Prosze o pomoc. :*
Kasia: Obserwowana hodowla drozdzy o objetosci 10k cm3 podwaja swoja objetosc co 30 minut. Oblicz
objetosc drozdzy po uplywie: jednej godziny, pieciu godzin, jednej doby.
Pod k − 8 oraz 11. Prosze o dwa rozwiazania.
1 cze 11:48
Basia:
ciąg geometryczny 10k, 2*10k, 2*2*10k=4*10k, 2*4*10k=8*10k itd
czyli an = 10k*2n
1 h = 2*30min czyli policz a2
5h = 10*30 min czyli a10
24h = 48*30 min czyli a48
podstawiaj i licz
1 cze 12:36
Basia:
poprawka: ma być kolejno : a3, a11 i a49
1 cze 12:37
Basia:
an = 10k*2n−1 i masz policzyć a3, a11 i a49
1 cze 13:52