trudne zadanie
sznureczek: baaardzo prosze o pomoc , mam problem z takim zadaniem
Dane są punkty:
A=(3,1) B=(−1,2) C=(4,−3)
1. wyznacz porsta AB
2. wyznacz zawierajaca wysokosc trojkata ABC opuszczona na AB
3.oblicz dl. tej wysokosci
4.oblicz pole trojkata ABC
18 maj 20:51
18 maj 22:47
Gustlik: Madziu, są prostsze sposoby.
ad 1) równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty jest, delikatnie mówiąc, ciężko strawne i
trudne do zapamiętania, ale za to, jak każda zakręcona metoda − jest ulubiona przez
nauczycieli, bo oni nie lubią uczyc prosto, tylko "dookoła świata". Prościej zrobić tak −
wystarczy zapamiętać dwa proste wzory: wzór na współczynnik kierunkowy prostej oraz równanie
kierunkowe prostej, czyli wzór funkcji liniowej:
A=(3,1)
B=(−1,2)
C=(4,−3)
| | yB−yA | | 2−1 | | 1 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | xB−xA | | −1−3 | | −4 | | 4 | |
−3=−1+b
−3+1=b
b=−2
19 maj 01:06
Gustlik: 4.oblicz pole trojkata ABC
Madziu, wzór, który podałaś, również przyprawia mnie o niestrawność, ale wziął on się z tej
prostej i łatwej do zapamiętania metody:
A=(3,1)
B=(−1,2)
C=(4,−3)
Liczę współrzedne wektorów AB→ i AC→
AB→=B−A=[−1−3, 2−1]=[−4, 1]
AC→=C−A=[4−3, −3−1]=[1, −4]
Liczę wyznacznik wektorów
d(AB→, AC→)=
|−4 1|
|1 −4|
=−4*(−4)−1*1=16−1=15
W sumie to samo, ale łatwiej zapamiętać wyznacznik wektorów, który liczy się wg zasady
"pierwsza przekątna minus druga przekątna", a w wierszach wpisuje się współrzędne wektorów i
| | 1 | | 1 | |
potem prosty wzór P= |
| | |
| |d(AB→, AC→)|, czyli połowa modułu z wyznacznika, niz |
| | 2 | | 2 | |
zapamiętać jeden długi i ciężko strawny wzór na pole.
19 maj 01:17