2 | 1 | |||
Uzasadnij, że dla kazdego x≥ | prawdziwa jest nierówność x2 −x3 ≤ | |||
3 | 6 |
1 | ||
f(x) = −x3 +x2 − | ||
6 |
2 | 2 | |||
jest ≤ 0, dla każdego x≥ | wtedy gdy jest malejąca dla x≥ 2/3 i jej wartość f( | ) | ||
3 | 3 |
2 | ||
I moim zdaniem taki sposob rozwiazania zadania jest poprawny, ale dla f( | ) wychodzi mi | |
3 |
2 | ||
Wystarczy pokazć,że f(x) osiąga maksimum lokalne dla x = | , | |
3 |
1 | ||
Oczywiśćie wykazując, że to maksimum lokalne fmax = f(2/3) = − | < 0 | |
54 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |