Pomoże ktoś
Lolitka słodka : Znajdź wszystkie liczby należące do zbioru A= { x⊂R: x3 + 2x2 - 13x + 10 = 0}, jesli
wiesz, że liczba 1 należy do tego zbioru. Znajdź wszystkie liczby pierwsze należące do
zbioru B={x⇒R:x3 - 2x2 - 13x +10 ≤0 }
5 lut 18:33
Jakub: W zadaniu masz, że liczba 1 należy do zbioru A, czyli jest rozwiązaniem równania
x
3 + 2x
2 - 13x + 10 =0
Oznacz to, że ten wielomian dzieli się bez reszty przez x-1. Podziel tak jak tu:
107
lub tu
1401. Wyjedzie x
2+3x-10.
(x-1)(x
2+3x-10) = 0
Równanie kwadratowe rozwiązujesz z delty.
Rozwiązanie to: x
1=1, x
2=2, x
3=-5
Zbiór B to rozwiązanie nierówności wielomianowej. Musisz ją rozwiązać tak jak tutaj
142. Jak będziesz miała rozwiązanie, czyli przedziały, to wypisz te liczby pierwsze
(zobacz
141), które należą do tych przedziałów.
5 lut 18:43
Lolitka słodka : nie kapuje dlaczego 107 lub 1401 ?
5 lut 18:58
Eta:
Słodziutka! kliknij na
107 otworzy Ci się strona gdzie zobaczysz
jak to się rozwiązuje! Po to Ci Jakub to podał!
Pozdrawiam Jakubie!
5 lut 19:01
Lolitka słodka : ah dziękuje kapitanie
5 lut 19:13
Eta: No widzisz? powodzenia!
5 lut 19:14
Lolitka słodka : nie bo nie wiedziałam dlaczego one sa na niebieskie a to sa linki
5 lut 19:15
Lolitka słodka : a mógł by mi ktoś powiedziec jak rozwiązać zbiór B bo nie bardzo rozumiem ten schemat
142
5 lut 19:19
Eta: Czy napewno dobrze wszystkie znaki napisałas ? sprawdź ! czekam!
5 lut 19:24
Lolitka słodka : Tak ...
5 lut 19:27
Eta: Bo cos mi tu nie pasuje! poczekaj jeszcze raz policzę ok?
5 lut 19:30
Lolitka słodka : ok ok
5 lut 19:31
Eta: No zobacz: jakub napisał tak
x3 +2x2 - 13x + 10
a Ty tak x3 - 2x2 - 13x +10
więc jak ma byc ?
5 lut 19:32
Eta: Tak jak napisałJakub to by pasowało ! czekam !
5 lut 19:32
Jakub: Faktycznie, nawet nie zauważyłem, że po x3 jest -.
To częsty typ zadania, że jest jeden wielomian i równe pytania do niego. Dlatego nie
zwróciłem uwagi.
Tak więc jak ma być dla zbioru B po x3. Czy plus czy minus?
Pozdrawiam Eta.
5 lut 19:42
Lolitka słodka : x3 - 2x2 -13x +10 <-- to jest zbiór B a w zbiorze A jest +2x2
5 lut 19:45
Jakub: No to kiepsko. Ten wielomian nie posiada pierwiastków wymiernych (zobacz
121). Wśród
niewymiernych, to trudno znaleźć.
5 lut 20:08
Lolitka słodka : kurde mój kolega tez nie umie tego zrobić dobra Dzięks kubuś za pomoc : *
5 lut 20:30
Eta: 
coś nie tak z tym równaniem! ...... szkoda ?
5 lut 20:32
Lolitka słodka : Wszyscy sie pytaja o te znaki a w ksiazce jest tak jak napisalam na forum
5 lut 20:34
Eta: No bo sama widzisz ,że i ja i Jakub o to samo pytamy?
wydaje sie ,że w ksiązce jest bład!
gdyby był + 2x
2 to odp x= 2 --- bo to liczba pierwsza
odpada x= - 5 i x= 1 ( bo nie sa pierwszymi!
powodzenia! Moze innym razem będzie bez problemu
5 lut 20:38
Lolitka słodka : ej ludzie w odpowiedziach z tylu ksiazki jest 2 ze ta liczba pierwsza jest 2
5 lut 20:41
Lolitka słodka : a widzisz czyli jest błąd
5 lut 20:43
Lolitka słodka : No a jak by było +2x2 to trzeba przed nawias wyciagac ?
5 lut 20:45
5 lut 20:47
Eta: Zupełnie identycznie jak w A
tam masz to samo równanie ! rozwiązałaś go ? czy nie?
x= 1 x= 2 x= - 5
czyli naturalna tylko x = 2
jak nie masz rozwiazanego tego A to napisz pomoge Ci OK?
5 lut 20:49
Lolitka słodka : kurde wiem ze trzeba podzielic to rownanie .. tylko to dzielenie mnie wykancza i potem
delta liczyc tak jak Jakub napisał tylko znak rowna się i nierówności robi jakąś
różnice ?
5 lut 20:53
Jakub: No jak by było +2x
2 to masz rozwiązania wielomianu x
1=1, x
2=2, x
3=-5 wyliczone już
dla zbioru A.
Teraz rysujesz taki rysunek
145, tylko zaznacz to co jest pod osią x, a nie jak tam
nad. Wynika to z tego, że ty masz ≤0. Jak zaznaczysz, to wyjdzie ci, że rozwiązanie
nierówności to przedziały (-
∞,-5>u<1,2>.
B = (-
∞,-5)u<1,2>
Jedyna liczba pierwsza w tych przedziałach to 2. I to jest rozwiązanie. Tak więc jest
błąd w książce, jak masz taką odpowiedź na końcu.
5 lut 20:57
Eta: Ale się narobiło! Przez to wszystko
nie zauważyłam ,że w B jest nierówność.
Narazie Jakubie idę coś zjeść, bo żołądek do kregosłupa mi się
już przykleił

Będę za pół godziny !
5 lut 21:13