Trapez - oblicz pole
Jack:

Oblicz pole trapezu równoramiennego ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie E,
wiedząc, że pole trójkąta ABE =4, a CDE = 1.
Widziałem gdzieś tu na forum wzór, że Pole trapezu = (
√P1+
√P2)
2. Wiadomo, że P3 = P4,
ale dlaczego :
√P1+
√P2 = P3 ?
22 lis 17:56
Jack: Ktoś byłby w stanie wyjaśnić?
22 lis 18:56
Jack: @ Eta?
22 lis 19:17
Eta:
P(trapezu)= (√P2+√P1)2 , P3=P4=√P1*P2
lub P(trapezu)= (k+1)2*P1 , gdzie k −− skala podobieństwa ΔAEB i ΔCED
P3=P4= k*P1
W tym zadaniu : P1=1 , P2=4 to P(trapezu)= (1+2)2=9
lub skala k2=4 , to k=2 więć P(trapezu)= (2+1)2*1= 9
22 lis 19:36
Jack: no ok, ale skąd wiemy że tam jest wysokość
22 lis 19:37
Jack: w sensie zakładamy że P3 = pierwiastek P1 * pierwiastek P2...a to tylko wtedy się zgadza gdy
| | P3 | | P2 | |
P32 = P1*P2, a więc |
| = |
| |
| | P1 | | P4 | |
22 lis 19:38
Eta:
| P2 | | √P2 | | √P2*P1 | |
| =k2 |
| =k ⇒ |
| =k |
| P1 | | √P1 | | P1 | |
⇒ P
1*k=P
3=P
4=
√P1*P2 bo P
1*k=P
3=P
4
22 lis 19:40
Jack: a to z kolei jest założeniem że "h" jest wysokością poprowadzoną z wierzchołka A...ale skąd
wiemy że to jest wysokość...przecież nie przecina pod kątem prostym...
22 lis 19:40
22 lis 19:42
Jack: jak widzę to tam jest pewien błąd bo trójkąt AOC jest prostą...
22 lis 19:44
Jack: a dokladniej odcinkiem
22 lis 19:44
Eta:
AO i OC nie są wysokościami !
Zobacz na rys wysokości to odcinki zielony i brązowy
22 lis 19:48
Jack: no ok, ale pierwsze zdanie...
ΔABO∼ΔAOC
Chodziłoo tu o trójką DOC tak? , bo AOC nie jest trojkatem ...
22 lis 19:50
Eta:
hΔ(ACD) −−− nie jest wysokością trapezu
22 lis 19:54
Jack: No ja to rozumiem
22 lis 19:55
Eta:
W linku masz wszystko wytłumaczone
Wpisz tu w wyszukiwarkę : "Eta trapez" zobaczysz,że już setki razy to tłumaczyłam
22 lis 19:56
22 lis 19:56
Eta:
Nie wiem więc o co pytasz?
22 lis 19:56
Eta:
Ach... już widzę tam jest chochlik ( ma być ΔABO ∼DOC
Sorry ( zaraz tam wniosę poprawkę
22 lis 19:58
Jack:

no pytam o to, że napisałaś
ΔABO∼ΔAOC w skali k>0
Ale jak spojrze na rysunek...to ΔAOC nie jest trojkatem,...bo AOC jak zobacze to jest
22 lis 19:59
Jack: tak, o to mi chodzilo, ; D
22 lis 19:59
Eta:
Już poprawiłam i dzięki za uwagę
22 lis 20:01
Jack: Dobra , chyba w koncu zrozumialem...dzieki za pomoc, ale znajac zycie na kazdej pracy pisemnej
bede musial to wyprowadzic...
22 lis 20:01