Proszę o szybką odpowiedź. Bardzo mi zależy do pracy kontrolnej.
Nataliap: 1. Rozwiąż równanie x2+5x−14=0, a następnie wyznacz:
a). x1+x2,
b). x1*x2,
c) x u góry 2, a na dole 1+ x u góry 2 i na dole 2,
d). 2*[u gory x1+x2, a w liczniku x1*x2] dla x1rownego sie 0 i x2 rownego 0
zad.2 Narysuj wykres funkcji y=3x+x do drugiej pierw wyznaczając:
a). współrzędne wierzchołka paraboli,
b). miejsce zerowe,
c). współrzędne punktów, w którym wykres przecina oś OY, oraz
d). podaj postać kanoniczną i iloczynową funkcji.
e). wyznacz przedziały, w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie i ujemne.
f). wyznacz przedziały monotoniczności.
zad.3 Przekształć wyrażenie (−x−2y)2− (2x+y) do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego
wartość dla x=2√2, y= 1−√2
zad.4 Rozłóż wieloman W(x) stopnia III na czynniki możliwie najniższego stopnia i na podstawie
tego rozkładu określ miejsca zerowe tego wielomianu. W(x)=−x3−8x2+20x
18 paź 19:13
18 paź 19:20
Nataliap: Całkiem nie potrafię tego zrobić dlatego proszę o pomoc i rozwiązanie
18 paź 20:22
Nataliap: Kto mi pomoże

?
19 paź 12:51
AS: Polecam słoik butaprenu na krzesło (i to duży) , leniu pachnący
19 paź 12:55
19 paź 13:06
Nataliap: zad 2 i zad 4
19 paź 13:23
19 paź 13:26
19 paź 13:27
Nataliap: Zad 1 zrobiłam, ale nie pamiętam jak dokońca sie to robi. Porzebuje rozwiązania i wtedy będę
wiedziała co i jak. Z wykresami i wyliczeniami zawsze mialam problem
19 paź 13:27
19 paź 13:27
aniab: policzyłaś x1 i x2 to podaj
19 paź 13:28
aniab: w zad.4 wyciągnij x przed nawias a potem z nawiasu policz Δ x1 i x2
19 paź 13:29
Nataliap: z zadania pierwszego wyszedł mi wynik pierwiastek z 81= 9
x1=7
x2=−2
19 paź 13:31
Nataliap: A to wy nie możecie mi pomóc i rozwiązać? Tak to ja nie potrafie tego zrobic
19 paź 13:32
aniab: no to a) i b) chyba jest proste?
19 paź 13:37
Nataliap: Delte ja potrafie wyliczyć i x1 i x2, ale chodzi mi o zadanie 2, 3 i 4. Nie potrafie tego
zrobic
19 paź 13:37
Nataliap: no a i b zrobie, ale chodzi mi w zadaniu 1 c i d
19 paź 13:38
aniab: mi osobiście się nie chce tyle klikać żeby wszystkie gotowe wzory jeszcze raz wstawiać ..
19 paź 13:38
aniab: w c) x
21 +x
22 to jest 7
2 + (−2)
2 ..też nie umiesz
19 paź 13:40
Mila: 1) x
2+5x−14=0,
Δ=b
2−4ac
Δ=25+4*14=25+56=81
| | −5−9 | | −5+9 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−7 lub x
2=2
a) x
1+x
2=−7+2=−5
można też obliczyć sumę pierwiatków z wzorów Viete'a
b) x
1*x
2=−7*2=−14
a z wzorów Viete'a
c) x
12+x
22=(−7)
2+2
2=49+4=53
d) nie wiem co tam pisze
2) Nie ma tam funkcji kwadratowej
y=3x
2+x ?
musisz współpracować, jeśli chcesz coś z tego wiedziec.
19 paź 13:42
aniab: | | x1+x2 | | 7+(−2) | |
w d) 2* |
| = 2* |
| = ... też problem  ? |
| | x1 * x2 | | 7 *(−2) | |
19 paź 13:42
aniab: w zad 2 ona ma y=3x +x2 tylko to do 2 napisała słownie
19 paź 13:43
Nataliap: Już coś z tego rozumie, pierwsze zadanie zrobiłam dobrze oprocz C i D.
19 paź 13:49
aniab: a w zad 2 przepisałaś wzorki z linków?
19 paź 13:50
Nataliap: Zawsze mialam problem z wykresami. Z zadania 2 w pkt D wyszło mi tak: Δ= 9+16=25 czyli
pierwiastek z Δ= 5. Dobrze?
19 paź 13:51
Nataliap: Tak mam. Przepisałam sobie wszystkie wzory na kartke żeby się ich nauczyć żeby było łatwiej
19 paź 13:52
aniab: Δ=9−4*1*0=9 √Δ=3
19 paź 13:53
Nataliap: A w zadaniu 2 o co chodzi, że nie ma funkcja kwadratowej? Mam też tak napisać i zacząć
rozwiązywać pkt a? Tak dziwinie to napisała Mila
19 paź 13:54
Nataliap: to co ja żle zrobiłam? Bo chodzi mi o postać kanoniczną na razie
19 paź 13:55
aniab: ty tak dziwnie napisałaś funkcję ... da się rozwiązać
19 paź 13:55
aniab: nie pomnożyłaś przez c=0
19 paź 13:56
aniab: w zad 2 jeśli y=3x+x2 tak jak napisałaś to a=1 b=3 c=0
19 paź 13:57
Nataliap: Jak ja dalej mam to wyliczyć z pkt D w zadaniu 1

Bo coś mi nie wychodzi
19 paź 14:00
Nataliap: coś załapałam, ale jeszcze nie do końca.
19 paź 14:00
Nataliap: Czyli w zadaniu 2 mam to wyliczyć i wtedy narysować wykres?
19 paź 14:02
aniab: zad 1 d) masz o godz. 13:42
19 paź 14:02
aniab: w zad 2. tak brzmi polecenie ..policz potem rysuj
19 paź 14:03
Nataliap: Tak wiem, tylko jak dalej wyliczyć?Bo mi nie chce wyjść
19 paź 14:03
Nataliap: coś muszę źle robić. Już sobie wyliczyłam. Tylko nie wiem co dalej, a z wykresami już w ogóle
19 paź 14:04
aniab: ile ci wyszły współrzędne?
19 paź 14:06
Nataliap: W tym zadaniu 2 jak wyliczyłam Δ to wyliczyć też trzeba x1 i x2?
19 paź 14:09
Nataliap: w zadaniu 2 wyszło mi 2* u góry 5, na dole 14. Ale to coś jest źle
19 paź 14:11
19 paź 14:16
Nataliap: sory to miało być w zadaniu 1 w pkt D
19 paź 14:16
Nataliap: Chodzi mi teraz o zad. 1 w punkcie d. Jak to wyliczyć?
19 paź 14:19
aniab: 7−2 = 5 potem 2*5 = 10 wynik −10/14 = −5/7
19 paź 14:20
aniab: na górze ok 10 ale na dole −14 powinnaś mieć
19 paź 14:21
Nataliap: Teraz mi piszesz o jakim zadaniu, bo się pogubiłam?
19 paź 14:23
Piotr:
@aniab
nie wiem jak sie domyslasz jakie tam sa dzialania
19 paź 14:23
Nataliap: możesz mi napisać tak jak powinno to wyglądać? w tym D zad1
19 paź 14:26
aniab: cały czas 1 d)
19 paź 14:27
Nataliap: wiem o jakie zadanie chodzi tylko nie wiem jak mam to zapisać
19 paź 14:27
aniab: Piotrze czasami jednak umiem czytać..fakt że na tym forum robię to za szybko i za
chaotycznie ...
19 paź 14:28
Nataliap: nie umiem się posługiwać tu tak, żeby był licznik i mianownik
19 paź 14:29
aniab: początek masz o 13:42 potem
19 paź 14:29
Nataliap: całkiem źle mi wyszedł ten wynik w punkcie d dlatego proszę o wynik tak jak powinno to
wyglądać. Mi nie wyszło tak jak powinno być, ale też nie wiem jak mam to zapisać to co mi
wysłałaś
19 paź 14:31
Nataliap: całkiem źle mi wyszedł ten wynik w punkcie d dlatego proszę o wynik tak jak powinno to
wyglądać. Mi nie wyszło tak jak powinno być, ale też nie wiem jak mam to zapisać to co mi
wysłałaś
19 paź 14:31
Piotr:
dalem Ci link z instrukcja. po lewej masz kliknij po wiecej przykladow
19 paź 14:31
aniab: aby zrobić ułamek piszesz :
U {to co na górze} {to co na dole}
| to co na górze | |
| |
| to co na dole | |
istotne są nawiasy klamerkowe brak odstępu po U
19 paź 14:31
Nataliap: aha. To już wiem gdzie zrobiłam błąd
19 paź 14:31
aniab: ale to co pisałaś było dobrze tylko brakowało minusa na dole
19 paź 14:32
Nataliap: przejdźmy więc do zad.2. Jak obliczyłam Δ i wyszło mi 9 to też mam obliczyć x1 i x2?
19 paź 14:35
Nataliap: no właśnie wiem
19 paź 14:35
aniab: w punkcie a) masz policzyć wierzchołek i przepisałaś wzór to podstaw
delta będzie potrzebna w b)
19 paź 14:36
Nataliap: to zadanie będzie ciężkie dla mnie. Zad.1 zrozumiałam
19 paź 14:37
Nataliap: Mam polecenie takie: Narysuj wykres funkcji y=3x+x2 i teraz ja tu wyliczyłam tą cała delte i
wyszła mi 9. Co mam dalej robić?
19 paź 14:39
Nataliap: czyli najpierw co robię? Zaczynając od poczatku zadania?
19 paź 14:40
aniab: po kolei podpunkty czyli a)
19 paź 14:41
aniab: wróć.. delta się przyda do drugiej współrzędnej ..ok dobrze zrobiłas
19 paź 14:42
aniab: wierzchołek W( −1,5 ; −2,25 ) tak Ci wyszło?
19 paź 14:45
Nataliap: Czyli zaczynając zad.2 zaczynam od pkt a. A w tym głownym pytaniu nie rysuje wykresu? Dopiero
później?
19 paź 14:45
aniab: w b) miejsca zerowe to x1 i x2 powinno Ci wyjść −3 i 0
będę za 2 godziny to dokończę albo ktoś inny wcześniej ...
19 paź 14:46
Nataliap: ja z zad.2 mam wyliczone tylko to: y=3x+x2 Δ= 3*−4*1*0=9. Ale nie wiem czy o to tu chodzi.
19 paź 14:47
aniab: tak wykres narysujesz jak już wszystko policzysz jeżeli w treści było tak jak napisałaś
zad.2 Narysuj wykres funkcji y=3x+x2 pierw wyznaczając: (to pierw rozumiem najpierw)
19 paź 14:48
Nataliap: ale jak ja mam to wyliczyć? Jak narysować w ogóle ten wykres?
19 paź 14:48
Nataliap: ok. Tylko jak te działania powinny wyglądać? Pomożesz?
19 paź 14:49
aniab: tak wystarczy
19 paź 14:49
Nataliap: nie wiem w ogóle jak to zrobic
19 paź 14:49
19 paź 14:49
Nataliap: czyli to co Ci wysłałam mam wziąc do pkt a? I cos jeszcze do tego trzeba dodac?
19 paź 14:50
aniab: wzorek na czerwono ..podstaw a=1 b=3 c=0 Δ=9
19 paź 14:50
aniab: weź ...nic nie trzeba dodawać
19 paź 14:51
aniab: naprawdę muszę iść..będę za 3h
19 paź 14:51
Nataliap: Ciężko mi załapać to. Mozesz mi wyslac to rozwiazanie? Zobacze i wtedy skumam, bo teraz mi
ciezko
19 paź 14:52
Nataliap: dobra wiesz co bede ja wtedy tez za 3h tak jak Ty i wtedy na spokojnie się to zrobi
19 paź 14:52
Nataliap: Czy ktos mi jeszcze pomoże
19 paź 14:54
Nataliap: Nie rozumiem dalej zad 2 w pkt a i b. Jak jej tam wyszło w a W=(−1,5 ; −2,25), a w b −3 i 0.
Może ktoś mi jeszcze pomóc
19 paź 15:06
Mila:

2) y=3x
2+x
a=3, b=1, c=0
a) współrzędne wierzchołków paraboli
| | −b | | −1 | | −1 | |
xw= |
| ⇔ xw= |
| = |
| |
| | 2a | | 2*3 | | 6 | |
| | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
yw=3*( |
| )2+( |
| )=3* |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | | 6 | | 12 | |
b) Miejsca zerowe:
3x
2+x=0
x(3x+1)=0
| | | |
x=0 lub x=− |
| (argumenty na OX) |
| | 3 | |
c) punkt przecięcia z OY
f(0)=3*0+0=0
(0,0)
| | 1 | |
d) Postać iloczynowa: y=3x2+x=3(x+ |
| )*x |
| | 6 | |
| | −1 | | −1 | |
postać kanoniczna : f(x)=a(x−p)2+q p= |
| q= |
| stąd |
| | 6 | | 12 | |
19 paź 16:19
Mila: e) wartości dodatnie (odczytaj z wykresu)
| | −1 | |
f(x)>0 dla x< |
| lub x>0 |
| | 6 | |
| | −1 | |
wartości ujemne dla x∊( |
| ;0) |
| | 6 | |
f) Przedziały monotoniczności:
| | −1 | |
f(x)↓ dla x≤(−∞; |
| ) (malejąca) |
| | 6 | |
| | −1 | |
f(x)↑ dla x> |
| (rosnąca) |
| | 6 | |
19 paź 16:24
Mila: 3)
(−x−2y)2− (2x+y)= taki czy taki?(−x−2y)2− (2x+y)2=
19 paź 16:27
Nataliap: o dziękuje Ci bardzo. A w 3 co jeszcze trzeba zrobić?
19 paź 16:55
Mila: Nie wiem który zapis dobry, przeczytaj moje pytanie.
19 paź 17:07
Nataliap: A ja nie wiem który zapisa, ponieważ nie umiem tego zadania i 4. Te dwa zadania bardzo mi
utrudniają.
19 paź 17:13
Nataliap: Czy ktos pomoze mi zrobic 3 i 4 zadanie
19 paź 17:36
Mila: 40 Rozłóż wieloman W(x) stopnia III na czynniki możliwie najniższego stopnia i na podstawie
tego rozkładu określ miejsca zerowe tego wielomianu. W(x)=−x
3−8x
2+20x
−x
3−8x
2+20x=x(−x
2−8x+20)
−x
2−8x+20=0
Δ=64−4*(−1)*20=64+80 =144
√144=12
| | 8−12 | | 8+12 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2*(−1) | | 2*(−1) | |
x
1=2 lub x
2=−10
W(x)=−x
3−8x
2+20x=x*(−1)*(x−2)*(x+10)
miejsca zerowe:
x=0 lub x=2 lub x=−10
19 paź 17:53
Mila: 3)(−x−2y)2− (2x+y)=x2+4xy+4y2−2x−y
W=(2√2)2+4*2√2*(1−√2)+4(1−√2)2−2*2√2−(1−√2)=
spróbuj dalej sama zrobić.
19 paź 17:58
Nataliap: o jej dałaś mi najtrudniejsze. Teraz co do czego tu
19 paź 18:05
aniab: mila w zadaniu drugim to ona miała y= 3x+x2 więc wszystko do poprawy
19 paź 18:07
Mila: =4*2+8√2*(1−√2)+4*(1−2√2+2)−4√2−1+√2=teraz dalej licz
19 paź 18:09
Mila: No przecież widziałaś, że pytałam o treść.
Zrobi sama.
19 paź 18:10
aniab: to trzeba było przeczytać moją odpowiedź ;> miejmy nadzieję ..ale wątpię
19 paź 18:12
Nataliap: czyli zad. 2 jest źle
19 paź 19:51
aniab: tak
19 paź 19:53
Mila: Zadania 2 niema, gdyż odczytałam inaczej treść. Możesz go wg wzoru sama zrobić.
Natali ja już się nie wtrącam. Aniab Ci pomoże.
19 paź 19:54
Nataliap: to jak powinno poprawnie wyglądać
19 paź 19:59
Nataliap: a dlaczego?
19 paź 20:00
aniab: bo wzór funkcji był y=3x+x2 tak?
19 paź 20:02
Nataliap: a no tak faktycznie. Ale wykres jest dobrze? Pomożesz mi poprawić?
19 paź 20:13
aniab: wszystko od początku
19 paź 20:14
aniab:

na końcu wyjdzie taki wykres
19 paź 20:15
aniab: więc podpunkt a) masz wzór na wierzchołek ?
19 paź 20:18
19 paź 20:23
aniab: tak
19 paź 20:24
aniab: to co doliczyłyśmy rano to było że: a=1 b=3 c=0 Δ=9
19 paź 20:25
Nataliap: tak zgadza się
19 paź 20:29
Nataliap: czyli pierwiastek z 9 jest 3
19 paź 20:29
aniab: tak ale do a) jeszcze nie trzeba
19 paź 20:30
Nataliap: aha czyli co jeszcze do a robimy?
19 paź 20:33
aniab: policzyłaś wierzchołek to napisz ile ci wyszło
19 paź 20:37
Nataliap: nie liczyłam, bo mi nie wychodziło. Zajęłam się całkiem innym zadaniem.
19 paź 20:41
aniab: no to policz teraz wzór pokazywałaś że masz
19 paź 20:42
Nataliap: Xw= −1?
19 paź 20:43
Nataliap: a Yw= −5?
19 paź 20:44
aniab: źle
19 paź 20:44
19 paź 20:45
19 paź 20:46
Nataliap: to jak to wtedy?
a w yw?
19 paź 20:47
Nataliap: aaa. No tak sorki. Już wiem
19 paź 20:48
aniab: super.. to teraz b) miejsca zerowe.. czyli x1 i x2
19 paź 20:49
Nataliap: czyli 3x2+ x2=0
19 paź 20:54
Nataliap: czy kwadratu nie ma przy 3?
19 paź 20:55
aniab: 3x+x2 =0
19 paź 20:56
Nataliap: i teraz będzie: x(3x+1)
2=0
19 paź 20:58
Nataliap: tego wlasnie nie umiem
19 paź 20:59
Nataliap: i wtedy x=0
19 paź 20:59
aniab: x(3+x)=0
19 paź 21:01
Nataliap: i co dalej z tym?
19 paź 21:05
Nataliap: no i x=0?
19 paź 21:07
aniab: x=0 lub x=−3
19 paź 21:07
Nataliap: no tak. Pkt b jest koniec i wtedy c
19 paź 21:09
Nataliap: tego pkt nie wiem jak zrobić
19 paź 21:10
Nataliap: f(0) i f(3)?
19 paź 21:11
Nataliap: ale nie wiem jak to wyliczyć
19 paź 21:11
Nataliap: teraz już w ogóle do końca nie wiem za co się wziąć
19 paź 21:13
aniab: oś 0Y to oś kiedy x=0
więc do y=3x+x2 wstawiasz x=0 i masz y=3*0+02=0
czyli przecięcie z osią OY to (0,0)
oś 0X to oś kiedy y=0
więc do y=3x+x2 wstawiasz y=0 i masz 0=3x+x2 (obliczone wcześniej)
czyli przecięcie z osią OX to (0,0) i (3,0)
19 paź 21:14
Nataliap: czyli tak ma to wyglądać?
19 paź 21:16
aniab: postać iloczynowa to jak masz mnożenie nawiasów czyli to co pisałaś wcześniej przy okazji
miejsc zerowych
y=x(3+x)
postać kanoniczna to y=a(x−p)2+q gdzie p i q to wierzchołek p=xw q=yw
y=(x+1,5)2 −2,25
19 paź 21:18
aniab: tak
19 paź 21:19
Nataliap: i to jest pkt c?
19 paź 21:23
Nataliap: Aha no tak. I co jeszcze z tym pkt d? Coś jeszcze trzeba zrobić?
19 paź 21:26
aniab: przecięcia tak to c) a to o postaciach to jest już d)
19 paź 21:26
aniab: nie tylko to
19 paź 21:27
aniab: wartości dodatnie czyli y>0
3x+x2>0
x∊(−∞;−3) ∪ (0;+∞)
wartości ujemne czyli y<0
3x+x2<0
x∊(−3; 0)
19 paź 21:29
Nataliap: aha. Już troche zakumałam. Jest lepiej niż było. A co z pkt e i f?
19 paź 21:30
aniab: funkcja maleje do wierzchołka i rośnie od wierzchołka czyli
funkcja maleje x∊(−∞ ; −1,5)
funkcja rośnie x∊(−1,5 ;∞)
19 paź 21:31
Nataliap: A no tak to było akurat teraz dla mnie zrozumiałe
19 paź 21:35
aniab: no i teraz zaznaczasz te wyliczone punkty w układzie współrzędnych i lączysz w wykres ..
19 paź 21:36
Nataliap: i na końcu ten wykres?
19 paź 21:37
Nataliap: To jest ten wykres, który Ty mi wyslalas?
19 paź 21:37
Nataliap: A pomozesz mi do konca rozwiazac rownanie w zadaniu 3
19 paź 21:38
Nataliap: a nie wiesz moze jak na Wordpadzie zrobic do kwadratu?
19 paź 21:40
aniab: tak ten wykres co wysłałam
ok pomogę
powinnaś mieć przycisk indeks górny
19 paź 21:48
aniab: napisz jeszcze raz równanie z zadania 3
19 paź 21:50
Nataliap: zad.3 Przekształć wyrażenie (−x−2y)2− (2x+y) do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego
wartość dla x=2√2, y= 1−√2
19 paź 21:52
Nataliap: gdzie jest ten indeks górny?
19 paź 21:53
Nataliap: Ja mam to : (−x − 2y) − (2x + y) = x + 4xy + 4y − 2x − y
W= (2√2) + 4 · 2√2 · (1 − √2) + 4 (1 − √2) − 2 · 2√2 − (1 − √2 ) = 4 · 2 + 8√2 · (1 −
2√2 + 2) − 4√2 − 1 + √2 =
19 paź 21:55
aniab: zaznacz 2 wciśnij ctrl i shift i + jednocześnie
19 paź 21:55
aniab: zaznacz 2 wciśnij ctrl i shift i + jednocześnie działa w wordzie więc u ciebie może też
19 paź 21:57
aniab: no to najpierw potęgowanie
(−x−2y)
2− (2x+y) = x
2+4xy+4y
2−2x−y hmmm
na pewno nie ma tam za nawiasem kwadrat
19 paź 21:58
Nataliap: jakos mi nie idzie
19 paź 21:59
Nataliap: ja nie wiem czy w ogle to dzialanie jest dobrze
19 paź 22:01
aniab:
(−x−2y)2− (2x+y)2 = x2+4xy+4y2−4x2−4xy−y2 =−3x2 +3y2 tak wyglada lepiej
19 paź 22:08
ctrl:
(−x − 2y)2 − (2x + y)2 = (x + 2y)2 − (2x + y)2 = (x + 2y − 2x − y)(x + 2y + 2x + y) =
= (y − x)(3x + 3y) = 3(y − x)(y + x) = 3(y2 − x2)
19 paź 22:09
Nataliap: I to jest tylko to do zad. 3?
19 paź 22:09
Nataliap: czyli, które jest teraz prawidłowe?
19 paź 22:10
aniab: i teraz −3(2√2)2 +3(1−√2)2 = −3*4*2 +3 (1 −2√2 +2)=−24+9−6√2= −15−6√2
19 paź 22:11
aniab: tamto było do najprostszej postaci a to teraz z podstawionymi liczbami
19 paź 22:12
Nataliap: czyli tamto co Ty podalas i jeszcze to i wszystko juz?
19 paź 22:16
aniab: to o 22:08 i o 22:11 i juz
19 paź 22:18
Nataliap: ok fajnie dzięki. A jak wpisze w wordpadzie 5 to to jest błąd? zamiast tego kwadratu?
19 paź 22:20
aniab:
19 paź 22:20
Nataliap: 5^
19 paź 22:25
aniab: z dowolnej rzeczy możesz zrobić index górny
19 paź 22:26
Nataliap: tzn?
19 paź 22:29
Nataliap: czyli jak mam to zrobic zemy bylo wiadomo, ze to jest u gory 2
19 paź 22:30
aniab: tutaj czy w wordzie?
19 paź 22:32
nataliap: w wordzie
20 paź 13:16