proszę o rozwiązanie
anna: dwa boki trójkąta ABC mają długość a i b kąt zawarty między tymi bokami równy α
oblicz długość dwusiecznej kąta α zawartego w tym trójkącie jeśli a = 8 b = 6 α = 900
7 maj 21:05
Mila:

ΔDEB∼ΔACB
| a−x | | a | |
| = |
| ⇔ab−bx=xa ⇔ab=x*(a+b) |
| x | | b | |
| | ab | |
x= |
| − długość boku kwadratu |
| | a+b | |
| | ab√2 | |
d= |
| − wzór na długość odcinka dwusiecznej kata prostego w Δ prostokatnym |
| | a+b | |
o przyprostokątnych a i b.
=============
7 maj 21:16
chichi:
Można też na siłę z tw. Carnota oraz tw. o dwusiecznej, ale sposób @
Mila dużo szybszy
7 maj 21:23
oki:
| | 7 | | 4 | | 24 | |
Szkic; |
| e = 6√2 /* |
| , e = |
| √2 |
| | 4 | | 7 | | 7 | |
7 maj 21:30
iko:
7 maj 21:43
chichi:
| | a+b+c | | 2 | | 24√2 | |
s= |
| =12, d= |
| √6*8*12*(12−10)= |
| |
| | 2 | | 6+8 | | 7 | |
7 maj 21:44
anna: dziękuję
7 maj 21:47
anna: dwa boki trójkąta ABC mają długość a i b kąt zawarty między tymi bokami równy α
oblicz długość dwusiecznej kąta α zawartego w tym trójkącie jeśli a = 8 b = 6 α = 60
0
zadanie chciałam wykonać podobnie jak Mila 7maj 21:16 ale nie otrzymałam takiego wyniku
tam jest przekątna prostokąta
7 maj 22:13
Mila:
| | 1 | |
PΔABC= |
| *8*6*sin60o=12√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
12√3= |
| *d*8sin30o+ |
| *d*6sin30o |
| | 2 | | 2 | |
12
√3=2d+1.5d
3.5d=12
√3
=================
7 maj 22:35
chichi:
| | 24√3 | |
No coś nie halo mi ten wynik, ale gubię się ze zmęczenia w obliczeniach, mam d= |
| |
| | 7 | |
7 maj 22:35
chichi:
x
2=6
2+8
2−2*6*8*cos(60
o) ⇒ x=2
√13
| | 1 | | 24√3 | |
s=7+√13 ⇒ d= |
| *√6*8*(7+√13)(7−√13)= |
| |
| | 7 | | 7 | |
7 maj 22:37
Mila:
Może inne długości boków?
7 maj 22:43
anna: przepraszam ale rzeczywiście boki to a =4 b = 5 α = 600
7 maj 22:46
chichi:
A może za 4 razem okaże się, że to jednak długość środkowej należy wyznaczyć?
7 maj 22:47
chichi:
Masz już rozwiązania, teraz sama podstaw swoje dane i wylicz, bo to już będzie szczyt
lenistwa..
7 maj 22:48
anna: dziękuję bardzo już rozwiązałam jeszcze raz przepraszam że żle podałam dane
7 maj 22:51
Mila:
Nie przejmuj się

Czasem tak bywa.
7 maj 23:04
Klara:

Zad. z
21:05
można rozwiązać tak:
2P(ABC)=48 i 2P
1=3d
√2 i 2P
2=4d
√2
to 7d
√2=48
=========
7 maj 23:06