równoległość i prostopadłość prostych w układzie współrzędnych
Kaśka.: Wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka AB, jeśli A(−4, 5) i B(6,1).
26 lut 15:42
:P: symetralna to prosta prostopadła do odcinka i przechodząca przez jego środek
y=ax+b
mamy układ równań
1223
5=−4a + b
1=6a+b
wyznaczamy b
b=5+4a = 1−6a
i mamy 5+4a = 1−6a
przenosimy liczby na jedną strone a wyrażenia z a na drugą
10a = −4
a= −
25
czyli równanie jest takie −−−> y= −
25x + 3
35
"a" dla tej prostej jest równe −
25 wiec z zasady
42 że dla prostej prostopadłej a ma
być przeciwne i odwrotne mamy a
2 =
52
czyli równanie tej prostej prostopadłej możemy narazie zapisać jako
y=
52x + b
teraz trzeba obliczyć środek odcinka
1750
S − środek odcinka
S = (
−4+62 ,
5+12) = (1, 3)
wiemy teraz, że prosta −−−−> y=
52x + b przechodzi przez S=(1,3)
czyli podstawiamy
3=
52 + b
b =
12
i mamy pełne równanie
Odp: y=
52 +
12
tutaj sobie możesz poćwiczyć są podobne zadania.
1668
26 lut 16:02
Kaśka.: dzieki wielkie! ratujesz zycie!
26 lut 16:04
Kaśka.: jest mały błąd w: 5 + 4a = 1 − 6a ,bo jak przenosimy jest 10a = −3

ale poradzę sobie. ważne
żebym wiedziała jak to się robi. jeszcze raz dzięki
26 lut 16:08
Kaśka.: faktycznie xD teraz zauważyłam. masz racje
26 lut 16:09
:P: ale pomyliłem tam jak pierwszy raz pisałem funkcje
ma być y=− 25x + 325
a ja dałem y=− 25x + 335
13 linijka od góry
26 lut 16:14
Gustlik: A(−4, 5)
B(6,1)
Po co układ równan

? Wystarczy obliczyć sam współczynnik kierunkowy AB.
| | yB−yA | | 1−5 | | −4 | | 2 | |
aAB= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | xB−xA | | 6−(−4) | | 10 | | 5 | |
| | 5 | | 5 | |
zatem współczynnik kierunkowy symetralnej wynosi a2= |
| , a jej równanie y= |
| x+b (*).
|
| | 2 | | 2 | |
Liczę współrzędne środka odcinka:
| | −4+6 | | 5+1 | |
S=( |
| , |
| )=(1, 3)
|
| | 2 | | 2 | |
Podstawiam do (*) i liczę b:
Zatem symetralna ma równanie
Przekształcam na postać ogólną:
2y=5x+1
−5x+2y−1=0
26 lut 23:26