1) Dla jakiej wartości parametru k wykres f. liniowej f(x) = k3x − k2x + 5 jest prostopadły
do prostej y = 12x − 17
2) Wielomiany W(x) = 2x3 + bx2 + cx + d i F(x)=(2x2 + 5)(x−4) są równe. Wyznacz b,c,d
3) Funkcja W(x) jest określona wzorem: W(x)= x3 − 5x2 + 5x − 1
a) znajdź współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji W(x) i osi odciętych
b) wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = W(x) − x3
| 1 | ||
1. warunek prostopadłości 42 a1=k3−k2 a2= | więc k3−k2=−2 ; k3−k2+2=0 | |
| 2 |
| 2+√3 | 2−√3 | |||
Δ= 16−4=12 x=U{4±2√3{8} x= | v x= | |||
| 4 | 4 |
| 2+√3 | 2−√3 | |||
odp' x=1; | ; | |||
| 4 | 4 |
| Δ | 25−20 | 1 | ||||
b) f(x) = −5x2 + 5x −1 yw= − | = | = | ramiona paraboli w | |||
| 4a | 10 | 2 |