p/\(qVr)| stąd błędny wynik
ale na pewno warto w takich przykładach najpierw zaczynać od przekształceń i korzystać ze
znanych praw, to oszczędza dużo czasu i pozwala unikać pomyłek w tabelkach
1 cze 09:18
a7: dzięki
1 cze 09:24
a7:
1 cze 09:26
Pytający:
A7, warto też czasem zerknąć na datę wątku/postu... 2009.

Po prostu
Wer
odświeżyła wątek sprzed 9 lat podając tu swój przykład (zamiast stworzyć nowy wątek).
1 cze 10:24
a7: a no tak ... ech
1 cze 10:28
a7:
1 cze 10:28
iteRacj@: rachunek zdań jest zawsze (
i dla każdego) ciekawy,
i czas

mu nie szkodzi...
1 cze 10:51