.
sylwiaczek: 1. styczna do paraboli o rownaniu y=1/4x2 + 2x + 8 poprowadzona w punkcie o odcietej −2 jest
rownolegla do prostej o rownaniu:
a. 3x+3y+19=0
b. 2x−2y+15=0
c. x+2y=0
d. 2y−x+7=0
2. kat ostry utworzony przez proste o rownaniach k: y= 3x−7y−875=0 i l: 5x+7y−350=0 ma miare α
taka ze α∊
a. (0, π/6)
b. <π/6, π/4)
c. <π/4, π/3)
d. (π/3, π/2)
3. dwa boki trojkata abc zawieraja sie w prostych k: 4x−3y=0 i l: 5x−12y=0. dwusieczna kata
trojkata przy wierzcholku A(0,0) moze miec rownanie:
a. y=x
b. y=5/6x
c. y=3/4x
d. y=7/9x
4. najdluzszy bok AB trojkata abc ma dlugosc √218 oraz wektor CB=[10, −10] i wektor CA=[−3,
−3] wobec tego pole kola opisanego na trojkacie ABC wynosi
a. 54,5
b. 109
c. 218/3
d. 54
5. obrazem okregu o: (x−2)2 + y2 = 3 w przeksztalceniu P okreslonym wzorem P((x,y))=(2x−1,
4−2y) jest okrag o srodku S i promieniu r, zatem
a. S(3,4) r=12
b. S(2,0) r=2√3
c. S(3,4) r=√6
d. S(3,4) r=2√3
prosze o obliczenia, jak nie pelne rozwiazania to jakies naprowadzenia
31 sty 18:14
31 sty 18:21
31 sty 18:22
31 sty 18:27
31 sty 18:30
31 sty 18:33
Janek191:
z.5
(x −2)
2 + y
2 = 3
oraz
x ' = 2 x − 1 y' = 4 − 2y
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| x' + |
| y = 2 − |
| y ' |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wstawiam do równania okręgu
| | 1 | | 3 | | 1 | |
( |
| x' − |
| )2 + ( 2 − |
| y')2 = 3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 6 | | 9 | | 1 | |
| x'2 − |
| x' + |
| + 4 −2 y ' + |
| y'2 = 3 / * 4 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
( x ' − 3)
2 = ( y ' − 4)
2 = 12
Opuszczam primy
Otrzymuję równanie okręgu
(x −3)
2 + ( y − 4)
2 = ( 2
√3)
2
S = ( 3, 4) r = 2
√3
31 sty 19:31
Janek191:
W wierszu nad " opuszczam primy" ma być
( x' − 3)2 + ( y ' − 4)2 = 12
31 sty 19:42
Eta:
Ooo ... "nadgorliwy"
31 sty 19:55
sylwiaczek: dziekuje Wam bardzo!
3 lut 16:33