f.kwadratowa.
Maleńka: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,1) B(3,0), C(1,2)
c) napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie abc ...
może mi ktoś wytłumaczyć jak się pisze takie równanie ?
dziękuje z góry
mam tyle ze r= |SB| = | SC| = |SA|
można to zapisać jako
√(3−a)2 + (0−b)2) = √(1−a)2 + (2−b)2 = √(−2−1)2 + (1−b)2
tylko że nie wiem czy to coś mi da.
18 mar 18:10
Maleńka: może ktoś jednak pomoże

?
18 mar 18:29
tom: poczekaj cos napisze...
18 mar 18:30
bogumilll2: mi się zdaje że tu jest jakiś błąd
18 mar 18:34
Maleńka: nie ma błędu .. tak jest w zadaniu.
BC − to wysokość..
wynika to z podpunktu a) gdzie musiałam ją obliczyć.. ale problem mam tylko z c) ...
i z następnymi zadaniami podobnymi do tego przez to także.. bo nie bardzo wiem jak takie
równanie wyznaczyć.
18 mar 18:37
Maleńka: dzięki Tom

i czekam.
18 mar 18:46
bogumilll2: aby wyznaczyc równanie okręgu trzeba znac współrzędne środka okręgu oraz długośc promienia r
następnie podstawiasz do wzoru r=√(x−xa)2+(y−ya)2 gdzie xa i ya są współrzędnymi środka
okręgu.
18 mar 18:46
Maleńka: a jak z trzech punktów A,B,C wyznaczyć środek okręgu
18 mar 18:50
Maleńka:
18 mar 18:54
Maleńka: 
?
18 mar 19:05
tom: środek odcinka AB toC'
| | 1 | |
wektor AB=[5, −1] wektor AC'= |
| w.AB=[2,5 ; −0,5] C'=(0,5; 0,5) |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
prosta AB (z 1223) (3−2)(y−1)=(0−1)(x+2) czyli y=− |
| + |
| prosta k do niej |
| | 5 | | 5 | |
prostopadła y=5x+b
1 ma przejść przez C' czyli 0,5=2,5 + b
1 b
1= −2
symetralna AB to y=5x−2
18 mar 19:09
bogumilll2: jedynym sposobem jest wyznaczenie symetralnych odcinka i w ten sposób znalezienie środka okręgu
18 mar 19:11
Maleńka: a takie coś

√(3−a)²+(0−b)²=√(1−a)²+(2−b)² /²
√(3−a)²+(0−b)²=√(−2−a)²+(1−b)² /²
9−6a+a²+b²=1−2a+a²+4−4b+b²
9−6a+a²+b²=4+4a+a²+1−2b+b²
9−6a=1−2a+4−4b
9−6a=4+4a+1−2b
−4a+4b=−4
−10a+2b=−4 /(−2)
−4a+4b=−4
20a−4b=8
16a=4
a=1/4
b=−3/4
r=√(3−a)²+(0−b)²
r=√(9/4)²+(3/4)²
r=√90/16
r=√45/8
równanie:
(x−1/4)²+(y+3/4)²=45/8
dobrze?
18 mar 19:18
tom: środek BC to A'
| | 1 | |
wektor BC =[−2; 2] wektor BA'= |
| w.BC=[−1; 1] A'=(2; 1) |
| | 2 | |
prosta BC (1−3)(y−0)=(2−0)(x−3) y=−x+3 prosta l do niej prostopadła
y=x +b
2 ma przejść przez A' czyli 1=2+b
2 b
2= −1
symetralna BC to y=x−1
18 mar 19:23
Maleńka: r=√(3−a)²+(0−b)²
r=√(9/4)²+(3/4)²
r=√90/16
r=√65/8
równanie:
(x−1/4)²+(y+3/4)²=65/8
pomyłka w liczeniu

ale wyszło tak jak w książce i obyło się bez symetralnych ...
dziękuję jednak za odpowiedz

Tom. to mi się przyda
18 mar 19:44
tom: pkt przecięcia symetralnych otrzymasz rozwiązując ukł. rownań y=5x−2 i y=x−1 wtedy
| | 1 | | 3 | |
S=( |
| ; − |
| ) − środek okręgu |
| | 4 | | 4 | |
| | 11 | | 3 | |
promień jako długośc wektora np. →SB = [ |
| ; |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
18 mar 20:00
Maleńka: to jest do tego drugiego zadania
18 mar 20:03
tom: | | 1 | | 3 | | 130 | |
równanie okręgu (x− |
| )2 + (y+ |
| )2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
18 mar 20:03
Maleńka: a 130/16 to jest 65/8 ... wiec wyszło mi dobrze
18 mar 20:08
Maleńka: a Tom..
jeśli chodzi o takie zadanie :
Okrąg przechodzący przez punkt B (5,1) jest styczny do prostej k: x+y−2=0 w punkcie A(1,1)
a) wyznacz równanie okręgu
b) oblicz pole trójkąta CDS, gdzie S jest środkiem okręgu, zaś C i D są punktami przecięcia się
parabli y= x2 − 2x z prostą k.

tak krok po kroku ...
proszę
18 mar 20:09
tom:
18 mar 20:09
Maleńka: bo tutaj nie wiem jak wyznaczyć te symetralne .. ewentualnie mogłabym coś pokombinować tak jak
wcześniej ale sprzeczność mi wychodzi, albo coś knocę.
18 mar 20:09
Maleńka: tak tak, tamto już rozumiem

jak bede mieć podane na klasówce 3 punkty .. na pewno zrobię

gorzej z tym następnym.
18 mar 20:11
Maleńka: jak mam
(5−a)2 + (1−b)2 = r2
(1−a)2 + ( 1−b)2 = r2
to
25−10a+a2 + 1 − 2b + b2 = 1−2a + a2 + 1 −2b + b2
czyli z tego wychodzi
a=3
kiedy potem to podstawimy z a=3 wychodzi:
25−30+9+1−2b+b2 = 1−6 + 9 + 1−2b + b2
i wtedy wychodzi że 15−2b= 5−2b
co jest totalna głupotą ....
18 mar 20:18
tom:

środek okr. S leży na prostej l która jest prostopadła do danej prostej i przechodzi przez pkt
styczności l: y=x i jednocześnie na symetralnej odcinka AB
trzeba:
−wyliczyć wektor AB
−znaleźć wsp. pkt D ( wektor AD to połowa AB)
−wyznaczyć prostą AB i prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez D
−pkt przecięcia ostatniej prostej i prostej l to S
− promień to odl np SA
18 mar 20:34
tom: takie zadania robi sie tak " jakbyś to rysowała" , krok po kroku, nie po omacku
18 mar 20:38
Maleńka: D ( 4,1 ) .. to można odczytać z układu współrzędnych
ale nie mam pojęcia jak wyznaczy prostą AB i prostą do niej prostopadłą przechodzącą przez
punkt D ..
mógłbyś mi coś napisać jeszcze
18 mar 21:27
Maleńka:
18 mar 21:28
tom: równanie prostej przechodzącej przez 2 pkty
1223
18 mar 21:29
tom: pr. prostopadła do danej
42
18 mar 21:32
tom: współrzędne pktu D nie odczytujesz a liczysz :z wektorów
1623
18 mar 21:34
Maleńka: czyli prosta AB to będzie :
(5−1)(y−1)=(1−1)(x−1)
4y−1=x−1
y=(−x)/4

18 mar 21:38
Maleńka: halo halo ; d
18 mar 21:44
tom: →AB=[5−1; 1−1] = [4; 0]
| | 1 | |
→AD= |
| →AB = [2; 0] stąd D=(3; 1) |
| | 2 | |
18 mar 21:46
Maleńka: co do współrzędnych punktu D jestem w stanie odczytać dokłądnie z wykresu.. z osi ( 3,1).. a z
tych wektorów wychodzi że AB= [4,0] .. wiec D by miało [2,1]

? bo nie rozumiem ... i w takim
razie to by nie były współrzędne D.....
18 mar 21:50
tom: nie pr AB to y = 1
18 mar 21:51
Maleńka: ok − rozumiem.. a to :
(5−1)(y−1)=(1−1)(x−1)
4y−1=x−1
y=(−x)/4
było dobrze
18 mar 21:52
Maleńka: no tak y=1 ... to widać z wykresu .. w takim razie nie powinnam tamtego wyliczać ? gubię się..
18 mar 21:53
tom: (5−1)(y−1) = (1−1)(x−1)
2y−2= 0*(x−1) czyli y = 1
18 mar 21:54
Maleńka: WIDZĘ BLĄD W OBLICZENIACH.
TAK .. z tego wzoru wychodzi,że y=1
18 mar 21:55
Maleńka: hahaha : ) prześcignąłeś mnie : )
i co teraz

na sam koniec
18 mar 21:56
tom: symetralna AB ma wzór x=3
18 mar 21:56
Maleńka: −pkt przecięcia ostatniej prostej i prostej l to S
czyli z tej prostopadłej co mi wysłałeś stronę. już liczę
18 mar 21:57
Maleńka: skąd wiesz,że ma taki wzor
18 mar 21:57
Maleńka: z rynku

?
18 mar 21:58
tom: układ równań x=3 i y=x stąd y=3
18 mar 21:58
18 mar 22:01
Maleńka: ?
18 mar 22:07
tom: niefortunnie sie złożyło , wzory ze str
42 sa dla a≠0
18 mar 22:13
tom: co to a1 i a2
18 mar 22:16
Maleńka: a wiec jakie będą dla a=0

?
18 mar 22:21
Maleńka: a1 , a2 .. to z tego wzoru było dla a≠0
:(
18 mar 22:22
tom: środek okręgu ma współrzędne (3; 3)
promień z odległości punktów np. AS |AS|2 = (3−1)2 + (3−1)2
czyli |AS| = r = 2√2
równanie okręgu (x−3)2 + (y−3)2 = 8
18 mar 22:27
Maleńka: skąd wiesz,że ma takie współrzędne ? jak to "obliczyles"
18 mar 22:36
18 mar 22:38
Maleńka: ................
ale my nie mamy a i b.. znaczy jakie a i b... bo w tym można się pogubić.
18 mar 22:52
Maleńka: chodzi mi o to S(3,3)
a nie o to jak wyliczyłeś r...
18 mar 22:53
Maleńka: mi wyszło że |AS| = 2 .. A nie 2√2
18 mar 22:55
Maleńka: 9−7 + 9−7 = |as|2
4=|as|2
18 mar 22:56
tom: wybacz, widać niewiele umiesz ( bez urazy

)
spójrz na rysunek
S jest punktem przecięcia prostej l i symetralnej odcinka AB
jego współrzędne to współrzędne (a,b) na
1468
18 mar 23:00
Maleńka: no racja − nie umiem wiele..
te tematy nie są wcale łatwe

a do tego nie przerobione w szkole

ja wiem że to jest to a..b ; ) odkryłam sama ; d hehehe
ale ........ my nie wiemy jakie jest to a i b......
18 mar 23:18
Maleńka: ty nie wiesz tego ze istnieje takie cos jak (x−3)2 + (y−3)2 = 8
............. żeby to napisać musisz znać S.
a S napisałeś że ma (3,3) i w Twojej wypowiedzi nie widzę objaśnienia skąd − a o to pytałam.
przepraszam,że tak męczę....
18 mar 23:21
tom: nie mam siły

okrąg o środku S(a,b) i promieniu r ma równanie (x−a)
2 + (y−b)
2 =r
2
wyszło że S =(3,3) a r=2
√2 gdzie problem




18 mar 23:37
Maleńka: hahaha ; d
problem w tym skąd wyszło to że s = (3,3)
18 mar 23:50
Maleńka: musisz znaleźć siłę, wierze w Ciebie !

hehehe
18 mar 23:50
Maleńka:

apropo zaczęłam robić podpunkt b)
i tak ; d mamy :
y=x
2−2x
Δ=4
√Δ = 2
x1= (2−2)/2
x1=0
x2= (2+2)/2
x2=2
P( −b/2a , −Δ/4a)
P = ( 1, −1)
te czerwone to C i D. S powinnam umiescic z poprzeniego zadania jako (3,3)

?
18 mar 23:56
Maleńka:
Okrąg przechodzący przez punkt B (5,1) jest styczny do prostej k: x+y−2=0 w punkcie A(1,1)
a) wyznacz równanie okręgu
b) oblicz pole trójkąta CDS, gdzie S jest środkiem okręgu, zaś C i D są punktami przecięcia się
parabli y= x2 − 2x z prostą k.
takie bylo polecenie..
18 mar 23:56
Maleńka: i w ogóle to jesteś cudowny

i dziękuję!
18 mar 23:57
tom: nalezy rozwiązać układ równan y=x2 − 2x i x + y − 2 = 0
y = −x+2 podstawiam −x+2=x2−2x czyli x2−x−2=0
√Δ=3 x1=−1 x2 = 2 y1=3 y2= 0
czyli C=(−1; 3) D=(2; 0)
19 mar 00:13
tom:

widać ze
→CS= [4; 0] więc |CS|=4 h = 3 wysokość Δ
19 mar 00:22
Maleńka: dziękuję
19 mar 13:25