pomocy!
Kasia: Jaki jest wzór na 8 i 11 wyraz ciągu geometrycznego o wyrazach : a1=8, a2=256, q=32
31 maj 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a8 = a7*q = a6*q2 = .... = a1*q7
wzór ogólny w ciągu geometrycznym:
an = a1*qn−1
gdzie n = który to jest wyraz ciągu
31 maj 10:41
Kasia: czyli wzor na 11 wyraz ciagu to bedzie a11=a10*q ?
31 maj 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale nie mając a10 ... ten wzór Ci nic nie daje
ale skoro:
an = a1*qn−1
to:
a11 = a1 * q10
31 maj 10:49
Kasia: Dzieki wielkie!
31 maj 10:54