monotoniczność funkcji, help
pepepe: 1. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)= 1+(x2−3x+1) +(x2 −3x +1)2 + ... jeżeli
wyrażenie to jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
2. Uzasadnij, że dla każdego x≥ 23 prawdziwa jest nierówność x2 − x3 ≤ 16
18 mar 22:49
heheszek:
1. skoro jest zbiezny, to przedzial dla ktorego jest zbiezny:
|x
2−3x+1| < 1
jak juz to wyznaczycz
to
| | a1 | | 1 | |
S = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−(x2−3x+1) | |
potem policz pochodna z tego
i gdy S' > 0 to funkcja rosnie
gdy S' < 0 funkcja maleje
S' = 0 jest stala
przy kazdym z przedzialow nalezy sprawdzic zgodnosc z dziedzina ta z 1.
18 mar 23:09
Basia:
ad.1
aby szereg był zbieżny musi być |q|<1
q = x
2−3x+1
|x
2−3x+1}<1
| ⎧ | x2−3x+1<1 | |
| ⎨ | i |
|
| ⎩ | x2−3x+1>−1 | |
| ⎧ | x(x−3)<0 | |
| ⎨ | i |
|
| ⎩ | (x−1)(x−2)>0 | |
| ⎧ | x∊(0;3) | |
| ⎨ | i |
|
| ⎩ | x∊(−∞;1)∪(2;+∞) | |
x∊(0;1)∪(2;3)
wtedy (i tylko wtedy)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = S = |
| = |
| = |
| |
| | 1−(x2−3x+1) | | −x2+3x | | −x(x−3) | |
dla x∊(0;1)∪(2;3) funkcja y= −x(x−3) przyjmuje wartości dodatnie
dla x∊(0,1) y= −x(x−3) jest rosnąca
dka x∊(2;3) y= −x(x+3) jest malejąca
stąd:
| | 1 | |
f(x) = |
| jest malejąca w przedziale (0,1); a rosnąca w przedziale (2;3) |
| | −x(x+3) | |
no chyba, że koniecznie chcesz liczyć pochodną
18 mar 23:16
heheszek:

2.
| | 1 | |
Uzasadnic ze x2 − x3 − |
| ≤ 0 |
| | 6 | |
Niech f(x) = x
2 − x
3 − 1/6
f'(x) = 2x − 3x
2
2x − 3x
2 = 0
x(2−3x) = 0
mamy
| | 2 | |
f'(x) < 0 dla x ≥ |
| i wtedy funkcja maleje |
| | 3 | |
| | 2 | |
skoro maleje to pytanie jaka ma wartosc w punkcie |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 4 | | 8 | | 1 | |
f( |
| ) = ( |
| )2 − ( |
| )3 − |
| = |
| − |
| − |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | | 9 | | 27 | | 6 | |
| | 24 | | 16 | | 9 | |
= |
| − |
| − |
| < 0 |
| | 54 | | 54 | | 54 | |
| | 2 | |
zatem mamy ze funkcja w punkcie x = |
| ma wartosc ujemna |
| | 3 | |
oraz ze jest malejaca od punktu
c.k.d
18 mar 23:22