pomocy
aga: Podstawy trapezu ABCD mają długość AB=a, CD=b, gdzie a>b>0 Odcinek KL (K∊AD i L∊BC) jest
równoległy do podstaw i dzieli trapez na dwa czworokąty o równych polach. Wykaż, że KL>√a*b
26 mar 17:31
aga: ...
26 mar 19:04
aga: Proszę pomóżcie
26 mar 22:30
Mila:

a>b>0
2)
PC||AD i QL||AD⇔ΔPLC∼QBL
| h2 | | h1 | | h2 | | e−b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| e−b | | a−e | | h1 | | a−e | |
3) z(1) i (2)
| a+e | | e−b | |
| = |
| ⇔a2−e2=e2−b2 |
| b+e | | a−e | |
e=
√a2+b22 średnia kwadratowa
√a*b− średnia geometryczna
√a2+b22 >
√a*b równość zachodzie dla a=b
cnw.
26 mar 23:35
26 mar 23:38
26 mar 23:39
26 mar 23:41