Pole trapezu
Kraterek: Trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wierzchołkach A i D podzielono przekątnymi na
cztery trójkąty. Przekątne przecięły się w punkcie O. Pole trójkąta AOD wynosi 10, pole
trójkąta AOB wynosi 5. Jakie jest pole trapezu ABCD?
7 mar 21:46
Eta:

P=45
7 mar 23:49
Kraterek: Dzięki za odpowiedź, ale jakie jest rozwiązanie?
8 mar 17:51
Kraterek: Czy ktoś ma pomysł jakie jest rozwiązanie tzn. z czego wynika ta odpowiedź? Wiem jak policzyć
pole trójkąta BOC, ale nie wiem jak policzyć pole trójkąta DOC.
8 mar 21:12
8 mar 21:18
Eta:
P3=P4 i P3=√P1*P2 i P(trapezu)= (√P1+√P2)2
P
3=10 P
1=5 to 10
2=5*P
2 ⇒ P
2=20
P(trapezu) = 10+10+5+20=45
P(trapezu)= (
√5+
√20)
2= (
√5+2
√5)
2= (3
√5)
2= 9*5=45
i to wszystko
8 mar 21:24
Kraterek: Z czego wynika, że P3=√P1*P2 i P(trapezu)= (√P1+√P2)2?
8 mar 21:34
Eta:
Kliknij na linka wyżej ( tam masz to wyjaśnione)
8 mar 21:36
8 mar 21:37
Kraterek: Dzięki
11 mar 11:07