dowod
kristoff: uzasadnij ze dla każdego x≥2/3 prawdziwa jest nierówność x2−x3≤1/6
27 maj 22:19
27 maj 23:28
27 maj 23:29
27 maj 23:31
Mila:
| | 1 | | 2 | |
f(x)=x2−x3− |
| i f(x)≤0 dla x≥ |
| |
| | 6 | | 3 | |
f'(x)=2x−3x
2
Ekstrema :
2x−3x
2≥0
x*(2−3x)≥0
| | 2 | |
x=0 − min lokalne , x= |
| maksimum lokalne |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 4 | | 8 | | 1 | | 4 | | 1 | |
fmax=f( |
| )=( |
| )2−( |
| )3− |
| = |
| − |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | | 9 | | 27 | | 6 | | 27 | | 6 | |
| | 2 | |
dla x≥ |
| funkcja f(x) jest malejąca⇔ |
| | 3 | |
27 maj 23:35
Mila:
Niepotrzebnie pisałam
27 maj 23:38
kristoff: dziekuje
28 maj 08:33
PW: Sposób bez badania funkcji. Badana nierówność ma równoważną postać
Nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną daje dla dodatnich x
| | x3 | | x3 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| ≥33√x6/24=3x2 3√1/24>3x2 3√1/27=x2, |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
co kończy dowód.
| | 2 | |
Jak widać, w dowodzie nie korzystaliśmy z założenia x≥ |
| , wystarczyło x>0. |
| | 3 | |
| | 1 | |
To samo widać w dowodzie Mili − badana funkcja na (0,∞) ma maksimum równe − |
| , a |
| | 54 | |
więc dla wszystkich dodatnich x przyjmuje wartości ujemne.
28 maj 10:58
wiktor: Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F —
jeśli jest fałszywe.
Przekątne prostokąta mogą mieć długości 3cm i 4cm. P F
Można skonstruować trójkąt, którego boki mają długości: 3cm, 4 cm i 5cm. P F
Wszystkie kąty trójkąta prostokątnego są proste. P F prosze o pomoc
28 maj 11:03
wiktor: mam problem prosze o pomoc Jedna paczka waży 6 kg 5 dag, a druga waży 4,8 kg. O ile kilogramów
druga paczka jest
lżejsza od pierwszej paczki?
28 maj 11:06
PW: A gdzie się wpisałeś, wiktorze, pod zadaniem z analizy? Nikt nie wpadnie na pomysł, że pod
tematem "uzasadnij prawdziwość nierówności" kryje się zadanie z geometrii.
28 maj 11:08
wiktor: bo ja niewiem gdzie to pisa trzeba
28 maj 11:10