styczna
nati: styczna do paraboli o rownaniu y=1/4x2 + 2x +8 poprowadzona w punkcie o odcietej −2 jest
rownolegla do prostej o rownaniu 2x − 2y+15=0
30 sty 12:33
Jerzy:
Zgadza się, bo:
f'(−2) = −1 + 2 = 1 ( współczynnik kierunkowy stycznej)
a współczynnik kierunkowy podanej prostej jest też równy 1
30 sty 12:40
Hali: Tylko ze ja podałam odpowiedź a nie do końca wiem jak to zrobić.
Bo chodzi o to że muszę znaleźć ten punkt (x0, y0), czyli ta odcięta to jest f'(x0)?
Z góry dziękuję za wytłumaczenie jutro mam sprawdzian a trafiłam na zadanir które tak średnio
rozumiem
30 sty 14:15
Jerzy:
Możesz napisać dokładną treść zadania.
30 sty 14:28
Hali: Styczna do paraboli o równaniu y=1/4x2+2x+8 poprowadzona w punkcie o odcięte − 2 jest
równoległą do prostej o równaniu :
A. 3x+3y+19=0
B. 2x−2y+15=0
C. X+2y=0
30 sty 14:32
Jerzy:
Wspólczynnik kierunkowy stycznej , to wartość pochodnej w punkcie x
0
| | 1 | |
f'(−2) = |
| *(−2) + 2 = 1 |
| | 2 | |
Spośród wymienionych prostych, tylko prosta: 2x − 2y + 15 ma współczynnik kierunkowy
równy −1 , czyli jet równoległa do stycznej.
30 sty 14:38
Eta:
P(−2,y
o) y
o=f(−2)= 1−4+8 = 5
P(−2,5)
styczna ma równanie:
y=f
'(x
o)(x−x
o)+y
o
y=1(x+2)+5
y=x+7 i jest równoległa do 2x−2y+15=0 ⇒ y=x+7,5
a
1=a
2=1
30 sty 14:40