Kombinatoryka
helmut: zad 1 Rzucamy 2 razy kostkę do gry oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej .
zad 2 Z talii 52 kart na ile sposobów można wylosować 3 króle i 2 kiery
17 mar 15:49
helmut: nikt nie jest w stanie mi pomóc
17 mar 16:24
:P: już chwila.
17 mar 16:26
8: 1. |Ω|=6x6=36
A−wylosowano liczbę parzystą
za pierwszym razem może być cyfra od 1,2,...,6 a na drugim miejscu tylko liczby parzyste czyli
2,4,6
|A|= 6x3=18
P(A) =18/36 =0,5
17 mar 16:33
helmut: mogę się dowiedzieć dlaczego |A|= 6*3

?
17 mar 16:38
:P: 1017
rzucasz 2 razy, i obliczyć prawdopodobieństwo że wylosowano liczbę parzystą. czyli ja to
rozumiem tak, ze przynajmniej raz w tych dwóch rzutach wypadła liczba parzysta. Mamy więc
możliwości, że wypadają albo 2 razy parzyste, albo za pierwszym razem parzysta, albo za drugim
razem parzysta.Zauważ, że prawdopodobieństwo wypadnięcia w pojedynczym rzucie liczby parzystej
wynosi
12. −−−−> no bo mamy 3 parzyste i 3 nieparzyste pół na pół. i teraz 3 przypadli.
I tak samo prawdopodobieństwo ze wypadnie nieparzysta też jest
12
−−−−−−>wypadła dwa razy liczba parzysta
P
1 =
12 *
12 =
14 <−−− za pierwszym razem parzysta(
12) oraz za drugim
razem parzysta (
12)
−−−−−−−−−>za pierwszym razem parzysta, ale za drugim razem nie (ale warunek spełniony bo jedna
parzysta wypadła)
P
1 =
12 *
12 =
14 <−−−−−−<−−− za pierwszym razem parzysta(
12) oraz za
drugim razem nieparzysta (
12)
−−−−−−−>za pierwszym razem nieparzysta, ale za drugim razem parzysta
P
3 =
12 *
12 =
14 <−−−−−−<−−− za pierwszym razem nieparzysta(
12) oraz za
drugim razem parzysta (
12)
I teraz prawdopodobieństwo tego że wylosowano przynajmniej raz liczbę parzystą to suma.
P = P
1 + P
2 + P
3 =
14 +
14 +
14 =
34 <−−−−−−Odp.
17 mar 16:44
7: bo tak jak rzucasz 2 razy to otrzymujesz cyfry od 1 do 6
i żeby ta liczba dwu cyfrowa była parzysta to na drugim miejscu moze mieć tylko cyfry parzyste
czyli 2,4, 6
i ich jest 3 a pierwsza cyfra liczby nie decyduje czy ona jest parzysta czy nie parzysta wiec
może być cyfra od 1 do 6
a Ω ={ (a,b) ; a,b ∊ {1,2,3,4,5,6} }
17 mar 16:47
helmut: to może teraz zadanie 2 ?

bo 1 wytłumaczył mi ładnie 8:
17 mar 16:49
:P: własnie o co dokładnie chodzi w zadaniach
17 mar 16:49
:P: króli jest 4 a kierów 13
| | | |
* | <−−−−ponieważ z 4 losujemy 3 i z 13 losujemy 2 |
| | |
| | | |
* | = 4 * 11! * 12 * 1311! * 2! = 6*13 = 78 |
| | |
17 mar 16:51
:P: aajjjj osrka jeszcze źle
17 mar 16:53
Ania: Oblicz odległość między prostymi równoległymi o równaniach y=−2x+2 i y=−2x−4
17 mar 16:55
8: 
masz wyniki do tych zadań
17 mar 16:58
helmut: czyli jak bym losował z 52 kart 2 króle to będzie
dobrze ?
17 mar 16:58
:P: dlatego ze może być król kier, czyli
pierwszy przypadek. zakładamy ze te 3 króle są inne niż kier(jest jeden taki przypadek)i wtedy
losujemy to tego 2 z 13 kiery
drugi przypadek. zakładamy ze wśród tych króli jest kier (jest takie 3 możiwości) i wtedy
potrzeba nam już tylko jednego kiera z 12
78+36 = 114
masz może odpowiedzi
17 mar 16:59
Ania: Oblicz odległość między prostymi równoległymi o równaniach y=−2x+2 i y=−2x−4
17 mar 17:00
helmut: niestety nie mam
17 mar 17:00
:P: | | | |
jest | bo losujesz 2 króle z 4 króli |
| | |
17 mar 17:00
8: omega moc to w szkole tak pisze się =
Ω coś takiego z dwoma kreskami u
góry i A moc też z dwoma kreskami poziomymi u góry
17 mar 17:00
:P: rozumiesz helmut?
17 mar 17:02
helmut: no czyli dobrze zrobiłem wyszło 6
17 mar 17:06
Ania: Oblicz odległość między prostymi równoległymi o równaniach y=−2x+2 i y=−2x−4
17 mar 17:10
:P: ale wyżej masz ogólnie wychodzi mi 114.widzisz?
17 mar 17:10
helmut: no tak ale ja wyliczyłem tylko 2 króle bez kierów to jest inny przykład zadania tak żeby się
sprawdzić
17 mar 17:13
:P: dla ANIA.
przekształcasz funkcje do wzoru (poprostu przenosisz na jedną strone)
Ax + By + C = 0
i mamy wtedy.
−2x −y + 2 = 0
oraz druga
−2x −y −4 = 0
teraz widzisz, że A to −2 dla obu, B to −1 dla obu, oraz c to 2 i −4
wzór na odległość:
d = |C1 − C2| przez √A2 + B2
d = |2+4|√5 = 6√5 = 6√55
17 mar 17:17
Ania: Czy ktoś mi pomoże
17 mar 17:17
Ania: Dziękuję
17 mar 17:18
:P: ok helmut zgadza się.
na przykład jeśli chcesz wiedzieć ile jest możliwości wyboru 3 osób z klasy która liczy 30
uczniów.
17 mar 17:21
17 mar 17:23
Ania: Oblicz odległość między środkami okręgów o równaniach: (x−4)2+(y+2)2=16 i (x−1)2+(y+1)2=1.
17 mar 17:36
Ania: Pomocy
17 mar 18:02
8: chwilka zaraz bedzie
17 mar 18:11
8: srodkiem okręgu (x−4)2 + (y+2)2=16 jest S(4, −2)
a srodkiem drugiego (x−1)2+ (y+1)2=1 jest O(1,−1)
teraz policzymy odległość miedzy dwom punktami
|SO|=√(1−4)2 + (−1−(−2))2=√ 32+12= √10
17 mar 18:20
Ania: Napisz równanie okręgu opisanego na prostokącie KLMN, w którym dane są przeciwległe
wierzchołkami K(0;−3) i M(6;5)
17 mar 20:09
Ania: Proszę o pomoc
17 mar 20:10
Ania: Pomożecie
17 mar 20:15
Ania: Napisz równanie okręgu opisanego na prostokącie KLMN, w którym dane są przeciwległe
wierzchołkami K(0;−3) i M(6;5).
17 mar 20:22
Ania: Proszę o pomoc
17 mar 20:23
:P: już robie ^^
18 mar 15:35
podpis.:

K(0,−3) oraz M(6,5)
−−−>
1468 <−−−− równanie okręgu.
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
a i b to współrzędne środka, a r to promień
zauważmy na rysunku, że s to punkt przecięcia sie przekątnych prostokąta, czyli środek prostej
|MK|, a r to odległość |KS| albo |SM|. Umiemy policzyć środek odcinka −−−−>
1750 oraz
odległość punktu od punktu −−−>
1248. No to liczymy.
S = (
0+62;
−3+52) = (3; 1) <−−−−− no i już mamy a=3 i b=1
teraz odległość (czyli promień)
r =
√(0−3)2 + (−3−1)2 =
√9 + 16 =
√25 = 5, czyli r
2 = 25
i podstawiamy do wzoru. −−−−> (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x−3)
2 + (y−1)
2 = 25 <−−−−−− nasza odpowiedź.
18 mar 15:51