Woda:

Czy kąty, które zaznaczyłem w DOWOLNYM trapezie są zawsze równe? Czy mogę wysnuć wniosek,
że w każdym trapezie jeśli narysujemy przekątne, to te trójkąt będą podobne?
Czy jeszcze coś z tego mogę wiedzieć?
29 sty 22:02
iteRacj@:
podstawy każdego trapezu zawieraja się w prostych równoległych, więc możesz zastosować
tw. Talesa
na podsawie cechy (kkk) otrzymujesz trójkąty podobne
29 sty 22:06
iteRacj@: możesz jeszcze obliczyć skalę podobieństwa i propocje między polami obu trójkątów podobnych
29 sty 22:09
iteRacj@: a te dwa pozostałe trójkąty mają równe pola
29 sty 22:10
Woda: a skad wiesz ze maja rowne pola? zawsze tak jest?
29 sty 22:28
Woda: wytlumaczysz w jaki sposób one maja rowne pola? jakis dowod?
29 sty 22:29
iteRacj@:

ΔABC i ΔABD mają takie same wysokości (zielone) i te samą podstawę AB
czyli maja równe pola
P
ABC = P
ABD
od obu odejmuję P
ABS
P
ABC−P
ABS = P
ABD−P
ABS
P
ADS = P
CBS
29 sty 22:34
Eta:
P(ABD)= P
3+P
1 i P(ABC)= P
4+P
1
to P
3+P
1=P
4+P
1 ⇒ P
3=P
4
wkuj .... i zapamiętaj
29 sty 22:36
29 sty 22:38
Woda: dzieki

nie wkuj, tylko lepiej zrozum, chcialem lepiej poznac wlasnoci trapezu bo mało znam
tę figurę, i juz rozumiem, dzieki
29 sty 22:44
29 sty 22:46
29 sty 22:47
29 sty 22:51