Bardzo prosze o pomoc.!
Kasia: Jacek wplacil do banku 5000− 5008 zl. Kapitalizacja odsetek nastepuje co kwartal z
oprocentowaniem 5% w skali roku. Jaka kwota bedzie na koncie Jacka po dwoch latach?
31 maj 10:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
zakładam że włożył 5'000PLN.
| | 5% | |
S2 = 5'000(1+ |
| )2*4 = 5'000*(1,0125)8 = .... |
| | 4 | |
31 maj 10:52
Kasia: To samo jest tutaj. Zadanie ogolnie jest takie Jacek wplacil do banku 5000 − 500k zl.
Kapitalizacja odsetek nastepuje co kwartal z
oprocentowaniem 5% w skali roku. Jaka kwota bedzie na koncie Jacka po dwoch latach?
Pod k trzeba podstawic 8. Moze tak lepiej zrozumiesz to zadanie
31 maj 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież nie mógł wpłacić UJEMNEJ wartości pieniędzy

tam powinno być:
5'000 − 500*8 = 5'000 − 4'000 = 1'000
31 maj 11:01
Kasia: Albo jestem tepa albo nie rozumiem tego zadania

ale pewnie to pierwsze
31 maj 11:05
31 maj 11:06
Kasia: Teraz rozumiem

dzieki
31 maj 11:10