AS:
1. Dziedzina − zbiór argumentów dla których funkcja jest określona
a) funkcja wielomianowa: D = {x:x ∊ R} bo jest określona dla każdego x
f(x) =
√x + 2 , D = {x:x >= −2} bo jest określona dla każdego x >= −2,dla x = − 3 już nie
| | 1 | |
f(x) = |
| D = {x:x > −2} |
| | √x + 2 | |
2 Zbiór wartości − sama nazwa mówi o co chodzi
f(x) = x
3 zbiór wartości (−
∞ ,
∞}
f(x) = x
2 − 4 zbiór wartości (−4,
∞)
3 Miejsca zerowe − te argumenty funkcji dla których funkcja f(x) przyjmuje wartości zerowe.
Punkty w których funkcja przecina oś Ox
f(x) = 2*x + 1 , x1 = −1/2
f(x) = 9 − x
3 , x1 = −3 , x2 = 3
f(x) = 4/x brak miejsc zerowych
4 Monotoniczność − przedziały na osi Ox w których funkcja rośnie (maleje)
f(x) = 4*x − x
2 , rośnie w (−
∞,2) , maleje w (2,
∞)