trójkat
x: Niech ABC będzie trójkątem takim, że |AB|=|AC|=2. Dwusieczna kąta wewnętrznego kąta A i
dwusieczna kąta zewnętrznego kąta B są równe, oblicz |BC|.
9 sie 09:38
chichi:
co to znaczy, że dwusieczne kątów są równe?
9 sie 11:36
x: ze mają taką samą długość
9 sie 11:47
chichi:
to teraz zapisz definicje dwusiecznej kąta, bo na pewno nie jest to odcinek...
9 sie 11:51
9 sie 11:56
chichi:
ja cie pytam o definicje, a ty mi wysylasz rozwiazanie bublowatego zadania, no tak nie...
9 sie 12:11
9 sie 12:14
chichi:
czyli co, wyznaczamy długość półprostej tak?
9 sie 12:20
9 sie 12:22
chichi:
ty nie rozumiesz... ja dobrze wiem, że chodzi o odcinek zawarty w dwusiecznej i to właśnie oni
liczą, a nie dwusieczną... to, że oni nie zważają w ogóle na treść zadania, to nie jest żaden
wyznacznik
9 sie 12:30
9 sie 14:45
chichi:
pania anne interesuja jedynie gotowce, od lat wrzuca tu prosta geometrie i prosi jedynie o
rozwiazanie, ty natomiast wrzucasz puste polecenie, to moze chcesz trochę porozmawiać o
matematyce, moze masz problem z narysowaniem sytuacji, a moze jestes jak pani anna?
9 sie 15:35
Hua Zhi:

Problem jest taki
1) Czy policzysz długośc prostej?
2) czy policzysz długośc półprostej? (a dwusieczna jest półprostą ) tutaj →
CE
3) Czy jestes w stanie policzysz długość odcinka ? Tutaj odcinek CD a jego długośc to |CD|
Co możesz powiedzieć o odcinku CD?
Pojęcie prostej, półprostej i odcinka oczywiście jest znane Tobie
9 sie 15:56
Hua Zhi:

Zmieńmy oznaczenia (nie spowoduje to ogólnego myślenia )
Zamiast kątów wewnętrznych A,B.C dajmy α β γ a wierzchołiki trójkata A B C
d
1 dwusieczna kąta α
d
2 dwusieczna kąta zewnętrznego β
|AD|=|BE|
Teraz myśl
9 sie 16:12
x: Nie mam problemu z narysowaniem, tylko obliczeniem
9 sie 17:28
Mila:

Okrąg dopisany do boku trójkąta równobocznego.
14 sie 22:35
Mila:

|AD|≠|BO|
14 sie 22:48
Mila:
R=|AD|
15 sie 15:47