Ciągi
Ola: Wykaż, że liczba 1111111111088888888889 jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Miałam taki pomysł, jak rozpisałam poniżej, ale
niestety nic z niego nie wynikło:
Zaczęłam roboczo:
a1 =1012
a2 = 1012 + 1013
a3 = 1012 + 1013 + 1014
q = 10
n= 10
Sa10 = 1111111111 • 1012
b1= 80
b2 = 80 + 800
b3 = 80 + 800 + 8000
q=10
Sb10 = 1111111111 • 80
Sa10 + Sb10 + 9 = 1111111111(1012+80)+9
Z góry dziękuję.
30 cze 17:06
30 cze 17:43
30 cze 17:44
30 cze 17:45
Ola: Nie wiem dlaczego nie wyszukało mi tego zadania. Dziękuję.
30 cze 17:46
a7:
30 cze 18:25