Pitagoras
x2+(3x)2=202
x2+9x2=400
10x2=400
x2=.... ==> x=.... 3x=....
2. y=ax+b wiec prosta rownolegla
y1= a x + b1 ( ma ten sam wspolczynnik kierunkowy)
czyli a=2
mamy punkt K(−4,−10)
−10= 2* (−4) +b1
−10=−8 +b1
b1=−2
wzor rownoleglej: y=2x−2
3. wzor okregu
x2−2ax+ y2 −2by +a2+b2−r2=0 ( w postaci rozwinietej)
(x−a)2+(y−b)2=r2 ( w postaci zwinietej) srodek okregu S=(a,b) r− promien
x2+y2−10x +6y+18=0
x2 −2ax+ y2 −2by +a2+b2−r2=0
porownujemy odpowiednie liczby ( patrz kolory czerwony i niebieski)
−10=−2a
6= −2b
a=5
b=−3
i podstawimy pod kolor zielony ("a" i "b")
18=a2+b2−r2
18= 25+9 −r2
r2=16 (r=4)
S=(5,−2)
r=4
4.
1 krok dlugosc odcinka AB
|AB|=√(xB−xA)2 + (yB−yA)2 podstawiamy wspolrzedne punktow
|AB|=√(5−1)2+(7−(−1))2
|AB|=√16+64
|AB|=√80
|AB|=√16*5
|AB|=√16*√5
|AB|=4√5
2krok prosta przechodzaca przez 2 punkty
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
osobisicie wole rozwiazywac uklad rownan dla prostej y=ax+b
A(1,−1), B(5,7)
−1=a*1 +b ( obustronnie mnoze przez −1)
7=a*5 +b
1=−a−b
+ 7=5a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8= 4a
a=2
i podstawiam do wyjsciowego np −1=a+b
−1=2+b
b=−3
zatem prosta ma postac : y= 2x−3 ( postac kierunkowa)
w dalszej czesci zadania bedzie potrzebna postac ogolna prostej Ax+By+C=0, wiec
2x−1y−3=0 (A=2, B=−1, C=−3)
3 krok
odleglosc punktu od prostej ( aby policzyc wysokosc) punkt D(−2,3)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
| |2*(−2) − 1*(3) −3| | ||
h= | ||
| √22+12 |
| |−10| | ||
h= | ||
| √5 |
| 10 | ||
h= | ||
| √5 |
| 10 | ||
P=4√5 * | ||
| √5 |
5.
romb przekatne przecinaja sie w polowie pod katem prostym
1. krok srodek odcinka AC
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
| −2+4 | 4+10 | |||
S=( | ; | ) | ||
| 2 | 2 |
| −1 | ||
l: y= | x +b1 | |
| 1 |
1. obliczyć prostą przechodzącą przez pkt. A i pkt.B
2. obliczyc długość AB
3. wyznaczyc odleglosc pkt.D od prostej AB
4. obliczyc pole P=DE*AB