Radek:
Witam czy ktoś mógłby zerknąć na moje zadania bo nie mam pojęcia jak je zrobić a mam je na jutro
zad.1wyznacz równanie symetralnej odcinka MN, gdzie M(1,5) i N(-3,3)
zad.2dla jakiej wartości mE(nalezy) R prosta (2m-1)x-2y+3=0jest nachylana do osi OX pod kątem 45 stopni
zad.3wyznacz promień koła o środku w poczatku układu współrzędnych wiedząc że prosta y=2x-5 ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny
z góry dziękuję z pomoc
17 gru 20:11
Jakub:
Zad. 1
Symetralna przechodzi przez środek odcinka pod kątem prostym, dlatego na początku znajdź środek odcinka MN, a następnie znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty M i N ze wzoru na stronie
1223. Jak będziesz miał tą prostą to zrób jak na stronie
46.
Zad. 2
Zobacz na stronę
1212. Przekształć równanie prostej do postaci kierunkowej, przy x masz współczynnik kierunkowy i on równa się tg45
o czyli 1. W ten sposób otrzymasz równanie na m.
Zad.3
Jak prosta ma jeden punkt wspólny z okręgiem tzn. jest styczna do okręgu czyli prostopadła do promienia.
Znajdź prostą prostopadłą do y=2x-5 i przechodzącą przez (0,0). Ta prosta zawiera promień okręgu.
Znajdź przecięcie się tych dwóch prostych. Masz drugi punkt należący do okręgu. Dalej już prosto.
17 gru 20:29
Radek:
nie rozumiem zad2:
mam przekształcić (2m-1)x-2y+3=0 i doszłem do y=1,5-0,5x+mx i jak za x mam wstawić 1? to mi wychodzi m=y-1 aha i jak mam to "Znajdź prostą prostopadłą do y=2x-5 i przechodzącą przez (0,0)" bo nie umiem tego zrobić
17 gru 20:58
Jakub:
Otrzymałeś prostą y=(2m-1)/2 x + 1,5 i teraz współczynnik przy x czyli (2m-1)/2 musi równań się tg45
o czyli 1. Otrzymujesz równanie (2m-1)/2 = 1. Jak je rozwiążesz masz m.
Jeśli chodzi o drugie pytanie to zobacz na stronę
42. Na drugie zadanie. To jest to samo co masz zrobić.
17 gru 22:11
Radek:
dzieki
17 gru 22:25
Gość:
52 210
22 kwi 19:36