POMOCY
POTRZEBUJE POMOCY !!!: Mam prośbę.
Mam takie dwa ostatnie przykłady i nie umiem ich kompletnie rozwiązać ... bo nie było mnie na
tych lekcjach ... PROSZĘ O POMOC !
a. (√3 = √6) => (2 + 2 = 4)
b. (1 + (−1) = 0) => −1[ do potęgi 2] = (−1) [ do potęgi 3].
z góry dziękuje ! ; )
7 wrz 22:27
Bogdan:
Logika.
p ⇒ q implikacja
Tabelka:
p q p⇒q
−−−−−−−−−−−−−
1 1 1
1 0 0
0 1 1
0 0 1
a. zdanie p: √3 = √6 fałsz ( 0 )
zdanie q: 2 + 2 = 4 prawda ( 1 )
( 0 ) ⇒ ( 1 ) prawda
b. zdanie p: 1 + (−1) = 0 prawda ( 1 )
zdanie q: (−1)2 = (−1)3 fałsz ( 0 )
( 1 ) ⇒ ( 0 ) fałsz
Odp.: Zdanie a jest prawdą, zdanie b jest nieprawdą.
8 wrz 01:25