PROblem
TOmek:

Na płaszczyźnie z układem współrzędnych dane sa punkty A i B oraz proste k i l tworzące z
prostą o równaniu y=0 kąty o równych miarach(patrz rysunek).
a) wyznacz równania prostych k i l
b)Oblicz tangens kąta β
A=(4,4)
B=(−5,2)
9 lip 19:46
9 lip 20:01
TOmek: czas, ucieka matura tuż, tuż, nie ma miejsca na zastuj...
9 lip 20:07
TOmek: nadal nie wiem jak to zrobić...
9 lip 20:11
rumpek:
Zrobię a) na szybko bo coś za mocno "pioruny walą" koło mojego bloczku

No to tak:
Masz proste "k i l". Prosta k załóżmy, że jest rosnąca, czyli jej a > 0 (a) i przechodzi przez
punkt A(4,4). Prostą "l" załóżmy, że jest malejąca czyli a<0 (−a) i przechodzi przez punkt
B(−5,2).
Kluczowym w tym zadaniu jest wykorzystanie wiedzy z:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html.
Wpierw jednak oznaczmy sobie jakoś
równania tych prostych: Prostą "k" jako np.: y = ax + b, natomiast prostą "l" jako: y = a'x +
b'. Korzystając z tego linka wyżej mamy: a = tgα (to wiadome). Natomiast dla prostej "l − tej
malejącej" mamy tg(180
o − α) [naprawdę to na rysunku te kąty to:
β + α]. Dobra to teraz czas na wzory redukcyjne tg(180
o − α) = −tgα = −a. Czyli a' = −a.
Kolejna obserwacja kluczowa to to, że mają wspólne miejsce zerowe. Czyli mamy:
| ⎧ | axo + b = 0 | |
| ⎩ | −a'xo + b' = 0 |
|
Podstawiając jedno pod drugie mam:
ax
o + b = −a'x
o + b'
Zamieniam stronami:
2ax
o = b' − b / : 2
To teraz pozostało podstawić to x
o do (ax
o + b = 0 albo −a'x + b' = 0) więc:
b' − b + 2b = 0
b' + b = 0
b' = −b
Mamy kolejną przydatną informację, że b' = −b czyli mamy równania prostych:
k: y = ax + b
l: y = −ax − b
Podstawiasz pod punkty i mam rozwiązanie
9 lip 20:17
rumpek: mamy*, matura tuż tuż? Jakie ty już działy zrobiłeś?
9 lip 20:19
TOmek: o kurcze, dziekuje
9 lip 20:19
TOmek: wszystkie, teraz sie biore za trudniejsze zadania.
9 lip 20:20
rumpek:
Wszystkie? Czyli stereometria, prawdopodobieństwo

?
Trudniejsze zadania?
Jakim ty systemem jedziesz

?
9 lip 20:21
TOmek: Ja za matme wziąłem się prawie rok temu, wszystkie działy mam ogarniete na nawet niezłym
poziomie,( prawdopodobieństwo i logarytmy troche mniej), Jedynie prawdopodobieństwo cięzko mi
weszło do głowy(ale jak robiłem zadanie z najnowszej matury to wyszło mi dobrze)
Nie chce być jakimś 'koksem' z matmy, co robi każde zadania, ja chce tylko mieć jak najwiecej
procent z matury rozszerzonej.
9 lip 20:27
rumpek: No zadań takich jak w kiełbasie w ogóle nie dają, jedynie ze stereometrii czasami.
Tak się składa, że mam "kiełbasy książkę" i tam jest inny rysunek niż twój

I nawet proste są
podpisane, więc będziesz musiał zmienić trochę oznaczeń
9 lip 20:31
ICSP: ja bez praktycznie bez nauki z rozszerzonej miałem 80% więc nie musisz wcale robić zadań żeby
mieć dużo procent z rozszerzenia.
9 lip 20:32
ICSP: a która to część Kiełbasy?
9 lip 20:32
rumpek: "zielona"

czyli druga
9 lip 20:34
ICSP: a która strona jeśli można spytać
9 lip 20:35
ICSP: 58?
9 lip 20:35
rumpek:
Oznaczenia do tego poprawionego to:
k: y = ax + b
l: y = a'x + b'
tgα = a
a' = −a
czyli:
k: y = ax + b
l: y = −ax − b
Pod y = ax + b podstawiasz A(−5,2)
Pod y = −ax − b podstawiasz B(4,4)
9 lip 20:37
TOmek: no ale ja nie jestem, jakims wielkim talentem matematycznym, więc musze porządnie, sumiennie
pracować..

Co do ksiązki kiełbasy, nie zgadzam sie z Tobą. Jest to jedna z nielicznych
ksiązek, która jest sprawdzona przez wielkie grono osób, które pozytywnie sie o niej
wypowiadali. Moj kumpel przygotowywał sie tyko na kiełbasie i napisał swietnie maturke
9 lip 20:37
rumpek: Tak
9 lip 20:37
TOmek: tak 58
9 lip 20:37
rumpek: Oficyny są dobre

Poza tym na razie nie robię w ogóle zadań, tylko przeglądam te forum

Coś myślę, że tak do końca lipca będę umiał dość dobrze kombinatorykę, a do września
stereometrie. Za prawdopodobieństwo wezmę się we wrześniu i idę na maturkę
9 lip 20:39
TOmek: każdy ma swoj plan.
9 lip 20:42
ICSP: więc Tomku prosze oto zadanko dla ciebie:
Oblicz wartość wyrażenia:
sin10o * cos20o * cos40o
Pamiętaj aby nie pominąć żadnego toku rozumowania gdyż może to skutkować odjęciem punktów.
9 lip 20:44
rumpek:
TOmek to masz tak dla powtórki:
Wiedząc, że trójkąt równoramienny ABC gdzie boki AC oraz BC są sobie równe, a ponadto miara
kąta ∡ACB wynosi 2 alfa. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równoramienny ma długość r.
Oblicz długość boków ABC.
Banalne zadanko
9 lip 20:45
ICSP: wiem że banalne ale tak na rozgrzewkę mu dałem.
9 lip 20:47
rumpek: Że banalne to mówiłem − pisałem o swoim
9 lip 20:48
TOmek: sin10 * cos20 * cos40
jakaś podpowiedź?
9 lip 20:55
ICSP: nie ma podpowiedzi

Sam musisz wpaść na rozwiązanie. Wtedy gwarantuje ci że zapamiętasz sposób
robienia takich zadań do końca życia.
9 lip 20:59
rumpek: ICSP chyba zrobiłem, i podpowiedź dla
TOmka (nie wiem czy dobra) to wykorzystałem
| | 1 | |
sin2α = 2sinαcosα, a wynik |
| nie wiem czy dobry |
| | 8 | |
9 lip 21:00
rumpek: Dobra uciekam bo coraz mocniej "błyskawice dają"
9 lip 21:01
ICSP: | | 1 | |
brawo rumpku  Odp. |
| jest poprawną odpowiedzią. |
| | 8 | |
9 lip 21:04
ICSP: Ja też uciekam. Muszę jeszcze dziś przejść minimum jedną misję. Będę później.
9 lip 21:05
TOmek:

dobra to pierw zajme sie zadanie rumpka:
troche mi obrazek nie wyszedł
| | 2P | | x2*sin2α | |
r= |
| = |
| = |
| | a+b+c | | 2x+2a | |
sinα*x=a
| x2*sin2α | |
| =r wyznaczamy "x" dobrze? |
| 2x+2(sinα*x) | |
9 lip 21:08
9 lip 21:13
TOmek: cwaniak

ale na oko dobrze jest?
9 lip 21:18
rumpek:

Kiedyś je robiłeś powinieneś pamiętać. Ja zrobiłbym sposobem całkiem innym:
No i teraz patrzę na h i x, chcę te oznaczenia otrzymać więc:
Wzory które wykorzystam to:
Łatwo zauważyć, że ten drugi wzór ma w mianowniku obwód który mogę oznaczyć literką p.
rp = 2P / : 2
Więc tylko przyrównam te pola
| | a | | a | |
(a + |
| ) * r = a * |
| |
| | cosα | | tgα | |
| | 1 | | a2 | |
(1 + |
| ) * r * a = |
| / : 2 |
| | cosα | | tgα | |
| | 1 | | a | |
r * (1 + |
| ) = |
| / * tgα |
| | cosα | | tgα | |
| | 1 | |
a = tgα * r * (1 + |
| ) |
| | cosα | |
Jak mam "a" to mogę zdziałać cuda jednak tych cudów nie chce mi się pisać i podam tylko
odpowiedzi
No i mam takie odpowiedzi no i błędu u siebie nie widzę

Jednakże, Kiełbasa jak to bywa podaje inne odpowiedzi

np.:
Podstawa:
Ramię:
Ale on tu wykorzystał dwusieczne, nie wiem po co ale luz

Także myślę, że błędu nie popełniłem

a kiełbasa to kiełbasa

zawsze jakieś trudniejsze
sposoby znajdzie
9 lip 21:43
TOmek:
9 lip 21:57
ICSP: Hodzio jak wróci to zapewne się tym zadaniem zainteresuje. On lubi właśnie takie działanie na
literkach a nie na liczbach.
9 lip 21:58
ICSP: Godzio oczywiście.
9 lip 21:59
ICSP: To może coś takiego:
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego kąt ostry ma miarę
60o a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm.
9 lip 22:04
rumpek:
ICSP dla mnie to zadanie?

Jak dla mnie to zrobię je jutro, bo zaraz szykuję się do
spania, bo o 5 trzeba wstać

.
Zadanie nie wydaje się trudne, skorzystałbym przede wszystkim z :
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
Pierwsza zależność, no i oczywiście jakieś tam zależności sinusów cosinusów itp.

Ale to
trzeba zadanie zrobić
9 lip 22:11
ICSP: Zadanie dla Tomka

Przecież to jego temat

Niech ma troszkę trudniejsze zadania.
9 lip 22:12
Vax: ICSP ten promień na pewno odnosi się do okręgu opisanego, a nie wpisanego ?
9 lip 22:19
Vax: edit// A ok, może być i tak
9 lip 22:21
ICSP: na pewno
9 lip 22:25
TOmek:

wiem ,zajebisty obrazek

180−60=120
1
2+1
2=c
2
c=
√2
cos60*c=x
sin60*c=h
teraz korzystamy z takiej zaleznosci
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
układ równań
b+a=2c
b+a=2
√2⇒a=2
√2−b
| √2 | | a−b | |
| = |
| /*2 ⇒√2=2√2−b−b⇒ 2b=−√2+2√2 |
| 2 | | 2 | |
2b=
√2
liczę teraz "a"
2a=3
√2
czyli mam dane liczę obw.
c=
√2
| | 3√2 | | √2 | |
Obw= |
| +2*√2+ |
| =4√2 |
| | 2 | | 2 | |
jaki masz tam wyniki
10 lip 12:26
TOmek:

i odrazu mam pytanie, bo znam taką zależność ,ze jak okrąg jest wpisany w czworokąt to trójkąt
(ten na obrazku) jest prostokątny, lecz jak to udowodnić
10 lip 12:28
ICSP: między czerwonymi prostymi nie ma kąta prostego
10 lip 12:29
TOmek: what?
10 lip 12:33
ICSP: całe rozumowanie źle

.
10 lip 12:34
ICSP:

według ciebie zależności w takim trapezie wyglądają następująco. Teraz pytanie do ciebie: Ile
będą miały kąty przy podstawie oraz przy wierzchołku skoro czerwone odcinki są identyczne?
10 lip 12:36
TOmek: pamietam ,ze kiedyś pytałem sie kogoś z górnej półki i mi przytaknął ,ze tak zawsze jest,
albo pomyliłem to z czymś innym.. znasz jakies podobne twierdzenie?
P.S zaraz zrobie od początku te zadanie, ale pierw chce to wytłumaczyć
10 lip 12:37
ICSP: możliwe że to twierdzenie jest prawdziwe dla trapezu nierównoramiennego ale pewien nie jestem.
Osobiście stawiałbym na trapez prostokątny.
10 lip 12:40
TOmek:

180+α+β=360
10 lip 12:40
ICSP: α i β − kąty wierzchołkowe. Czyli są sobie równe co znaczy że mają po 90o. Czyli ta figura to
kwadrat.
10 lip 12:42
TOmek: myśle,ze masz racje,iz ta zalezność którą podałem występuje tylko w trapiezie prostokątnym.
10 lip 12:45
ICSP: ktoś to najwyżej potwierdzi później

Ty masz chyba fajne zadanko do rozwiązania
10 lip 12:47
TOmek: zaraz będę robił, na nowo
10 lip 12:47
TOmek:

180−60=120
o
wiemy ,że
a+b=2c
| | x | | 1 | | 1 | |
cos60= |
| ⇒ |
| *c=x ⇒ x= |
| *c |
| | c | | 2 | | 2 | |
Z zależnosci trójkątów 30,60,90 mamy
2c=x
h=x
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h=x
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x=a−b
a+b=2c /wiemy ,ze 2c=x
2x=a−b
a+b=x
potrzebuje wskazówki..
10 lip 13:26
TOmek: | | 1 | |
wiemy jeszcze ,ze |
| h=r(promien okregu wpisanego) |
| | 2 | |
| | 2P | |
r= |
| P− pole czworokąta |
| | 2c+a+b | |
teraz moge to wykorzystac
10 lip 13:31
TOmek: czekajcie mam pomysł, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak znacie łatwiejsze sposoby pisac
10 lip 13:32
TOmek: dupa...
10 lip 13:34
rumpek:
Mi tam wynik wyszedł jakiś. W mianowniku coś z 7 a w liczniku pamiętam, że chyba coś z
√21
było

ale to dzisiaj o 6 robiłem

także mogłem coś pokręcić, a wyniku nie zapisałem
10 lip 13:36
TOmek: trudne zadanko.. jak na razie wypisałem tylko wszystkie dane, najgorsze ,ze zadnego układu
równań nie mogę ukrecic, by wreszcie cos wyszło na czysto
10 lip 13:37
rumpek:
na co ci układ równań?
Jak robiłem rano to na pewno wykorzystałem twierdzenie cosiunusów, i o tym co pisałem wyżej z
zależności: 2c = a + b itp.. sin60o oraz cos60o ...
10 lip 13:39
TOmek: c=a−b
a+b=2c
wychodzi z tego ,ze
c=2b
czyli ramie "c" jest 2 razy krótsze od podstawy 'b'
10 lip 13:41
TOmek: racja, przeciez tw. cosinusów i zadanie rozwiązane.. tylko juz nie mam siły liczyc ..
10 lip 13:41
rumpek: no nie tylko twierdzenie cosiunusów ... tylko coś jeszcze ...Zadanie jest dość proste
10 lip 13:47
TOmek: banalne jest przeciez
10 lip 13:49
rumpek: Skoro takie banalne to mogłeś zrobić je dobrze za pierwszym podejściem

a tu trzy próby i
zero pomysłu z "Twojej strony" ...
10 lip 13:51
TOmek: smieszy mnie te Twoje "banalne jest" , 'łatwe to jest', fajnie ,ze jestes dobry z matmy, ale to
nie znaczy ,ze musisz sie wywyszać. Bierz przykład z Ety, Jacka, Godzia oni motywują do pracy,
Ty przeciwnie, upokazasz.
Koniec
10 lip 13:53
rumpek: 
że banalne to ty napisałeś... Ja odpowiedziałem − skoro takie łatwe to czemu nie
rozwiązałeś?
10 lip 13:55
Vax:
ICSP Wracając do tego co napisał
TOmek z kątem prostym w trapezie równoramiennym, to
ma on racje, zauważ, że w trapezie równoramiennym kąty przy tej samej podstawie są równej
długości, dodatkowo środek okręgu wpisanego wyznaczony jest oczywiście przez dwusieczne kątów
czworokąta, teraz korzystając z tego, że suma miar kątów w czworokącie wynosi 360* mamy:
4α+4β = 360 /:4 ⇔ α+β = 90* czyli istotnie kąt DOA = kąt BOC = 180−(α+β) = 90*

Pozdrawiam.
10 lip 13:56
Vax: Oczywiście kąty są tej samej miary, a nie długości, literówka
10 lip 13:57
TOmek: tylko własnie nie wiem, czy ten pierwszy wynik jest dobry. Dobrze by było, gdyby ICSP podał by,
bym mógł sprawdzić
10 lip 13:58
rumpek:
TOmek a powiem ci tyle, że wcale nie jestem dobry z matmy, mam jeszcze większe problemy
niż ty
10 lip 13:58
ICSP: Pierwszy wynik jest zły.
10 lip 14:09
ICSP: Vax przez dwusieczne, tu moje pytanie czy promień okrągu opisanego jest dwusieczną kąta?
10 lip 14:11
rumpek: ICSP wynik to jakiś taki z 7 w mianowniku i chyba
√21 gdzieś tam? Bo nie pamiętam już
dokładnego
10 lip 14:11
TOmek: Vax czyli w trapezie prostokątnym ,gdzie jest wpisany okrag, to takze występuje trójkąt
prostokątny?
10 lip 14:15
Vax: ICSP, nie rozumiem pytania, promień okręgu wpisanego w trapez jest odległością środka okręgu
(wyznaczonego przez punkt przecięcia dwusiecznych kątów danego trapezu) od dowolnego boku,
dodatkowo próbując przekonać TOmka, że nie ma racji, napisałeś, że kąty AOB i COD są
wierzchołkowe, stąd by wynikało, że dany trapez musi być kwadratem, ale to nie jest prawda,
przecież punkty A,O,C ani B,O,D nie są współliniowe..
10 lip 14:15
Vax: TOmek tak, w trapezie prostokątnym również w tamtym miejscu występuje kąt prosty co można
dowieść w identyczny sposób

Pozdrawiam.
10 lip 14:16
Vax: Aha, ICSP promień okręgu OPISANEGO na trapezie jest równy odległości środka danego okręgu od
któregoś z wierzchołków, ale zauważ, że środek okręgu wpisanego jest wyznaczony przez
dwusieczne kątów, a środek okręgu opisanego, przez środkowe
10 lip 14:18
ICSP: wiec gdzie jest błąd w rozumowaniu Tomka. Wyliczył długość ramienia z twierdzenia Pitagorasa.
Jednak albo policzył źle(co jest niemożliwe bo sprawdzałem nie raz) albo jest gdzieś właśnie
błąd w rozumowaniu. Ja nie potrafie tego błędu znaleźć.
10 lip 14:19
ICSP: czyli w tym zadaniu tamten kąt nie jest prosty?
10 lip 14:20
Vax: Błąd leży w tym, że
TOmek przyjął środek okręgu wpisanego za środek okręgu opisanego, skąd
całe zamieszanie
10 lip 14:21
Vax: W dowolnym trójkącie prostokątnym jak i równoramiennym tamten kąt jest prosty, czego dowód
pokazałem wcześniej..
10 lip 14:22
Vax: trapezie*
10 lip 14:22
ICSP: to o to chodzi
10 lip 14:22
TOmek:

o to chodzi? prawda?
10 lip 14:32
TOmek: skopałem, ten obrazek, juz wiem o co chodzi..
10 lip 14:35
Vax: Środek okręgu opisanego jest wyznaczony przez punt przecięcia symetralnych boków, czyli przez
proste prostopadłe do boku przechodzące przez ich środek
10 lip 14:35
TOmek: dziekuje, wszystko juz jest jasne
10 lip 14:38
ICSP: wszystko oprócz wyniku
10 lip 15:05
TOmek: dokładnie, dobrze by było, zeby jakiś PRO zrobił te zadanko
10 lip 15:10
ICSP: ale to jest zadanie dla ciebie

My chcemy ci pomóc sie rozwinąć. Oczywiście jakiś PRO może
podać odpowiedzi bo jestem pewien że ktoś już to rozwiazał
10 lip 15:33
Vax: | | 8√21 | | 6√3 | |
Jeżeli się nigdzie nie pomyliłem, to L = |
| oraz P = |
| |
| | 7 | | 7 | |
Pozdrawiam.
10 lip 15:59
ICSP: No to masz już poprawne odpowiedzi

Teraz wystarczy że znajdziesz sposób rozwiązania
10 lip 16:00
Jack:
jeszcze to pierwsze zadanie, można je było zrobić np. przez podobieństwo
10 lip 16:51
TOmek:

2x=a−b
a+b=2c
| | c | |
//wiemy ,ze |
| =x ⇒2x=c ⇒ |
| | 2 | |
2x=a−b ⇒ c=a−b ⇒ a=c+b
| | c | |
a+b=2c ⇒ c+b+b=2c ⇒ 2b=c ⇒ b= |
| |
| | 2 | |
ramię trapezu jest 2 razy dłuższe od mniejszej podstawy
2x=a−b ⇒ b=−2x+a
| | c | | c | | 3c | |
a+b=2c⇒a−2x+a=4x ⇒ 2a=6x /:2 ⇒ a=3x ⇒(wiemy |
| ) ⇒ a=3* |
| ⇒a= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
teraz spróbujmy wyrazić x za pomocą "c"
| | 3c | | c | | 2c | |
2x=a−b ⇒ 2x= |
| − |
| = |
| =c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2x=c (przynajmniej wiem ,ze obliczenia się zgadzają)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie mam pojecia jak te
c obliczyc.... prosze o wskazowki..
10 lip 17:45
TOmek:
10 lip 18:04
Jack:
Jeśli oprócz danych na rys. nic więcej nie ma, to "c" nie da się wyliczyć. Mogą być przecież
różne trapezy w zależności od "c" − trapezy podobne.
(nie czytałem dokładnie poprzednich wpisów − może o tym trapezie jednak coś więcej wiadomo)
10 lip 19:01
TOmek: Okrąg jest opisanym na trapiezie i promien tego okregu ma 1cm, jednak nie wiem jak uzyc tej
informacji.
10 lip 19:03
ICSP: Oblicz przekątną trapezu x twierdzenia cosinusów. Następnie ułóż trójkąt prostokątny z
przekątną wysokością oraz częścią dłuższej podstawy. Jeśli wszystko dobrze wyliczysz z tego
trójkąta będziesz wstanie wyliczyć c. Później to już łatwizna.
10 lip 19:05
Vax:

Ja to wyliczyłem zauważając, że promień okręgu opisanego na trójkącie BDC jest równy promieniu
okręgu opisanego na trapezie ABCD
10 lip 19:17
TOmek: d−przekątna trapezu
| | 1 | | 3c | |
d2=a2+c2−2ac |
| // a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
d
2=h
2+(a−x)
2
myslisz ,ze z tego dam rade wyliczyc?
10 lip 19:17
TOmek: te zadanie znacznie przewyzsza poziom maturki rozszerzonej ...
10 lip 19:20
ICSP: nie to zadanie jest na poziomie matury rozszerzonej. Jednak widzę ze nie możesz sobie z nim
poradzić:0 Chociaż tamto z udowodnieniem zrobiłeś?
10 lip 20:49
Trivial: Hello.
10 lip 20:58
ICSP: Proszę
Trivial przyszedł

Jedyny temat na forum w którym coś się dzieje. Trivialku nie
znasz przypadkiem jakiejś metody itteracyjnej?
10 lip 20:59
Trivial: Które zadanie rozwiązujecie, bo nie czytałem całego topicu.
10 lip 21:00
ICSP: tzn są dwa nie rozwiązane.
Oblicz:
sin10
o * cos20
o * cos40
o
oraz
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego kąt ostry ma miarę
60o a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm.
Z tym drugim Tomek sobie chyba nie poradził a z pierwszym się mierzy. Jak chcesz możesz zrobić
drugie
10 lip 21:01
Trivial: Widzę, że bez kartki się nie obejdzie tym razem.
10 lip 21:03
ICSP: Trivial, a moje pytanko?
10 lip 21:05
Trivial: Jakie pytanko?
10 lip 21:06
Godzio:
Ten pierwszy to
TOmek kilka razy robił, tak to jest jak się idzie działami po kolei i
zapomina się poprzednie ... Trzeba mieszać
10 lip 21:06
ICSP: "Trivialku nie
znasz przypadkiem jakiejś metody itteracyjnej?"
10 lip 21:08
Trivial: Aha, nie.

Znam tylko iteracyjną metodę pierwiastkowania.
10 lip 21:08
ICSP: Itteracyjna metoda pierwiastkowania? Czego ona dotyczy?
10 lip 21:09
Trivial: Pierwiastkowania.
10 lip 21:11
Trivial: Możesz sobie obliczyć np. przybliżoną wartość √3, itd.
10 lip 21:11
ICSP: yyy nie łatwiej na kalkulatorze?
Jeśli się nie mylę to do tego się używa pochodnych?
10 lip 21:13
Trivial: Nie. Oczywiście, że łatwiej, ale jak się nie ma kalkulatora pod ręką, to można sobie wyliczyć
szybko.
10 lip 21:14
ICSP: To jak to się robi?
10 lip 21:15
Vax: ICSP chodzi o nie korzystanie z kalkulatora, z kalkulatorem nie ma zabawy

Ja osobiście
do tego typu zadań stosuję metodę bisekcji, przystępnie opisali jej działanie na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_r%C3%B3wnego_podzia%C5%82u
Jeżeli szukamy przybliżenia wartości
√3, to wystarczy zastosować daną metodę dla wielomianu
W(x) = x
2−3, zaczynając np od przedziału [1;2]

Pozdrawiam.
10 lip 21:16
Trivial:
Żeby wyliczyć
√a trzeba kilka razy przeiterować.
Gdzie x
0 zgadujemy (nie ma znaczenia czy trafimy, po kilku iteracjach i tak dostaniemy
poprawną odpowiedź − przybliżenie).
10 lip 21:16
ICSP: nie łapię:(
10 lip 21:19
Trivial:
Przykład.
Będziemy liczyć
√2.
a = 2, x
0 zgadujemy, np. 1.5:
| | 1 | | 2 | |
x1 = |
| (1.5 + |
| ) = 0.75 + 0.66 = 1.41 |
| | 2 | | 1.5 | |
oma!
10 lip 21:21
Trivial: Jeżeli potrzebujemy dokładniejszego przybliżenia przechodzimy przez proces jeszcze raz.
| | 1 | | 2 | |
x2 = |
| (1.41 + |
| ) = ... |
| | 2 | | 1.41 | |
10 lip 21:23
ICSP: Nadal nie łapię:( skąd wiedziałeś że po 1,5 jest prawidłowy wynik?
10 lip 21:25
Trivial:
Nie wiedziałem.

No to weźmy np. 2.
a=2, x
0=2;
| | 1 | | 2 | | 1 | |
x1 = |
| (2 + |
| ) = |
| *3 = 1.5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2 = ... = 1.41.
10 lip 21:26
ICSP: Dziwne:( Może kiedyś to zrozumiem

Co z tymi zadaniami?
10 lip 21:27
TOmek: przyznam się ,ze w trygonometrii skupiłem sie głownie na równaniach trygonometrycznych, więc
raczej nie dam rady zrobić tego zadania, a co do tego z planimetrii, poddaje sie.. cały dzien
straciłem na te zadanie i nadal nic nie drgnęło.
10 lip 21:29
Trivial:
Mogę spróbować to z trygonometrią. Na trapezy jakoś nie mam ochoty...
10 lip 21:29
ICSP: no dobrze. Zrobię to zadanie z trapezem a Trivial postara się zrobić zadanie z
trygonometrii. Vax i Godzio wymyślą ci kolejne zadania.
10 lip 21:31
TOmek: Godzio, mieszać działy będę juz niedługo, zakupiłem parę ksiazek z zadaniami tylko i wyłącznie
z matur rozszerzonych, lecz na razie męcze kiełbase
10 lip 21:32
TOmek: akurat zadań to ja mam pod dostatkiem, ale dziekuje ,ze się o mnie martwisz
10 lip 21:33
Godzio:
Trivial To jest metoda "siecznych" może ? Robiłem coś nią kiedyś, a nie jestem pewien czy
to to samo .
10 lip 21:44
ICSP:

to wszystko jest styczne

Proszę nie bijcie za ten rysunek:(
Wyszło troszkę na to że okręgi są współśrodkowe:( no ale troszkę źle to narysowałem.
|AD| = c
|AB| + |DC| = 2c
OBW = 4c
P = c|EC|
| | √3 | |
różowy kąt ma 60o zatem oczywiste jest że h = |
| c |
| | 2 | |
Teraz rozpatrzmy trójkąt AOC układamy w nim twierdzenie cosinusów
kąt AOC = 120
o oraz |OA\ = |OC| = 1
|AC|
2 = 1 + 1 − 2cos120
o
|AC|
2 = 2 − (−1)
|AC|
2 = 3
|AC| =
√3
Teraz rozpatrujemy trójkąt ACE
c
2 + h
2 = |AC|
2
| | 2√21 | | √3 | | 6√7 | |
P = ( |
| )2 * |
| = |
| |
| | 7 | | 2 | | 7 | |
10 lip 21:46
Trivial:
Godzio to jest algorytm Newtona−kogoś.
10 lip 21:47
Trivial:
x = sin10
ocos20
ocos40
o
| | α−β | | α+β | |
sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
α−β = 20
o
α+β = 40
o → β = 40
o − α
2α = 60
o
α = 30
o
β = 10
o
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| (sin30o − sin10o)cos40o = |
| ( |
| − sin10o)cos40o = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| cos40o − |
| sin10ocos40o. |
| | 4 | | 2 | |
α−β = 20
o
α+β = 80
o → β = 80
o − α
2α = 100
o
α = 50
o
β = 30
o
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin10ocos40o = |
| (sin50o − sin30o) = |
| sin50o − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| cos40o − |
| ( |
| sin50o − |
| ) = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| cos40o − |
| sin50o − |
| = |
| (cos40o − sin50o) − |
| . |
| | 4 | | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | |
sin50
o = sin(90
o−40
o) = cos40
o.
Coś mi się zdaje, że jest jakaś prostsza droga.
10 lip 22:00
ICSP: | | cos10o | |
yyy przemnóż przez |
| |
| | cos10o | |
10 lip 22:02
TOmek: hoho, te zadanie z trygonometrią, przesada
10 lip 22:04
Trivial: | | sin80o | |
Wcześniej tak robiłem, ale się zawiesiłem jak otrzymałem |
| .  |
| | 8cos10o | |
10 lip 22:04
Trivial: Metody dookoła świata i tak są lepsze.
10 lip 22:05
ICSP: no nie gadaj. sin80o = cos10o. Na tym sie zawiesiłeś?
10 lip 22:05
Basia:
Trivial dlaczego się "zawiesiłeś" ?
cos10 = cos(90−80) = sin80
10 lip 22:07
Trivial:
Ostatnio takie zadania rozwiązywałem rok temu.
10 lip 22:07
TOmek: ICSP: a skąd wiesz ,ze AOC=120?
10 lip 22:08
Trivial: Tak wiem
Basiu, wpadłem na to w moim rozwiązaniu dookoła świata (pod koniec). Nie chciało
mi się już usuwać i od nowa robić więc wysłałem.
10 lip 22:08
10 lip 22:10
Trivial: Tak w ogóle to jest literówka w tym moim jakże genialnym rozwiązaniu.

Pod koniec zamiast −
powinien być +, ale wynik dobry.
10 lip 22:10
TOmek: Dziekuje ICSP
10 lip 22:12
ICSP: Nie ma za co
Godzio albo
Vax podali już zadanka?
10 lip 22:14
TOmek: ja już nie chce od Was zadań, mam niemiłe doświadczenie po dzisiejszym dniu

10 lip 22:21
ICSP: ej nawet z pazdro nie zaczęliśmy
10 lip 22:26