Planimetria
Poziomka7: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Punkt S jest punktem przecięcia jego przekątnych.
Oblicz pole trapezu, jeśli AB=12 i CD=4, a pole trójkąta BCS jest równe 5.
13 wrz 12:49
PW: Wskazówka: Pole trójkąta BCS jest różnicą między polem trójkąta ABC a polem trójkąta ABS
1
|AB|
5 =
(|AB|·h − |AB|·h1) =
(h−h1),
2
2
po podstawieniu danej |AB|
5 = 6·(h−h1),
gdzie h oznacza wysokość trapezu, zaś h1 − wysokość trójkąta ABS.
Podobnie można opowiedzieć o trójkącie BCS i trójkącie CDS, który ma wysokość (h−h1).