matfiz: Wykaż że liczba 111...10888...89 (jest 10 jedynek i 10 ósemek) jest kwadratem pewnej liczby
naturalnej.
Podpowie ktoś jak rozpisać tą liczbę
13 maj 14:33
J: Na końcu nie ma 9 tylko 8.
13 maj 14:45
J:
Może to Ci pomoże ..?
12 * 9 = 108
112 * 99 = 11088
1112 * 999 = 1110888
11112 * 9999 = 111108888
111112 * 99999 = 11111088888
1111112 * 999999 = 1111110888888
11111112 * 9999999 = 111111108888888
111111112 * 99999999 = 11111111088888888
1111111112 * 999999999 = 1111111110888888888
11111111112 * 9999999999 = 111111111108888888888
13 maj 14:47
matfiz: nie. w zadaniu jest 9
13 maj 15:01
Mariusz95: należy przedstawić liczbe jako sumę ciągu geometrycznego
| | 1−1010 | | 1−1010 | |
x=9+80 |
| +1012 |
| |
| | 1−10 | | 1−10 | |
| | 80−80*1010 | | 1012−1022 | |
x=9+ |
| + |
| |
| | −9 | | −9 | |
x={81−80+8*10
11−10
12+10
22}{9}
| | 1+8*1011−10*1011+1022 | |
x= |
| |
| | 9 | |
| | (1011−1)2 | | 1011−1 | |
x= |
| =( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
10
11 − 1 jest napewno podzielne przez 3 więc wyrażenie pod kwadratem jest liczbą naturalną
13 maj 15:05