matematykaszkolna.pl
aaa: wyznacz najmniejszą wartość funkcji f (x) = −3x2+2x+1 w przedziale <− 1; 1>
25 sty 13:29
Jakub: Zadania zamieszczaj na forum zadankowym.
25 sty 14:09
nie zdam: dlaczego niektore zagadnienia nie maja objasnien jak je liczyc ?emotka
9 lut 15:17
Jakub: Jakie zagadnienia na przykład?
9 lut 18:02
budzio: bardzo fajna strona
27 lut 18:13
Nextion24: Dodałbym dział z rozwiązywaniem nierówności kwadratowych z wartością bezwzględną, a tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/i4.html nie ma tego, a niektórym może się przydać emotka Np. * x2 − 3|x| − 4 <= 0 * x2 − 4x + |x − 1| + 3 <= 0 * x2 + 4x + |x − 3| + 5 > 0 * |x2 + 6|x| + 9| <= 0 − a tutaj podwójna wartość bezwzględna * |x2 + x − 12| − 6 => 0 Co do równań kw. z parametrem to bym dodał takie zadania: * Zbadaj dla jakich wartości parametru 'm' równanie: x2 + mx + m + 1 = 0 ma co najmniej 1 rozw. * Dla jakich wartości parametru 'k' równanie x2 + (3k − 1)x + k2 − k + 1 = 0 ma 2 różne pierwiastki rzeczywiste dodatnie. Można by było też dać z ujemnymi, bo wtedy inne założenia są w wzorach Viete'a. * Dla jakich wartości parametru 'k' wartości funkcji f(x) = kx2 + kx + k są dla każdgo argumentu 'x' mnijsze od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (1 − k)x + 3
29 mar 21:50
enkil: super strona!
23 kwi 12:22
Stach:): ja powiem tak. 23 sierpień mam komisa z matematyki. Na razie wszystko co potrzebuje się nauczyć jest tutaj. Dodam jeszcze, że jestem na profilu mat−fiz i tam naprawde jest dosyć ciężko i to co nie mogłem zjarzyć na lekcji teraz mi to łatwo przychodzi i gdybym wiedział o tej stronce wcześniej pewnie teraz bym był gdzieś na torze crossowym pełen szacuneczek dla Jakuba emotka
18 sie 09:44
Orion: Autorowi tej strony szczerze dziękuję z głębi serca, bez tej strony nauczenie się pewnych rzeczy przyszłoby dużo trudniej... Naprawdę − wielki szacun dla Kuby ^^
26 wrz 16:11
basiulek: Jak znależć wzór funkcji kwadratowej wiedząć ,że pierwiastkami są liczby 4 i −2 a wartość minimalna to −18. Proszę o pomysł bo napisałam układ trzech równań i nic mi nie wychodzi
27 wrz 18:43
xyz: ja prosiłabym jeżeli oczywiście jest tro możliwe o zamieszczanie zadań maturalnych działami np. funkcja liniow, kwadratowa itd.
8 lis 15:59
Hubb: dobry czlowiek dzieki super strona
15 lis 18:55
kermit: Nie obliczając pierwiastków (x1,x1) trojmianu x2 − x − 6 wyznacz wartosc wyrazenia : x12 − x22
18 lis 22:06
humelix: Super strona
4 sty 00:09
i czy lub?: a jest gdzieś wytłumaczone kiedy dajemy ∧ a kiedy ∪? bo nigdy przy rozwiązywaniu różnych równań, nierówności zwykłych czy też z wartością bezwględną tego nie wiem. Wiem tylko zę przy podaniu dziedziny jest zawsze spójnik "i". Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego.
10 lut 09:47
Paulina:): hej potrzebuje pomocy czy ktos pomoze mi rozwiazac zadanie wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W. wyznacz współczynnik b i c oraz podaj zbiór wartosci funkcji f. W(0,0). DZIEKUJEemotka
14 lut 18:20
Jakub: Napisz to zadanie na forum zadankowym.
14 lut 18:47
Agata: przydałoby się przesuwanie funkcji kwadratowej...
17 mar 11:35
Jakub: Przykłady przesuwania wykresu funkcji kwadratowej masz na 81, 83, 85.
17 mar 15:25
POMOCY: Do poprawienia oceny końcowej z matematyki nauczycilka zadała mi pracę domową z którą mam problem. Prosiłabym o rozwiązanie z objaśnieniami... z góry serdecznie dziękuję emotka 1) Przedstaw podaną postac funkcji kwadratowej w postac ogólną i kanoniczną. Naszkicuj wykres funkcji i wypisz wszystkie jej własności. 2) Przedstaw podaną postac funckji kwadratowej w postac ogólną i iloczynową. Naszkicuj wykres i wypisz wszystkie jej własności.
10 kwi 14:05
bartek: super strona emotka szykuje sie na jej podstawie do matury z matmy emotka zawsze z matematyką miałem problemy ale dzieki tej stronie jakoś to idzieemotka
13 kwi 18:14
oktavius: PORSZĘ O POMOC JAK PODAĆ PIERWIASTKI RÓWNANIA ax3 + bx2 + cx +d = 0. z Wikipedii nic za bardzo nie rozumiem. PLEASE POMÓŻCIE jakby ktoś wyjaśnił obrazowo wikipedię,to wielkie DZ
6 maj 20:15
Jacek G.: Witam jestem dosyć "tępy" za matematyki. Głównie wywołane długa nieobecnością w szkole. Jutro piszę sprawdzian z matematyki, w związku tego mam pytanie.. Jak rozpoznać kiedy funkcja ma x2 kiedy 2x2 itd.
11 maj 20:21
Aleksandra93: rysunekHejka proszę zobaczcie czy dobrze zrobiłam zadania. FUNKCJA KWADRATOWA Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y = x2 + bx + c b) nieujemne tylko wtedy gdy |x| ≥ 5 . czyli zaczęłam tak (zobacz rysunek) − wtedy x ∊ <−5,5> , wzięłam te liczby za miejsca zerowe i z postaci iloczynwej policzyłam b i c y = (x−5)(x+5) i wyszło mi y= x2 − 25 czyli b=0 a c = −25 dobrze
11 maj 20:31
Aleksandra93: rysunekZadanie kolejne. Wyznacz wartość funkcji f(x)= a(x−3)(x+5) jest równa 5. Wyznacz a oraz współrzędne wierzchołka. Czyli, miejsca zerowe, x1= 3 x2= − 5 największa wartość funkcji równa się 5. Funkcja osiąga największą wartość gdy a<0 a zarazem jest to q jedna z parametrów wierzchołka W(p,q). "p" można obliczyć bardzo łatwo, rysujemy wykres, zaznaczamy m.z liczymy odległość między nimi i dzielimy na pół mi wyszło −1. (rysunek ). Współrzędne wierzchołka postawiamy tutaj: y=a(x−3)(x+5) i wychodzi a a = −3,2 .............. co sądzicie?
11 maj 21:05
Gustlik: Moje "poprawki" do programu z tego działu: podstawy rozszerzenia studia równanie kwadratowe, wzór na deltę, pierwiastki (miejsca zerowe) równania kwadratowego układy równań kwadratowych wzory Viete'a funkcja kwadratowa: postać ogólna, kanoniczna, iloczynowa wykres funkcji kwadratowej, współrzędne wierzchołka paraboli znajdowanie wzoru funkcji kwadratowej znajdowanie największej i najmniejszej wartości w przedziale wyznaczanie przedziałów monotoniczności funkcji kwadratowej wyznaczanie zbioru wartości funkcji kwadratowej nierówność kwadratowa równania i nierówności kwadratowe rozwiązywane graficznie równania i nierówności kwadratowe z parametrem równania i nierówności kwadratowe z wartością bezwzględną zadania tekstowe prowadzące do równań i nierówności z jedną niewiadomą zadania tekstowe − optymalizacyjne
10 sie 01:32
xyz: Czy można by było zmienić barwy działów zadań rozszerzonych na pomarańczowe? Ludzie z niedowidzeniem barwnym mają teraz ogromny problem rozróżnić kolor działów rozszerzonego i podstawowego, a pomarańczowy kolor byłby zdecydowanie wyraźniejszy od obecnego ciemnoczerwonego (mylącego się z zielonym).
13 wrz 23:13
Jakub: Masz na myśli takie kolory jak zastosował Gustlik nad twoim wpisem? Zauważ też, że jak najedziesz kursorem pojawia się tło w odpowiednim kolorze.
13 wrz 23:51
Sonia!: Dziękuję autorowi − jesteś the best! pozdrawiam <3
17 paź 18:10
violinistka: Dzięki Tobie rozumiem funkcję kwadratową! Wszystko wytłumaczone jest po kolei, w jasny, przejrzysty sposób. A nie tak jak bywa w szkole.... Bardzo dziękuję za pomoc
22 paź 15:01
Aeven: Naprawdę świetna strona. Do tej pory nic nie umiałem z matematyki(obecnie chodzę do II klasy liceum profil MAT−INF). Próbowałem rozwiązać zadania w domu samodzielnie, lecz niec z tego Biłem się już nawet zeszytem po głowie ale nie miałem pojęcia jak się zabrać za różne zadania. Brawa dla pana Jakuba emotka
3 lis 17:25
Justyna: Świetna stona! Przyda się do powtórek przed maturąemotka Przejrzysta, komunikatywna, wiedza w pigułce z dosadnym tłumaczeniem. Ogromne podziękowania dla twórcy strony
9 lis 12:55
fryta70: Rozwiąż równanie: 4x2−(1−2x)2+2x=11
29 lis 21:11
dancio: Jakub genialnie wszystko wytłumaczyłeś, jak dla mnie jesteś geniuszem
4 gru 21:26
Domek: Witam Mam problem nie wiem jak wyliczyć pewne zadanie. Byłbym wdzięczny jakby mógł mi to ktoś wytłumaczyć: Znajdź wartość największą i najmniejszą funkcji: a) f(x)=−x2−2x w przedziale <0,2> b)f(x)=−2x2+4x+6 w przedziale <0,3>
28 gru 11:37
Jakub: Zobacz 1683.
29 gru 21:50
LUX: Bardzo dobra strona wiele można z niej się nauczyć , dzięki wielkie dla autora.
4 sty 22:26
bartek: pomocy matma nierównosci −3xkwadrat+4x−5<0
7 sty 19:50
Magda: Kuba czy Ty studiowales fizyke na Uniwersytecie Wroclawskim?
20 sty 18:12
Jakub: Zgadza się. Studiowałem. Dawne czasy emotka
20 sty 22:08
Magda: KUBA RAZEM STUDIOWALISMY FIZYKE nie wiem czy mnie pamietasz....Magda Kowalska
21 sty 04:51
Jakub: Pamiętam emotka Chociaż nie jestem pewien. Trochę czasu upłynęło. Napisz do mnie maila jakub [małpka] matematyka.pisz.pl
21 sty 14:43
Rafaello: Dobrze, ładnie maturke ładnie z ttego pewnie dobrze mozna napisac w kazdym razie moja nauka poiera sie w duzej mierze na tej stronie
27 lut 16:36
justynka: przedstaw trójmian kwadratowy w postaci ogólnej y=−(x−4)2−3 y= −1/2(x−2)2+2
5 kwi 10:14
Patrick: Świetna strona, ratuje z opresji o wiele lepiej, niż sterty podręczników emotka
10 kwi 19:01
jola: y=2x²−4x+1
23 kwi 15:39
jola: y=2x²−4x+1 przedstaw w postaci kanonicznej trójmian kwadratowy
23 kwi 15:44
jola: f(t)=½t²−2t+1 oblicz miejsca zerowe funkcji proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
23 kwi 15:57
Gustlik: Proponuję podać tutaj sposób rozkładu na czynniki trójmianów kwadratowych z dwiema zmiennymi typu ax2+bxy+cy2. Rozważmy "zwykły" trójmian kwadratowy ax2+bx+c. Za pomocą delty i x1 i x2 mozna rozłożyć go na czynniki liniowe a(x−x1)(x−x2). Sprowadźmy go z powrotem do postaci ogólnej: a(x−x1)(x−x2)=a(x2−x2x−x1x+x1x2)=ax2−ax2x−ax1x+ax1x2= =ax2−a(x2+x1)x+ax1x2 Rozważmy teraz trójmian dwóch zmiennych: a(x−x1y)(x−x2y)=a(x2−x2xy−x1xy+x1x2y2)=ax2−ax2xy−ax1xy+ax1x2y2= =ax2−a(x2+x1)xy+ax1x2y2 Porównajmy te oba trójmiany: widać, że mają one te same współczynniki liczbowe, dochodzi tylko druga zmienna y. Z tego wynika, ze trójmiany takie mogę rozkładać pomocniczo za pomocą zwykłego trójmianu kwadratowego. Np: Rozłożę na czynniki x2+5xy+6y2 Tworzę "zwykły" trójmian kwadratowy o tych samych wspołczynnikach ale z JEDNĄ zmienna x i rozkładam go na czynniki w standardowy sposób: x2+5x+6 Δ=52−4*1*6=25−24=1 Δ=1
 −5−1 
x1=

=−3
 2 
 −5+1 
x2=

=−2
 2 
Odp: x2+5x+6=(x+3)(x+2) A więc w trójmianie dwóch zmiennych w rozkładzie tylko dopiszemy "y" na końcu. Odp: x2+5xy+6y2=(x+3y)(x+2y)
21 lip 22:16
edudamarek: http://matfiz24.pl Jeśli ktoś ma nadal problemy z pojęciem funkcji, funkcji kwadratowej to zapraszam Cie do niebieskiego linku powyżej, gdzie w formie VIDEO dowiesz się więcej o funkcji w postaci ciekawego i prostego wytłumaczenia. Pozdrawiam.
12 wrz 12:14
Dexter: x2 + 3x − 18 + 4x2+3x−6= 0 ODP −5 , 2
27 lis 19:45
Dexteriooo: x2 + 3x − 18 + 4x2+3x−6= 0 ODP −5 , 2
27 lis 19:46
Dominika: http://zs5.lublin.pl/files/mjaworska/Zadania_przygotowawcze_f_kwadratowa.pdf zrobiłby ktoś 6,7,8 z funkcji kwadratowej?
4 gru 19:53
Emil: Mam problem z zadaniem: Funkcja h jest funkcją postaci h(x) = ax2 + bx + c. Wyznacz współczynniki a, b, c jeśli: h(1) = 5 h(3) = 1 1 jest najmniejszą wartością tej funkcji. Proszę o pomoc w postaci komentarza bądź e−mail: MegaManAxess.EL@gmail.com
12 gru 10:52
Marek: Witam, panie Jakubie Grzegorzek − jesteś lepszy od mojego nauczyciela. Wszystko tu jest przejrzyste i zrobione krok po kroku. Dzięki, że zrobiłeś tą stronę − wszystkim się ona przyda. Bardzo ułatwia mi życie na matmie.
2 sty 19:10
Paweł: Czesc Mam prosbe. Mógłbyś wejsc na swoje kont na YT i przeczytac pw odemnie emotka ? chodzi mi o mozliwosc przegladania twoich stron na moim komputerze , na ktorym nie ma internetu. (wiecej w wiadomosci wyjasnilem ) nick na YT to zakaznarzekania z góry dziekuje Paweł
24 sty 16:20
15 lut 19:19
PIRAT_PL: Dzięki bardzo jutro mam Pracę klasową która zależy od mojej promocji do 2 technikum, teraz dzięki takim objaśnieniom jestem pewien że moja ocena będzie minimalnie 2 i tylko w górę emotka
23 maj 21:51
LO: Hej mam prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc przy tym zadaniu? 1. Rozwiąż układ równań oraz układ nierówności:
 x2 − 5x − y = −6  
a) x − y = −1
  x2 − 8x + 12 < 0  
b) x2 − x > x2 + 1
16 gru 18:51
Miguel: są gdzieś objaśnienia jak rozwiązywać równania trzeciego stopnia
26 sty 12:54
Jakub: Zobacz na stronę 1691.
13 wrz 17:07
Damian: Naszkicuj wykres funkcji y=| sin x|. Pomóżcie.
11 paź 14:43
Jakub: Na stronie 2334 masz jak narysować wartość bezwzględną wykresu.
12 paź 22:02
Seba: Witam, mam takie zadanie obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji y=−x2 y=x−2 mógłby mi ktoś pomóc starałem sie wzorować na tych zadaniach które się tu pojawiają ale nie mogę tego zrozumieć z góry dziękuje za pomoc
15 paź 23:49
olju: rysunekπππππΔ≤→⇒≈≈≈≈
17 lut 03:18
Gustlik: Mam fajny sposób na rozkład trójmianów kwadratowych dwóch zmiennych postaci ax2+bxy+cy2: Można łatwo wykazać, że jak wymnożymy dwa dwumiany liniowe jednej zmiennej, np.: (Ax+B)(Cx+D) oraz dwumiany liniowe dwóch zmiennych o tych samych wspólczynnikach liczbowych (Ax+By)(Cx+Dy), to otrzymamy w pierwszym przypadku znany nam dobrze trójmian kwadratowy jednej zmiennej postaci ax2+bx+c, a w drugim − trójmian dwóch zmiennych postaci ax2+bxy+cy2. Oba te trójmiany BĘDĄ MIAŁY TE SAME WSPÓŁCZYNNIKI LICZBOWE ! Zatem w rozkładzie tego typu trójmianów dwóch zmiennych mozna sobie pomóc ZWYKŁĄ DELTĄ ! Np. rozłóżmy trójmian x2+5xy+6y na czynniki: Rozkładam pomocniczo trójmian jednej zmiennej o tych samych współczynnikach liczbowych klasycznie za pomocą delty: x2+5x+6=(x+3)(x+2) Δ=52−4*1*6=1, Δ=1
 −b−Δ −5−1 
x1=

=

=−3
 2a 2*1 
 −b+Δ −5+1 
x2=

=

=−2
 2a 2*1 
Zatem x2+5xy+6y=(x+3y)(x+2y) − dojdą tylko "y". W podobny sposób można rozkładać wielomiany dwóch zmiennych wyższych stopni, jeżeli ich jednomiany składowe mają równe stopnie, tj. sumy potęg x i y, czyli potęgi rozłożone "symetrycznie". Zastąpić je wielomianem jednej zmiennej o tych samych współczynnikach liczbowych, rozłożyć którąś z klasycznych metod, np. grupowaniem, wyłączaniem czynników, wzorami skróconego mnożenia, czy twierdzeniem Bezouta i schematem Hornera lub dzieleniem, a potem w rozkładzie dopisać "y" do wyrazów wolnych. Jeżeli otrzymamy nierozkładalny trójmian kwadratowy ax2+bx+c (Δ<0), to w rozkładzie wielomianu dwóch zmiennych ten trójmian będzie wyglądał tak: ax2+bxy+cy2 . Będzie miał te same współczynniki liczbowe oraz zmienną "y".
2 mar 00:59
Gustlik: Ma byc oczywiście x2+5xy+6y2, zapomniałem dopisać kwadratu.
2 mar 01:04
Antonio: Czy może ktoś mi wytłumaczyć skąd się wzięła delta. Nie mogę zrozumieć delty b2 − 4ac
4 mar 22:59
Jakub: Na stronie 3393 masz wyprowadzenie wzorów na deltę i pierwiastki równania kwadratowego.
9 mar 15:43
Kacper: Wielki szacunek dla człowieka, bądź ludzi, którzy tworzą tą stronę. Naprawde kawał dobrej roboty emotka
19 mar 09:49
Paranoja: Ta strona już nie raz uratowała mi d..., więc bardzo dziękuję za wysiłek włożony w stworzenie jej emotka
30 kwi 18:23
Agata: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania? a) x2−6x−5m=0
8 cze 17:22
Jakub: Zadania pisz na forum zadankowym.
19 sie 16:56
Ja123: Mam pytanie, czy owe zadane jest na poziom podstawowy?
 x2 − 5 
f(x)=

|x − 2| (2x + 6)2 
30 wrz 15:02
Jakub: Pięknie zapisany wzór funkcji, tylko co z nią trzeba zrobić? Nie podałeś pełnej treści zadania. Nie sądzę jednak, aby to było zadanie na poziomie podstawowym, ponieważ wycofano z tego poziomu zadania z wartością bezwzględną.
6 paź 12:17