Wykaż, że
ojojoj : Wykaż, że liczba L=111...10888...89 jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
3 kwi 17:11
ojojoj : zapomniałem dodać, że 111...1 − n liczb i 888...8 − n liczb
3 kwi 17:20
Godzio:
10
2n+1 + 10
n − 1 + ... + 10
n+2 + 8 * 10
n + 8 * 10
n − 1 + ... + 8 * 10
1 + 9 =
Sumuję TYLKO 10 od n do k
| | 1 − 10n | | 10n + 2 − 102n + 2 | |
10n+2 * |
| = |
| = |
| | 1 − 10 | | −9 | |
Sumuję TYLKO 10 przy 8
| | 1 − 10n | | 10 − 10n+1 | |
10n + ... + 10 = 10 * |
| = |
| = |
| | 1 − 10 | | −9 | |
Cała suma:
| 102n + 2 − 10n + 2 | | 10n+1 − 10 | |
| + 8 * |
| + 9 = |
| 9 | | 9 | |
| | 102n + 2 − 10n + 2 + 8 * 10n + 1 − 80 + 81 | |
= |
| = |
| | 9 | |
| | 102n + 2 − 10 * 10n + 1 + 8 * 10n + 1 + 1 | |
= |
| = |
| | 9 | |
| | 102n + 2 − 2 * 10n + 1 + 1 | |
= |
| = |
| | 9 | |
Liczba 10
n + 1 − 1 jest liczbą podzielną przez 3 ponieważ składa się z samych 9, suma cyfr
| | 10n + 1 − 1 | |
takiej liczby jest równa 9 * n. Więc liczb |
| jest liczbą naturalną. |
| | 3 | |
3 kwi 17:29
Godzio:
Początek miał być
Sumuję TYLKO 10 od n + 2 do 2n + 1
3 kwi 17:29
ojojoj : nic z tego nie rozumiem
3 kwi 17:31
g: Już podobne zadanie było.
111..10888..89 = 111..10*10n +999..99 − 111..10 = 111..10*(10n−1) + 999..99 =
111..10*999..99 + 999..99 = 111..11*999..99 = 9*(111..11)2 = 333..332.
3 kwi 17:32
Godzio:
Śmiechłem. Po 2 min od wrzucenia rozwiązania to nawet nie zdążyłbym przeanalizować i się
zastanowić, a Ty już nie rozumiesz

. Jak widać masz też inne rozwiązanie
3 kwi 17:34
ojojoj : Godzio spróbuję przeanalizować twoje zadanie, nie martw się na pewno nie zrobiłeś go na
marne
3 kwi 17:37