matematykaszkolna.pl
trapezy potrzebujący pomocy: Udowodnij dlaczego dwa trapezy równoramienne nie są podobne.
2 wrz 12:47
Artur z miasta Neptuna: Jakie trapezy rownoramienne?
2 wrz 13:33
Aga1.: Są trapezy równoramienne, które są podobne.
2 wrz 14:52
asdf: bo mają różne kąty
2 wrz 15:35
Bogdan: rysunek Rację ma Aga1 mówiąc, że istnieją trapezy równoramienne, które są podobne. W dowolnym trapezie ABCD odcinek EF łączący ramiona i równoległy do podstaw AB i CD dzieli trapez ABCD na dwa trapezy podobne.
 a x 

=

⇒ x = ab
 x b 
Długość odcinka EF jest równa średniej geometrycznej podstaw AB i CD. Taki odcinek EF istnieje w każdym trapezie, również w trapezie równoramiennym. Można więc zbudować dwa trapezy podobne dzieląc dowolny trapez, a więc i trapez równoramienny na dwa trapezy podobne odcinkiem EF spełniającym warunek: |EF| = |AB| * |CD| .
2 wrz 15:53
Eta: rysunek A takie?
2 wrz 16:04
Bogdan: emotka
2 wrz 16:07
Artur z miasta Neptuna: ale tutaj nie mamy co się rozczulać nad tym zadaniem. Autor tematu po prostu rzucił wyrwany z kontekstu zdanie i myśli, że wszystko jest jasne. To tak samo jakbym napisał − wykaż, że te liczby nie są parzyste ... albo: te dwie proste nie są równoległe. Drogi autorze − bez danych to mi nic nie zrobimy, bo co prawda jest nieskończenie wiele trapezów równoramiennych, które nie są podobne ... ale dla każdego trapezu równoramiennego istnieje nieskończona liczba trapezów podobnych.
2 wrz 16:08
Eta: emotka
2 wrz 16:10
potrzebujący pomocy: Przepraszam ale źle napisałem , przez pomyłkę połączyłem część jednego zadania z częścią zadania drugiego. Prawidłowo brzmi to tak: Czy każde dwa trapezy równoramienne są podobne?
2 wrz 17:26
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek odpowiedź brzmi ... nie. przykład (patrz rysunek) −−− prostokąt i kwadrat to 'szczególne' przypadki trapezów równoramiennych.
2 wrz 17:32