sinx wstawiając liczby rzeczywiste wychodzi sin(1)=?
Marek: Mam pytanie
x należy do Rzeczywistych
sinx wstawiając liczby rzeczywiste wychodzi
sin(1)=?
sin(3)=?
sin(1/2)=?
jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak to działa i skąd się wyniki biorą?
1 lis 21:53
mam pytanie:

liczby rzeczywiste to cała oś czyli
wychodzi sinusoida
1 lis 21:55
1 lis 21:56
1 lis 21:56
Marek: sin(1)=?
sin(3)=?
sin(1/2)=?
Mógłbyś podać przykłady wyników może to mi wszytsko rozjaśni
1 lis 21:58
1 lis 21:59
1 lis 21:59
mam pytanie: w ostatnim linku są wartości
1 lis 21:59
mam pytanie: ale one się biorą z funkcji sinus w trójkacie prostokątnym
1 lis 22:00
1 lis 22:00
Marek: czyli za x mogę wstawiać 1,2,3?
czy tylko np. 𝜋/6, 𝜋/2
1 lis 22:01
mam pytanie: jak np masz trójkąt równiboczny to może obliczyć z połowy tego trójkata (30, 60 90) wartości
sinus i inne dla kątów 30 60 90
1 lis 22:01
mam pytanie: można wstawiać za x 1 2 3 4 co chcesz
1 lis 22:02
mam pytanie: π/6 to 30 π/2 to 90
1 lis 22:02
mam pytanie: 30o
1 lis 22:03
mam pytanie: pamiętaj że sin1 to chodzi o sin1o raczej
1 lis 22:06
mam pytanie: czy wyjaśniło Ci się?
1 lis 22:08
W:
Tu pewnie chodzi o co innego
sin(1) to nie jest to samo co sin(1
o)
| | 180o | |
sin(1) to zapis sin(1radian) a 1 radian to |
| ≈57,32o czyli to będzie sin(57,32o) |
| | π | |
1 lis 22:12
W:
Marek . Wpisz sobie sin(1) do wolframa i zobacz co pokaże
1 lis 22:26
Marek: { t ∊ R : |1 + x| ≤ 5 + sint }
Takie zadanie mam i nie wiem co dać za t żeby wyszła jakaś normalna liczba
2 lis 00:24
Fałszywy 6-latek:
żeby "normalna liczba" to coś związanego z π ale u ciebie chyba nie o to chodzi ,podaj pełną
treść zadania
2 lis 10:31
Marek: Oblicz sumę i iloczyn uogólniony dla At = { x ∊ R : |1 + x| ≤ 5 + sint }
t∊R
2 lis 10:36
Adamm: Funkcje sinus i cosinus to funckje zdefiniowane na liczbach rzeczywistych
Można brać sin(x) dla dowolnego x. I nie chodzi tu o stopnie tylko zwykłe liczby
Nie żadne "radiany", ew. To by miało sens gdybyśmy mierzyli jakieś kąty których tu nie ma.
Co to jest sin(1)? Jakaś liczba. Można ją przedstawić w postaci szeregu.
sin(1) = 1/1! − 1/3! + 1/5! − 1/7! + 1/9! − ...
Ewentualnie przybliżyć, wpisując w kalkulator lub biorąc kilka pierwszych składników w
powyższym szeregu
Czemu nie w stopniach? Bo by się np. źle różniczkowało
Byśmy mieli jakąś brzydką potęgę π/180 przy kolejnych różniczkach
3 lis 12:04