Okrąg
Hedonista: Obrazem okręgu o: (x−2)
2+y
2=3, w przekształceniu P określonym wzorem P((x,y)) = (2x−1, 4−2y),
gdzie x,y∊R. Wyznacz Środek oraz promień.
S=(2,0), r=
√3
Podstawiam pod podane przekształcenie (4−1,4−0)=(3,4)
Pytańsko jak wyznaczyć promień okręgu
29 gru 18:53
Janek191:
A = ( 2 + √3; 0)
A ' = ( 3 + 2√3 ; 4)
S ' = ( 3; 4)
r ' = √ 12 = √4*3 = 2√3
29 gru 19:05
PW: Zacznę od przykładu:
Okrąg o środku (0, 0) i promieniu 2 przekształcono za pomocą przekształcenia Q określonego
wzorem:
Q(x, y) = (2x, y).
Nie trzeba dużej wyobraźni, żeby zobaczyć, że z okręgu robi się "jajo" − iksowe współrzędne
rozciągają się dwukrotnie, a igrekowe pozostają bez zmian.
Mam pytanie:
− Skąd przekonanie, że przekształcenie P określone w zadaniu zamienia okrąg na okrąg? Takie
przekonanie jest zawarte w poleceniu "wyznacz środek i promień".
Jeżeli tak jest rzeczywiście, najpierw trzeba to uzasadnić, same rachunki to rzecz mało
ciekawa.
29 gru 23:24