Bardzo prosze o pomoc.
Kasia: Marta podjela prace wakacyjna na nastepujacych warunkach : 250+58zl za pierwszy tydzien i
podwyzka 4% po kazdym tyg. ile zarobi w sumie przez 8 tygodni? (wykorzystaj procent skladany)
31 maj 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
znaczy się ... 250 to stała kwota + 58 za pierwszy tydzień ... za drugi 58 +4%podwyżka (od tych
58) ... itd.
31 maj 10:53
Kasia: Sama dokladnie nie rozumiem tego zadania. Na pracy kontrolnej mam polecenie zeby po k podstawic
swoj numer z dziennika czyli 8.
Zadanie ogolnie jest takie : Marta podjela prace wakacyjna na nastepujacych warunkach : 250+5k
zl za pierwszy tydzien i
podwyzka 4% po kazdym tyg. ile zarobi w sumie przez 8 tygodni? (wykorzystaj procent skladany)
to samo jest z poprzednim zadaniem z procentem.
31 maj 10:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to po pierwsze nie jest to
250+58 ... czyli 250+5*8
31 maj 10:58
Kasia: Aha. Pomoglbys rozwiazac w takim razie to zadanie?
31 maj 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
250+5*8 = 250+40 = 290
V8 = V0(1+r)8 .... gdzie r = 4%
V8 = 290(1 + 4%)8 = ....
31 maj 11:04
Basia:
to zadanie ma, o ile pamiętam, inną treść
1 tydzień 250+50
podwyższana o 4% co tydzień jest jedna z tych kwot (ale nie pamiętam która)
31 maj 11:14
Kasia: Ma napewno taka sama tresc jaka podalam..
31 maj 12:54