matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: rysunekNa płaszczyźnie z układem współrzędnych dane sa punkty A i B oraz proste k i l tworzące z prostą o równaniu y=0 kąty o równych miarach(patrz rysunek). a) wyznacz równania prostych k i l b)Oblicz tangens kąta β A=(4,4) B=(−5,2)
9 lip 19:46
rumpek: Musisz wszystkie zadania z kiełbasy wrzucać na forum ? A nie robić "kilka dni" samemu, aż się uda emotka? Lub czytać o tym co można wykorzystać w danym zadaniu. a) https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html b) https://matematykaszkolna.pl/strona/1228.html
9 lip 20:01
TOmek: czas, ucieka matura tuż, tuż, nie ma miejsca na zastuj...
9 lip 20:07
TOmek: nadal nie wiem jak to zrobić...
9 lip 20:11
rumpek: Zrobię a) na szybko bo coś za mocno "pioruny walą" koło mojego bloczku No to tak: Masz proste "k i l". Prosta k załóżmy, że jest rosnąca, czyli jej a > 0 (a) i przechodzi przez punkt A(4,4). Prostą "l" załóżmy, że jest malejąca czyli a<0 (−a) i przechodzi przez punkt B(−5,2). Kluczowym w tym zadaniu jest wykorzystanie wiedzy z: https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html. Wpierw jednak oznaczmy sobie jakoś równania tych prostych: Prostą "k" jako np.: y = ax + b, natomiast prostą "l" jako: y = a'x + b'. Korzystając z tego linka wyżej mamy: a = tgα (to wiadome). Natomiast dla prostej "l − tej malejącej" mamy tg(180o − α) [naprawdę to na rysunku te kąty to: β + α]. Dobra to teraz czas na wzory redukcyjne tg(180o − α) = −tgα = −a. Czyli a' = −a. Kolejna obserwacja kluczowa to to, że mają wspólne miejsce zerowe. Czyli mamy:
axo + b = 0  
−a'xo + b' = 0
Podstawiając jedno pod drugie mam: axo + b = −a'xo + b' Zamieniam stronami: 2axo = b' − b / : 2
 b' − b 
xo =

2a 
To teraz pozostało podstawić to xo do (axo + b = 0 albo −a'x + b' = 0) więc:
 b' − b 
a *

+ b = 0
 2a 
b' − b 

+ b = 0 / * 2
2 
b' − b + 2b = 0 b' + b = 0 b' = −b Mamy kolejną przydatną informację, że b' = −b czyli mamy równania prostych: k: y = ax + b l: y = −ax − b Podstawiasz pod punkty i mam rozwiązanie emotka
9 lip 20:17
rumpek: mamy*, matura tuż tuż? Jakie ty już działy zrobiłeś?
9 lip 20:19
TOmek: o kurcze, dziekuje
9 lip 20:19
TOmek: wszystkie, teraz sie biore za trudniejsze zadania.
9 lip 20:20
rumpek: Wszystkie? Czyli stereometria, prawdopodobieństwo ? Trudniejsze zadania? Jakim ty systemem jedziesz ?
9 lip 20:21
TOmek: Ja za matme wziąłem się prawie rok temu, wszystkie działy mam ogarniete na nawet niezłym poziomie,( prawdopodobieństwo i logarytmy troche mniej), Jedynie prawdopodobieństwo cięzko mi weszło do głowy(ale jak robiłem zadanie z najnowszej matury to wyszło mi dobrze) Nie chce być jakimś 'koksem' z matmy, co robi każde zadania, ja chce tylko mieć jak najwiecej procent z matury rozszerzonej. emotka
9 lip 20:27
rumpek: No zadań takich jak w kiełbasie w ogóle nie dają, jedynie ze stereometrii czasami. Tak się składa, że mam "kiełbasy książkę" i tam jest inny rysunek niż twój I nawet proste są podpisane, więc będziesz musiał zmienić trochę oznaczeń
9 lip 20:31
ICSP: ja bez praktycznie bez nauki z rozszerzonej miałem 80% więc nie musisz wcale robić zadań żeby mieć dużo procent z rozszerzenia.
9 lip 20:32
ICSP: a która to część Kiełbasy?
9 lip 20:32
rumpek: "zielona" czyli druga emotka
9 lip 20:34
ICSP: a która strona jeśli można spytaćemotka
9 lip 20:35
ICSP: 58?
9 lip 20:35
rumpek: Oznaczenia do tego poprawionego to: k: y = ax + b l: y = a'x + b' tgα = a a' = −a czyli: k: y = ax + b l: y = −ax − b Pod y = ax + b podstawiasz A(−5,2) Pod y = −ax − b podstawiasz B(4,4)
9 lip 20:37
TOmek: no ale ja nie jestem, jakims wielkim talentem matematycznym, więc musze porządnie, sumiennie pracować.. emotka Co do ksiązki kiełbasy, nie zgadzam sie z Tobą. Jest to jedna z nielicznych ksiązek, która jest sprawdzona przez wielkie grono osób, które pozytywnie sie o niej wypowiadali. Moj kumpel przygotowywał sie tyko na kiełbasie i napisał swietnie maturke emotka
rumpek: Tak emotka
TOmek: tak 58
rumpek: Oficyny są dobre emotka Poza tym na razie nie robię w ogóle zadań, tylko przeglądam te forum emotka Coś myślę, że tak do końca lipca będę umiał dość dobrze kombinatorykę, a do września stereometrie. Za prawdopodobieństwo wezmę się we wrześniu i idę na maturkę emotka
9 lip 20:39
TOmek: każdy ma swoj plan.
9 lip 20:42
ICSP: więc Tomku prosze oto zadanko dla ciebie: Oblicz wartość wyrażenia: sin10o * cos20o * cos40o Pamiętaj aby nie pominąć żadnego toku rozumowania gdyż może to skutkować odjęciem punktów.
9 lip 20:44
rumpek: TOmek to masz tak dla powtórki: Wiedząc, że trójkąt równoramienny ABC gdzie boki AC oraz BC są sobie równe, a ponadto miara kąta ∡ACB wynosi 2 alfa. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równoramienny ma długość r. Oblicz długość boków ABC. Banalne zadanko emotka
9 lip 20:45
ICSP: wiem że banalne ale tak na rozgrzewkę mu dałem.
9 lip 20:47
rumpek: Że banalne to mówiłem − pisałem o swoim emotka
9 lip 20:48
TOmek: sin10 * cos20 * cos40 jakaś podpowiedź?
9 lip 20:55
ICSP: nie ma podpowiedziemotka Sam musisz wpaść na rozwiązanie. Wtedy gwarantuje ci że zapamiętasz sposób robienia takich zadań do końca życia.
9 lip 20:59
rumpek: ICSP chyba zrobiłem, i podpowiedź dla TOmka (nie wiem czy dobra) to wykorzystałem
 1 
sin2α = 2sinαcosα, a wynik

nie wiem czy dobry
 8 
9 lip 21:00
rumpek: Dobra uciekam bo coraz mocniej "błyskawice dają" emotka
9 lip 21:01
ICSP:
 1 
brawo rumpkuemotka Odp.

jest poprawną odpowiedzią.
 8 
9 lip 21:04
ICSP: Ja też uciekam. Muszę jeszcze dziś przejść minimum jedną misję. Będę później.
9 lip 21:05
TOmek: rysunekdobra to pierw zajme sie zadanie rumpka: troche mi obrazek nie wyszedł
 1 
P=

x2*sin2α
 2 
 2P x2*sin2α 
r=

=

=
 a+b+c 2x+2a 
 a 
sinα=

/x
 x 
sinα*x=a
x2*sin2α 

=r wyznaczamy "x" dobrze?
2x+2(sinα*x) 
9 lip 21:08
rumpek: Nie wiem nie mam odpowiedzi i nie chce mi się liczyć ale można łatwiej emotka Poza tym kiedyś już dodawałeś to zadanie https://matematykaszkolna.pl/forum/64074.html dlatego je umieściłem
9 lip 21:13
TOmek: cwaniak ale na oko dobrze jest?
9 lip 21:18
rumpek: rysunekKiedyś je robiłeś powinieneś pamiętać. Ja zrobiłbym sposobem całkiem innym: No i teraz patrzę na h i x, chcę te oznaczenia otrzymać więc:
 a a 
tgα =

⇒ h =

h tgα 
 a a 
cosα =

⇒ x =

x cosα 
Wzory które wykorzystam to:
 1 
P =

* 2a * h
 2 
 2P 
r =

a + b + c 
Łatwo zauważyć, że ten drugi wzór ma w mianowniku obwód który mogę oznaczyć literką p.
 2P 
r =

/ * p
 p 
rp = 2P / : 2
 p 
P =

* r
 2 
Więc tylko przyrównam te pola
p 1 

* r =

* 2a * h
2 2 
 a 
2a + 2 *

cosα 
 1 a 

* r =

* 2a *

2 2 tgα 
 a a 
(a +

) * r = a *

cosα tgα 
 1 a2 
(1 +

) * r * a =

/ : 2
 cosα tgα 
 1 a 
r * (1 +

) =

/ * tgα
 cosα tgα 
 1 
a = tgα * r * (1 +

)
 cosα 
Jak mam "a" to mogę zdziałać cuda jednak tych cudów nie chce mi się pisać i podam tylko odpowiedzi emotka
 1 
2a= 2tgαr (1 +

)
 cosα 

1 
rtgα(1 +

)
 cosα 

x =

cosα 
No i mam takie odpowiedzi no i błędu u siebie nie widzę emotka Jednakże, Kiełbasa jak to bywa podaje inne odpowiedzi np.: Podstawa:
2r 

1 
tg(45o

α)
 2 

Ramię:
r 

1 
tg(45o

α) * sinα
 2 

Ale on tu wykorzystał dwusieczne, nie wiem po co ale luz emotka Także myślę, że błędu nie popełniłem emotka a kiełbasa to kiełbasa emotka zawsze jakieś trudniejsze sposoby znajdzie emotka
9 lip 21:43
TOmek: emotka
9 lip 21:57
ICSP: Hodzio jak wróci to zapewne się tym zadaniem zainteresuje. On lubi właśnie takie działanie na literkach a nie na liczbach.
9 lip 21:58
ICSP: Godzio oczywiście.
9 lip 21:59
ICSP: To może coś takiego: W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego kąt ostry ma miarę 60o a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm.
9 lip 22:04
rumpek: ICSP dla mnie to zadanie?emotka Jak dla mnie to zrobię je jutro, bo zaraz szykuję się do spania, bo o 5 trzeba wstaćemotka. Zadanie nie wydaje się trudne, skorzystałbym przede wszystkim z : https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html Pierwsza zależność, no i oczywiście jakieś tam zależności sinusów cosinusów itp. emotka Ale to trzeba zadanie zrobić emotka
9 lip 22:11
ICSP: Zadanie dla Tomkaemotka Przecież to jego temat Niech ma troszkę trudniejsze zadania.
9 lip 22:12
Vax: ICSP ten promień na pewno odnosi się do okręgu opisanego, a nie wpisanego ?
9 lip 22:19
Vax: edit// A ok, może być i tak emotka
9 lip 22:21
ICSP: na pewnoemotka
9 lip 22:25
TOmek: rysunekwiem ,zajebisty obrazek 180−60=120 12+12=c2 c=2
 a−b 
x=

2 
 x 
cos60=

/*c
 c 
cos60*c=x
 2 
x=

2 
 h 
sin60=

/*c
 c 
sin60*c=h
3 

*2=h
2 
 6 
h=

2 
teraz korzystamy z takiej zaleznosci https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html układ równań b+a=2c
 a−b 
x=

2 
b+a=22⇒a=22−b
2 a−b 

=

/*2 ⇒2=22−b−b⇒ 2b=−2+22
2 2 
2b=2
 2 
b=

2 
liczę teraz "a"
2 

+a=22 /2
2 
2a=32
 32 
a=

2 
czyli mam dane liczę obw.
 2 
b=

2 
 32 
a=

2 
c=2
 32 2 
Obw=

+2*2+

=42
 2 2 
jaki masz tam wyniki
10 lip 12:26
TOmek: rysuneki odrazu mam pytanie, bo znam taką zależność ,ze jak okrąg jest wpisany w czworokąt to trójkąt (ten na obrazku) jest prostokątny, lecz jak to udowodnić
10 lip 12:28
ICSP: między czerwonymi prostymi nie ma kąta prostego
10 lip 12:29
TOmek: what?
10 lip 12:33
ICSP: całe rozumowanie źle .
10 lip 12:34
ICSP: rysunekwedług ciebie zależności w takim trapezie wyglądają następująco. Teraz pytanie do ciebie: Ile będą miały kąty przy podstawie oraz przy wierzchołku skoro czerwone odcinki są identyczne?
10 lip 12:36
TOmek: pamietam ,ze kiedyś pytałem sie kogoś z górnej półki i mi przytaknął ,ze tak zawsze jest, albo pomyliłem to z czymś innym.. znasz jakies podobne twierdzenie? P.S zaraz zrobie od początku te zadanie, ale pierw chce to wytłumaczyć
10 lip 12:37
ICSP: możliwe że to twierdzenie jest prawdziwe dla trapezu nierównoramiennego ale pewien nie jestem. Osobiście stawiałbym na trapez prostokątny.
10 lip 12:40
TOmek: rysunek180+α+β=360
10 lip 12:40
ICSP: α i β − kąty wierzchołkowe. Czyli są sobie równe co znaczy że mają po 90o. Czyli ta figura to kwadrat.
10 lip 12:42
TOmek: myśle,ze masz racje,iz ta zalezność którą podałem występuje tylko w trapiezie prostokątnym.
10 lip 12:45
ICSP: ktoś to najwyżej potwierdzi późniejemotka Ty masz chyba fajne zadanko do rozwiązaniaemotka
10 lip 12:47
TOmek: zaraz będę robił, na nowo emotka
10 lip 12:47
TOmek: rysunek180−60=120o wiemy ,że
 1 1 
(

h)2+(

a)2=12
 2 2 
 a−b 
x=

⇒ 2x=a−b
 2 
a+b=2c
 x 1 1 
cos60=

*c=x ⇒ x=

*c
 c 2 2 
 h 
sin60=

c 
 h 
tg60=

x 
 x 
ctg60=

h 
Z zależnosci trójkątów 30,60,90 mamy 2c=x h=x3 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
 h 
tg60=

x 
 h 
3=

x 
 h 3h 
x=

=

3 3 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− h=x3
 3h 
x=

3 
−−−−−−−−−−−−−−−− 2x=a−b a+b=2c /wiemy ,ze 2c=x 2x=a−b a+b=x potrzebuje wskazówki..
10 lip 13:26
TOmek:
 1 
wiemy jeszcze ,ze

h=r(promien okregu wpisanego)
 2 
 2P 
r=

P− pole czworokąta
 2c+a+b 

(a+b)*h 

2 

r=

2c+a+b 
teraz moge to wykorzystac
10 lip 13:31
TOmek: czekajcie mam pomysł, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak znacie łatwiejsze sposoby pisac
10 lip 13:32
TOmek: dupa...
10 lip 13:34
rumpek: Mi tam wynik wyszedł jakiś. W mianowniku coś z 7 a w liczniku pamiętam, że chyba coś z 21 było ale to dzisiaj o 6 robiłem także mogłem coś pokręcić, a wyniku nie zapisałem
10 lip 13:36
TOmek: trudne zadanko.. jak na razie wypisałem tylko wszystkie dane, najgorsze ,ze zadnego układu równań nie mogę ukrecic, by wreszcie cos wyszło na czysto
10 lip 13:37
rumpek: na co ci układ równań? Jak robiłem rano to na pewno wykorzystałem twierdzenie cosiunusów, i o tym co pisałem wyżej z zależności: 2c = a + b itp.. sin60o oraz cos60o ...
10 lip 13:39
TOmek: c=a−b a+b=2c wychodzi z tego ,ze c=2b czyli ramie "c" jest 2 razy krótsze od podstawy 'b'
10 lip 13:41
TOmek: racja, przeciez tw. cosinusów i zadanie rozwiązane.. tylko juz nie mam siły liczyc ..
10 lip 13:41
rumpek: no nie tylko twierdzenie cosiunusów ... tylko coś jeszcze ...Zadanie jest dość proste
10 lip 13:47
TOmek: banalne jest przeciez
10 lip 13:49
rumpek: Skoro takie banalne to mogłeś zrobić je dobrze za pierwszym podejściem a tu trzy próby i zero pomysłu z "Twojej strony" ...
10 lip 13:51
TOmek: smieszy mnie te Twoje "banalne jest" , 'łatwe to jest', fajnie ,ze jestes dobry z matmy, ale to nie znaczy ,ze musisz sie wywyszać. Bierz przykład z Ety, Jacka, Godzia oni motywują do pracy, Ty przeciwnie, upokazasz. Koniec
10 lip 13:53
rumpek: że banalne to ty napisałeś... Ja odpowiedziałem − skoro takie łatwe to czemu nie rozwiązałeś?
10 lip 13:55
Vax: rysunekICSP Wracając do tego co napisał TOmek z kątem prostym w trapezie równoramiennym, to ma on racje, zauważ, że w trapezie równoramiennym kąty przy tej samej podstawie są równej długości, dodatkowo środek okręgu wpisanego wyznaczony jest oczywiście przez dwusieczne kątów czworokąta, teraz korzystając z tego, że suma miar kątów w czworokącie wynosi 360* mamy: 4α+4β = 360 /:4 ⇔ α+β = 90* czyli istotnie kąt DOA = kąt BOC = 180−(α+β) = 90* emotka Pozdrawiam.
10 lip 13:56
Vax: Oczywiście kąty są tej samej miary, a nie długości, literówka
10 lip 13:57
TOmek: tylko własnie nie wiem, czy ten pierwszy wynik jest dobry. Dobrze by było, gdyby ICSP podał by, bym mógł sprawdzić
10 lip 13:58
rumpek: emotka TOmek a powiem ci tyle, że wcale nie jestem dobry z matmy, mam jeszcze większe problemy niż ty emotka
10 lip 13:58
ICSP: Pierwszy wynik jest zły.
10 lip 14:09
ICSP: Vax przez dwusieczne, tu moje pytanie czy promień okrągu opisanego jest dwusieczną kąta?
10 lip 14:11
rumpek: ICSP wynik to jakiś taki z 7 w mianowniku i chyba 21 gdzieś tam? Bo nie pamiętam już dokładnego emotka
10 lip 14:11
TOmek: Vax czyli w trapezie prostokątnym ,gdzie jest wpisany okrag, to takze występuje trójkąt prostokątny?
10 lip 14:15
Vax: ICSP, nie rozumiem pytania, promień okręgu wpisanego w trapez jest odległością środka okręgu (wyznaczonego przez punkt przecięcia dwusiecznych kątów danego trapezu) od dowolnego boku, dodatkowo próbując przekonać TOmka, że nie ma racji, napisałeś, że kąty AOB i COD są wierzchołkowe, stąd by wynikało, że dany trapez musi być kwadratem, ale to nie jest prawda, przecież punkty A,O,C ani B,O,D nie są współliniowe..
10 lip 14:15
Vax: TOmek tak, w trapezie prostokątnym również w tamtym miejscu występuje kąt prosty co można dowieść w identyczny sposób emotka Pozdrawiam.
10 lip 14:16
Vax: Aha, ICSP promień okręgu OPISANEGO na trapezie jest równy odległości środka danego okręgu od któregoś z wierzchołków, ale zauważ, że środek okręgu wpisanego jest wyznaczony przez dwusieczne kątów, a środek okręgu opisanego, przez środkowe emotka
10 lip 14:18
ICSP: wiec gdzie jest błąd w rozumowaniu Tomka. Wyliczył długość ramienia z twierdzenia Pitagorasa. Jednak albo policzył źle(co jest niemożliwe bo sprawdzałem nie raz) albo jest gdzieś właśnie błąd w rozumowaniu. Ja nie potrafie tego błędu znaleźć.
10 lip 14:19
ICSP: czyli w tym zadaniu tamten kąt nie jest prosty?
10 lip 14:20
Vax: Błąd leży w tym, że TOmek przyjął środek okręgu wpisanego za środek okręgu opisanego, skąd całe zamieszanie emotka
10 lip 14:21
Vax: W dowolnym trójkącie prostokątnym jak i równoramiennym tamten kąt jest prosty, czego dowód pokazałem wcześniej..
10 lip 14:22
Vax: trapezie*
ICSP: to o to chodziemotka
TOmek: rysuneko to chodzi? prawda?
10 lip 14:32
TOmek: skopałem, ten obrazek, juz wiem o co chodzi..
10 lip 14:35
Vax: Środek okręgu opisanego jest wyznaczony przez punt przecięcia symetralnych boków, czyli przez proste prostopadłe do boku przechodzące przez ich środek emotka
10 lip 14:35
TOmek: dziekuje, wszystko juz jest jasne
10 lip 14:38
ICSP: wszystko oprócz wyniku
10 lip 15:05
TOmek: dokładnie, dobrze by było, zeby jakiś PRO zrobił te zadanko emotka
10 lip 15:10
ICSP: ale to jest zadanie dla ciebieemotka My chcemy ci pomóc sie rozwinąć. Oczywiście jakiś PRO może podać odpowiedzi bo jestem pewien że ktoś już to rozwiazał
10 lip 15:33
Vax:
 821 63 
Jeżeli się nigdzie nie pomyliłem, to L =

oraz P =

7 7 
Pozdrawiam.
10 lip 15:59
ICSP: No to masz już poprawne odpowiedziemotka Teraz wystarczy że znajdziesz sposób rozwiązaniaemotka
10 lip 16:00
Jack: jeszcze to pierwsze zadanie, można je było zrobić np. przez podobieństwo emotka
10 lip 16:51
TOmek: rysunek2x=a−b a+b=2c
 c 
//wiemy ,ze

=x ⇒2x=c ⇒
 2 
2x=a−b ⇒ c=a−b ⇒ a=c+b
 c 
a+b=2c ⇒ c+b+b=2c ⇒ 2b=c ⇒ b=

2 
ramię trapezu jest 2 razy dłuższe od mniejszej podstawy 2x=a−b ⇒ b=−2x+a
 c c 3c 
a+b=2c⇒a−2x+a=4x ⇒ 2a=6x /:2 ⇒ a=3x ⇒(wiemy

) ⇒ a=3*

⇒a=

2 2 2 
−−−−−−−−−−−−−−− teraz spróbujmy wyrazić x za pomocą "c"
 3c c 2c 
2x=a−b ⇒ 2x=

=

=c
 2 2 2 
2x=c (przynajmniej wiem ,ze obliczenia się zgadzają) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− nie mam pojecia jak te c obliczyc.... prosze o wskazowki..
10 lip 17:45
TOmek:
10 lip 18:04
Jack: Jeśli oprócz danych na rys. nic więcej nie ma, to "c" nie da się wyliczyć. Mogą być przecież różne trapezy w zależności od "c" − trapezy podobne. (nie czytałem dokładnie poprzednich wpisów − może o tym trapezie jednak coś więcej wiadomo)
10 lip 19:01
TOmek: Okrąg jest opisanym na trapiezie i promien tego okregu ma 1cm, jednak nie wiem jak uzyc tej informacji.
10 lip 19:03
ICSP: Oblicz przekątną trapezu x twierdzenia cosinusów. Następnie ułóż trójkąt prostokątny z przekątną wysokością oraz częścią dłuższej podstawy. Jeśli wszystko dobrze wyliczysz z tego trójkąta będziesz wstanie wyliczyć c. Później to już łatwizna.
10 lip 19:05
Vax: rysunekJa to wyliczyłem zauważając, że promień okręgu opisanego na trójkącie BDC jest równy promieniu okręgu opisanego na trapezie ABCD emotka
10 lip 19:17
TOmek: d−przekątna trapezu
 1 3c 
d2=a2+c2−2ac

// a=

2 2 
 3c 3c 
d2=(

)2+c2

*c
 2 2 
 9c2 3c2 
d2=

+c2

4 2 
 7c2 
d2=

4 
 7c 
d=

2 
d2=h2+(a−x)2 myslisz ,ze z tego dam rade wyliczyc?
10 lip 19:17
TOmek: te zadanie znacznie przewyzsza poziom maturki rozszerzonej ...
10 lip 19:20
ICSP: nie to zadanie jest na poziomie matury rozszerzonej. Jednak widzę ze nie możesz sobie z nim poradzić:0 Chociaż tamto z udowodnieniem zrobiłeś?
10 lip 20:49
Trivial: Hello. emotka
10 lip 20:58
ICSP: Proszę Trivial przyszedł Jedyny temat na forum w którym coś się dzieje. Trivialku nie znasz przypadkiem jakiejś metody itteracyjnej?
10 lip 20:59
Trivial: Które zadanie rozwiązujecie, bo nie czytałem całego topicu.
10 lip 21:00
ICSP: tzn są dwa nie rozwiązane. Oblicz: sin10o * cos20o * cos40o oraz W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego kąt ostry ma miarę 60o a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm. Z tym drugim Tomek sobie chyba nie poradził a z pierwszym się mierzy. Jak chcesz możesz zrobić drugie
10 lip 21:01
Trivial: Widzę, że bez kartki się nie obejdzie tym razem. emotka
10 lip 21:03
ICSP: Trivial, a moje pytanko?
10 lip 21:05
Trivial: Jakie pytanko?
10 lip 21:06
Godzio: Ten pierwszy to TOmek kilka razy robił, tak to jest jak się idzie działami po kolei i zapomina się poprzednie ... Trzeba mieszać emotka
10 lip 21:06
ICSP: "Trivialku nie znasz przypadkiem jakiejś metody itteracyjnej?"
10 lip 21:08
Trivial: Aha, nie. emotka Znam tylko iteracyjną metodę pierwiastkowania.
10 lip 21:08
ICSP: Itteracyjna metoda pierwiastkowania? Czego ona dotyczy?
10 lip 21:09
Trivial: Pierwiastkowania. emotka
10 lip 21:11
Trivial: Możesz sobie obliczyć np. przybliżoną wartość 3, itd.
10 lip 21:11
ICSP: yyy nie łatwiej na kalkulatorze? Jeśli się nie mylę to do tego się używa pochodnych?
10 lip 21:13
Trivial: Nie. Oczywiście, że łatwiej, ale jak się nie ma kalkulatora pod ręką, to można sobie wyliczyć szybko.
10 lip 21:14
ICSP: To jak to się robi?
10 lip 21:15
Vax: ICSP chodzi o nie korzystanie z kalkulatora, z kalkulatorem nie ma zabawy Ja osobiście do tego typu zadań stosuję metodę bisekcji, przystępnie opisali jej działanie na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_r%C3%B3wnego_podzia%C5%82u Jeżeli szukamy przybliżenia wartości 3, to wystarczy zastosować daną metodę dla wielomianu W(x) = x2−3, zaczynając np od przedziału [1;2] emotka Pozdrawiam.
10 lip 21:16
Trivial: Żeby wyliczyć a trzeba kilka razy przeiterować.
 1 a 
xn+1 =

(xn +

)
 2 xn 
Gdzie x0 zgadujemy (nie ma znaczenia czy trafimy, po kilku iteracjach i tak dostaniemy poprawną odpowiedź − przybliżenie).
10 lip 21:16
ICSP: nie łapię:(
10 lip 21:19
Trivial: Przykład. Będziemy liczyć 2. a = 2, x0 zgadujemy, np. 1.5:
 1 2 
x1 =

(1.5 +

) = 0.75 + 0.66 = 1.41
 2 1.5 
oma!
10 lip 21:21
Trivial: Jeżeli potrzebujemy dokładniejszego przybliżenia przechodzimy przez proces jeszcze raz.
 1 2 
x2 =

(1.41 +

) = ...
 2 1.41 
10 lip 21:23
ICSP: Nadal nie łapię:( skąd wiedziałeś że po 1,5 jest prawidłowy wynik?
10 lip 21:25
Trivial: Nie wiedziałem. No to weźmy np. 2. a=2, x0=2;
 1 2 1 
x1 =

(2 +

) =

*3 = 1.5
 2 2 2 
x2 = ... = 1.41.
10 lip 21:26
ICSP: Dziwne:( Może kiedyś to zrozumiem Co z tymi zadaniami?
10 lip 21:27
TOmek: przyznam się ,ze w trygonometrii skupiłem sie głownie na równaniach trygonometrycznych, więc raczej nie dam rady zrobić tego zadania, a co do tego z planimetrii, poddaje sie.. cały dzien straciłem na te zadanie i nadal nic nie drgnęło.
10 lip 21:29
Trivial: Mogę spróbować to z trygonometrią. Na trapezy jakoś nie mam ochoty...
10 lip 21:29
ICSP: no dobrze. Zrobię to zadanie z trapezem a Trivial postara się zrobić zadanie z trygonometrii. Vax i Godzio wymyślą ci kolejne zadania.
10 lip 21:31
TOmek: Godzio, mieszać działy będę juz niedługo, zakupiłem parę ksiazek z zadaniami tylko i wyłącznie z matur rozszerzonych, lecz na razie męcze kiełbase
10 lip 21:32
TOmek: akurat zadań to ja mam pod dostatkiem, ale dziekuje ,ze się o mnie martwisz emotka
10 lip 21:33
Godzio: Trivial To jest metoda "siecznych" może ? Robiłem coś nią kiedyś, a nie jestem pewien czy to to samo .
10 lip 21:44
ICSP: rysunekto wszystko jest styczne Proszę nie bijcie za ten rysunek:( Wyszło troszkę na to że okręgi są współśrodkowe:( no ale troszkę źle to narysowałem. |AD| = c |AB| + |DC| = 2c OBW = 4c P = c|EC|
 2c 
|AE| =

= c
 2 
 3 
różowy kąt ma 60o zatem oczywiste jest że h =

c
 2 
Teraz rozpatrzmy trójkąt AOC układamy w nim twierdzenie cosinusów kąt AOC = 120o oraz |OA\ = |OC| = 1 |AC|2 = 1 + 1 − 2cos120o |AC|2 = 2 − (−1) |AC|2 = 3 |AC| = 3 Teraz rozpatrujemy trójkąt ACE c2 + h2 = |AC|2
 3 
c2 +

c2 = 3
 4 
 12 
c2 =

7 
 221 
c =

7 
 821 
Obw =

7 
 221 3 67 
P = (

)2 *

=

7 2 7 
10 lip 21:46
Trivial: Godzio to jest algorytm Newtona−kogoś.
10 lip 21:47
Trivial: x = sin10ocos20ocos40o
 α−β α+β 
sinα − sinβ = 2sin

cos

2 2 
α−β 

= 10o
2 
α+β 

= 20o
2 
α−β = 20o α+β = 40o → β = 40o − α 2α = 60o α = 30o β = 10o
 1 1 1 
x =

(sin30o − sin10o)cos40o =

(

− sin10o)cos40o =
 2 2 2 
 1 1 
=

cos40o

sin10ocos40o.
 4 2 
α−β 

= 10o
2 
α+β 

= 40o
2 
α−β = 20o α+β = 80o → β = 80o − α 2α = 100o α = 50o β = 30o
 1 1 1 
sin10ocos40o =

(sin50o − sin30o) =

sin50o

2 2 4 
 1 1 1 1 
x =

cos40o

(

sin50o

) =
 4 2 2 4 
 1 1 1 1 1 
=

cos40o

sin50o

=

(cos40o − sin50o) −

.
 4 4 8 4 8 
sin50o = sin(90o−40o) = cos40o.
 1 
x =

.
 8 
Coś mi się zdaje, że jest jakaś prostsza droga. emotka
10 lip 22:00
ICSP:
 cos10o 
yyy przemnóż przez

emotka
 cos10o 
10 lip 22:02
TOmek: hoho, te zadanie z trygonometrią, przesada
10 lip 22:04
Trivial:
 sin80o 
Wcześniej tak robiłem, ale się zawiesiłem jak otrzymałem

. emotka
 8cos10o 
10 lip 22:04
Trivial: Metody dookoła świata i tak są lepsze.
10 lip 22:05
ICSP: no nie gadaj. sin80o = cos10o. Na tym sie zawiesiłeś?
10 lip 22:05
Basia: Trivial dlaczego się "zawiesiłeś" ? cos10 = cos(90−80) = sin80
10 lip 22:07
Trivial: Ostatnio takie zadania rozwiązywałem rok temu. emotka
10 lip 22:07
TOmek: ICSP: a skąd wiesz ,ze AOC=120?
10 lip 22:08
Trivial: Tak wiem Basiu, wpadłem na to w moim rozwiązaniu dookoła świata (pod koniec). Nie chciało mi się już usuwać i od nowa robić więc wysłałem. emotka
10 lip 22:08
10 lip 22:10
Trivial: Tak w ogóle to jest literówka w tym moim jakże genialnym rozwiązaniu. emotka Pod koniec zamiast − powinien być +, ale wynik dobry.
10 lip 22:10
TOmek: Dziekuje ICSP emotka
10 lip 22:12
ICSP: Nie ma za coemotka Godzio albo Vax podali już zadanka?
10 lip 22:14
TOmek: ja już nie chce od Was zadań, mam niemiłe doświadczenie po dzisiejszym dniu
10 lip 22:21
ICSP: ej nawet z pazdro nie zaczęliśmyemotka
10 lip 22:26