Pomocy.
Kasia: Marta podjeła prace wakacyna na nastepujacych waruknach: 250+5k zl za pierwszy tydzien i
podwyzka 4% po kazdym tygodniu. Ile zarobi w sumie przez 8 tygodni? (wykorzystaj procent
skladany)
I jeszcze raz moja prosba. Pod k podstawic 8 i jesli mozna drugie rozwiazanie tylko tyle zeby
pod k podstawic 11. Bardzo prosze o pomoc.
1 cze 11:45
Basia:
K = (250+5k)(1+0,04)
8
dla k =8
K = 290*(1,004)
8
kalkulator do ręki i licz
dla k =11
napisz sobie sama
poza tym to jest co najmniej 11 zadanie z procentem składanym, które tu umieszczasz
zapoznaj się wreszcie z wzorem
https://matematykaszkolna.pl/strona/292.html
i zacznij myśleć
1 cze 12:27
Kasia: o tej stronie dowiedzialam sie wczoraj wiec watpie ze moglam 11 razy wypisac to samo zadanie..
ty zacznij myslec bo raczej jedna kasia na swiecie nie zyje.
1 cze 12:32
picia: nieladnie
1 cze 12:33
1 cze 13:03
Kasia: nie wiem czy ciag geometryczny albo logorytm mozna nazwac procentem skladanym . Chyba jednak
sie na matmie nie znasz.. zalosne.
1 cze 13:22
k: żałosne to jest to, co Ty wyprawiasz
1 cze 13:33